Сакам да научам фински јазик

• Креатор на темата Креатор на темата WildChild
  • Време на започнување Време на започнување
W

WildChild

Гостин
Здраво.
Имам голема желба да научам фински јазик.
Дали некој може да ми помогне? (На пр. да ми кажи книга од која можам да учам... и т.н.).
Благодарам!

Епа куписи речник ! Или симнисе сигурно го има во електронска форма.

.....јас пробав да учам фински...и не е така тешко...ама немам многу време....
...учам од некои мултимедијални цд-а...го симнав курсот за ептен почетници....но има и за понапредни корисници за симнување

Хахаха, Farscape браво брат, како ме сети :D
Ама не е само тоа, многу ме привлекува јазиков, како францускиот што ме привлекуваше.
arakenx дали можеш да ми дадеш линк од каде што сметнуваш мултимедијални цд-а или курс, или така нешто слично.
Благодарам :)

Финскиот јазик се збори само во Финска и никаде надвор ............ ќе се заебете ако учите Фински ........... учете(покрај Англискиот секако) и Шпански, кој се збори(покрај Шпанија) исто така и во цела Латинска Америка(освен во Бразил), а исто така Шпанскиот јазик и во САД го користи скоро 20% од популацијата(Хиспаните) .......... па и Португалскиот не е лошо да го научите, се збори(покрај Португалија) исто така и во Бразил, а Бразил е џиновска држава со 200 милиони народ ......... но исто така примамливи се и Францускиот, Германскиот, Италијанскиот... па зашто да не и Турскиот, Грчкиот, Албанскиот... но секако дека Финскиот јазик е тотално непотребен, плус Финскиот јазик нема везе со Германските јазици, овој јазик не е Индо-Европски т.е. спаѓа во групата на Угро-Фински јазици во кој спаѓаат и Унгарскиот(Маѓар), Естонскиот и.т.н. е сега и Турскиот јазик не спаѓа во Индо-Европската група на јазици, туку во Алтајската/Туранската група на јазици !

http://livemocha.com/ Ѕирни го сајтов. Овде се собираат луѓе кои разменуваат јазици. Сигурно ќе најдеш некој да те научи фински. Освен тоа, можеш и ти да аплицираш за да подучуваш други. Јас моментално „четувам“ со една девојка од Шангај која ме учи мандарински а јас ја учам македонски и е многу забавно :)

Нормално дека НЕМА да се заебеме ако појдиме да живееме во Финска :P

Епа тоа и јас го викам ОК е да се научи Финскиот јазик, но само ако таму се живее/работи, инаку не е потребен, бидејќи надвор од Финска никаде не се употребува !

Ако го знаеш финскиот јазик доволно, ќе можеш да се снајдеш во Унгарија и обратно.
Како што ми имаат кажано некои пријателчиња Финци од интернет, овие јазици, иако не се взаемно целосно разбирливи, како на пример македонскиот и бугарскиот; сепак имаат големи сличности.. Плус тоа, во Русија живеат многу племиња кои говорат јазици од оваа група, па ако те однесе некогаш животот некои 700 km северно од Москва, нема да се чувствуваш како изгубен Германец. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom