Што да правите доколку се здобиете со изгореници ?

• Креатор на темата Креатор на темата Roten 96
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам дека така се викаше. Мириса многу на риба...
Изгореници имав само на грбот и на едната рака, како што ме фаќало Сонцето повеќе. На лекар ми кажаа од кој степен се изгорениците. Многу лоша глетка. Се појавуваат меури по телото, а не болат. Откако ќе пукнат, кожата под нив е премногу надразлива и неколку дена внимавав при облекување.

Ги гледам сликите на гугл за изгореници од 2 степен. Не беше до толку страшно... Се згрозив :S

Фала многу на одговорот. Моите не би требало да се од втор степен зошто немам меури ама штом ти помогнала кремава значи само таа да ја користам. Така се вика рибино масло е

Еве да ви го кажам моето искуство. На сите со пострашни изгореници од сонце Ви ја препорачувам Дермазин 1%кремата, 100% е ефикасна. За обични изгореници од сонце помага Јекодерм, а за моментални изгореници од типот масло за готвење и слично- Гарамицин.

јас се изгорев со зејтин пред 4 месеци и сеуште ми се познава (маклу е само избледено) што да ставам за да не ми остане белег?

Изгореница од бакља, имаше меур кој испука на спиење и е многу гаден за гледање, а има и до него како втрднато и отечено. Поминаа повеќе од 48 часа откако се изгорев. Некој домашен лек за побрзо заздравување?

Здраво, ве молам некој што знае да ми објасни што да правам се изгорев на ауспух станувајќи од мотор (прв пат се возев станав од десна страна) и ја залепив ногата. Поприлично е голема површина, дали да ја затварам со гази? Има минимален оток а вчера на лице место се излупи скоро цела површина.

Здраво, ве молам некој што знае да ми објасни што да правам се изгорев на ауспух станувајќи од мотор (прв пат се возев станав од десна страна) и ја залепив ногата. Поприлично е голема површина, дали да ја затварам со гази? Има минимален оток а вчера на лице место се излупи скоро цела површина.
Bez ,,da se vidi,, i da se proceni stepen na izgorenost, ne moze nikoj da ti dade ponatamosni napatsvija vo celost. Zatoa ima ,,nesto,, koe se veli pregled.
Na otvorena izgorenica nitu pod razno ne se prevrzuva so ,,obicna,, gaza.
Klinicki upotrebuvame vazelinski gazi kako ne bi ,,zalepilo,, na izgorenata povrsina i toa samo dokolku mora pacientot da bide izlozen na vlijanija nadvor od doma. Vo sprotivno ranata se drzi otvorena.

Krem Dermazin //lokalno// dokolku stanuva za pomal stepen.
Mast Hydrocylcin //lokalno// za povisok stepen //kade ,,treba,, kortiko i profilaksa od infekcija t.e. lekuvanje na istata//.

Javete se na pregled vo urgentna ambulanta vo bilo koja klinika, da se izvrsi procenka na stepen na izgorenost, soglasno pregledot i soodvetno lekuvanje kako bi izbegnale mozni ,,komplikacii,,.
Ne e ova prasanje za forum, kako bi dobile tocen t.e. konkreten odgovor. Potreben e pregled osobeno bidejki stanuva zbor za pogolema povrsina.

@vouager moze da ve sovetuva za koi i od kade da nabavie domasni melemi, za sto jas kako lekar se soglasuvam. No sekako prvo javete se na klinicki pregled! //5 min na urgenten za pregled, nema da vi bidat ,,problem,,//
Sekoe dobro

@vouager moze da ve sovetuva za koi i od kade da nabavie domasni melemi, za sto jas kako lekar se soglasuvam. No sekako prvo javete se na klinicki pregled! //5 min na urgenten za pregled, nema da vi bidat ,,problem,,//
Sekoe dobro

Na zhalost ne znam kade bi mozhel da kupi a jas ne sum vo Mk. Inache bi dobil od mene gratis.
Chudo od Mast, ne ostanuva luzna i brzo zazdravuva i pred se nema bolka.

Neka se rasprasha po komshiluk ili po pazar kaj trevari.
Inaku izgleda kako na slikava podolu.

