Овчи сипаници (зараза со варичела)

Тетекс фан ^

100% МАКЕДОНЕЦ
Член од
24 јануари 2009
Мислења
2.396
Поени од реакции
883
Здраво.
Темава ја отворив за да побарам совети од вас :).
Моментално сум заразен со ова, веќе 4-5 дена сум нафрлан и последниве 3 дена редовно се мачкам со течна пудра. Па сакам да ве прашам за болеста. Колку од прилика траат и дали пред да се нафрлам јас на некој начин претставував зараза за другите ? И дали сега може да заразувам други?
Мислам дека во саботата ги фатив бидејќи имаше едно бебе нафрлено со меурчињава до мене, ама па ја не се пазев :(. И почнаа да ми излегуваат веќе во средата ( ми се чини дека и вторникот приметив 1-2) Па тоа ми е чудно, зошто после неколку дена ми излегоја ?
Исто да ве прашам дали и смеам да се бањам, и како .. ? Иначе имам 16 години.
Фала ви однапред на сите :)

Не е опасно

Повели прочитај повеќе http://goo.gl/IeN7k

Фала :)
И да прашам ако знаеш ти или некој друг...
Во рековалесцентниот (опорувачкиот) период, значи после изчезнувањево на црвениве точки ко меурчиња што се... Не ширам зараза тогаш и смеам нормално се да правам ? :)

Здраво.
Темава ја отворив за да побарам совети од вас :).
Моментално сум заразен со ова, веќе 4-5 дена сум нафрлан и последниве 3 дена редовно се мачкам со течна пудра. Па сакам да ве прашам за болеста. Колку од прилика траат и дали пред да се нафрлам јас на некој начин претставував зараза за другите ? И дали сега може да заразувам други?
Мислам дека во саботата ги фатив бидејќи имаше едно бебе нафрлено со меурчињава до мене, ама па ја не се пазев :(. И почнаа да ми излегуваат веќе во средата ( ми се чини дека и вторникот приметив 1-2) Па тоа ми е чудно, зошто после неколку дена ми излегоја ?
Исто да ве прашам дали и смеам да се бањам, и како .. ? Иначе имам 16 години.
Фала ви однапред на сите :)

Инфективен(заразен) си 2 дена од појавата на осипот до формацијата на суви красти(најчесто после 5-6 дена).
Инкубациската доба(добата кога си ти заразен а немаш симптоми) трае од 1-3 недели(така да,веројатно си се заразил многу порано од тоа што мислиш).
Нормално,смееш да се бањаш.Ќе пазиш на температурата на водата(малку поладна би било прикладно) и чистење на кожата со сапунче(превентивно).
Ќе пазиш на крпите(ќе пазиш да не ги употребува никој освен ти)/контактите и.т.н.

Здраво на сите, нов сум на форумов.
Имам 22 години и веќе 9ти ден сум со овчи сипаници односно варичела. Верувајте, болеста си го извади максимумот од максимумот. Жив ме изеди. Првите 3 дена ми беа океј, 4тиот ден, сабајлето имав температура и најмногу се исфрлив тој ден. Четвртиот ден беше точно на 31.12.2017, односно новогодишниот ден. Вечерта на нова година кревам 39.3 и сабајлето, петтиот ден, одам на заразно во битола на инфективна. До сега користев само пена за нега на меурчињата Pox Clin. Сега, на заразно гледат дека имам гној на ангина и нешто као некое воспаление на белите дробови или бронхит па ми даваат анцикловир, панцефт и провен. Ацикловир пијам 5 пати на ден по 5 таблетки од 200мг. Панцефт еднаш дневно а Провен 2 саати после Панцефт. Со оваа терапија одиме 2 дена, пошто температурата не спаѓа, почнав да примам и инфузија (вкупно 5) со антибиотик и аналгин, па панцефт и провен исклучивме. Е сеа, на 7тиот ден меурчињата ми фатија гној, па ги чистам со хиперманган и бетадине. ГЛАВНИОТ муабет ми беше и за то го пишам постот. Веќе ми е 9ти ден, а веќе 3 дена откако ќе голтнам, после 3 секунди осеќам болка некаде во желудникот/хранопроводот или пак веднаш под градите (насредина). Не можам да ја одлучам болката каде е точно. Кога не јадам ништо не ми е. Ама и плунка да голтнам е истото како и кога ќе јадам, пак осеќам болка. И течност кога пијам, осеќам болка само не толку интензивна како кога внесувам храна на пример. Болката се случува после 3-4-5 секунди откако ќе го голтнам залакот/плунката/едно ронче милиметарско некаде под градите. Некогаш се осеќам и дека откако ќе се иждригам како да имам уште воздух во мене. Совет нешто, некој? Дали е желудникот или пак хранопроводот или пак белите дробови? Или пак нешто друго...

КАко поминавте.Јас ја наебав на 40 и кусур ја фанав од децата.Не се пазев и сега сум како мало дете.Боледувам страшно.Искуства некој да кажете или гледам темава е скоро мртва.Слабо болни има што е добро

КАко поминавте.Јас ја наебав на 40 и кусур ја фанав од децата.Не се пазев и сега сум како мало дете.Боледувам страшно.Искуства некој да кажете или гледам темава е скоро мртва.Слабо болни има што е добро
Има 4-7 дена (најчесто 4) со висока температура, тука негде ќе прекинат да се појавуваат нови и после уште едно минимум десетина дена додека ти се исушат и полека ги снемува.
Мачкање со течна пудра, ваљда више не преопорачуваат, него со хиперманган. Чак и бањање препорачуваат денес (порано викаа - не). И во купката се става хиперманган.
Ствар за симињање температура, течности, одмор и тоа е.
Деца ако имаат, а ти не си прележал - нема пазење. Многу се заразни. Пазење - да не живееш со нив тоа време дур не почнат да им се сушат. Иначе, искачаат у бранови тие први недела дена, ти може си помислил - еве не искачаат више, а да почнат пак.

Спаниците го намалуваат имунитетот и откоа ќе поминат пази се од настинки и сл. Пиј цинк тогаш или нешто друго за имунитет.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom