- Член од
- 22 февруари 2011
- Мислења
- 121
- Поени од реакции
- 57
Пред некој еден еден другар кој работи во галерија ми предложи да му купам 3 слики со огромен попуст, а попустот му ги дал уметникот кој ги нацртал. Тие слики купени поединечно сега вредат 60% повеќе, а како во иднина уметникот има дополнителни изложби, така и цената на сликите ќе расте.
Колку се разбирате од ваков вид на инвестиција? Дали вреди да си ја пробам среќата во оваа сфера. Според претходни искуства, сликите би се продале за 1-2 години, и годишната заработка би била %30-%60, што е многу пати повеќе од чување пари во банка или инвесирање во инвестициски фонд или слично. Проблемот е што никој не гарантира за колку време би се продале, но во секој случај цената никогаш не би паднала.
Мене ми се чини доста примамливо. А на вас?
Колку се разбирате од ваков вид на инвестиција? Дали вреди да си ја пробам среќата во оваа сфера. Според претходни искуства, сликите би се продале за 1-2 години, и годишната заработка би била %30-%60, што е многу пати повеќе од чување пари во банка или инвесирање во инвестициски фонд или слично. Проблемот е што никој не гарантира за колку време би се продале, но во секој случај цената никогаш не би паднала.
Мене ми се чини доста примамливо. А на вас?