Inache, Lani bev sluzhbeno vo edna bolnica i tamu ja zalepiv nogata na 180⁰ zheshka cevka. Edno 5x6cm. Za sekunda pecheshe kako ludo. Srejcha bev na vistinskoto mesto i vo kozhno mi stavija na izgorenicata debel sloj 5mm od Nekoja bela mast i za 1 min gi snema bolkite. Mi ja dadoja i za doma da ja stavam ama nazhalost ne go zapamtiv imeto. Znam deka beshe bela tuba so plav natpis i vo sostavot imashe Srebro .
Mozhebi mozhi nekoj od vas lekarive da ja identifikuva.

1000004687.jpg

Последно уредено:
Srejcha bev na vistinskoto mesto i vo kozhno mi stavija na izgorenicata debel sloj 5mm od Nekoja bela mast i za 1 min gi snema bolkite. Mi ja dadoja i za doma da ja stavam ama nazhalost ne go zapamtiv imeto. Znam deka beshe bela tuba so plav natpis i vo sostavot imashe Srebro .
Mozhebi mozhi nekoj od vas lekarive da ja identifikuva.

Прегледај го приврзокот 422696
Generikata na Dermazin e silver sulfadiazine : ) Odlicno za prva pomos pri pojaki izgorenici. Ima i podobri osobeno vo stranstvo : )

Hidrogen-3-sprej-100-ml.jpg anf15208.png NaCl_0,9__100ml_white_background.jpg

...прво,
без да направи претходно дезинфекција на отворената рана со хидроген 3% или најчесто јоден раствор 10% (Бетадине 10%) или со физиолошки раствор 0,9% и остранување на остатоците од изгорената кожа и да се исчисти добро раната, не смее да се нанесе ниеден лек,
а потоа дезинфекција на отворената рана се нанесува лек како комбинација на антибиотик со кортикостероид (hydrocortisone /oxytetracycline),
Спреј Оксикорт или Спреј Бивацин.

56869.jpg bivacyn-interakcje-ulotka-B5666801.jpg

... спрејовите во комбинација на кортикостероид (хидрокортизонот и окситетрациклинот) добро се поднесуваат од епителните ткива и може да се користат локално со минимални несакани ефекти но не повеќе од 7 дена ваков спреј влажен нанос е поподнослив отколку да се става мрсна подлога (вазелинска газа) која малку потешко ќе се исчисти при повторна дезинфекција и нанесување на лекот ако се нанесува 2х или 3 х на ден,

images.jpg silverdin-cream-10-mg-silver-sulfadiazine-40g-wound-burn-treatment1-350x350.jpg o9phizj0wc6ze16rumt9agtw7znrk5ic.png

...ако веќе се сака да се постави газа над изгоретината (да не биде отворена) тогаш газата се прмачкува со малку крем од silver sulfadiazine (Дермазин, Силвердин) и се поставува врз изгореницата.

Silver-Sulfadiazine-Cream.jpeg 6.jpg

или пак се купува специјални лепенки во ист таков состав и се лепи како наједноставно затварање на изгореницата која ќе биде стрилно чувана од околината,

i.jpg vivamel-medicinski-med-v-tubi-20-g-360x360.jpg кк.jpg

односно постојат специјални лепенки со внатрешна природна лековита содржина со мед (Вивамел) или пак крем од природен мед Вивамел, а во тек на грижата на изгореното место се нанесува и крем Јекодерм кој во својот состав содржи рибино масло богато со витамин А кој е неопходен за правилно формирање на епидермот.

...најважно е секојдневно најмалку на 24ч преврска на изгореницата зашто нели има поголема површина, со претходно добра дезинфекција и потоа нанесување на лек, се додека не се затвори истата).

...ваков третман ќе го добиеш во било која хирушка амбуланта за преврска на рана, т.е. изгоретина ако правилно ја третираат изгореницата, све друго и поинаку може да биде жариште на бактериска инфекција или пак пореметување на циркулација, ако некој користи завој за преврска, па ќе ја стегне ногата повеќе од колку што треба, што често се случува од партиски кадри кои вршат преврски во медицински установи, а во поаздина никакво медицинско познавање!

...ова не е бела маст и примената е за нешто друго, евентуално ако е ензимска маст од папаја дава таква боја или некоја овошна крема, но не е против изгореници!
kako shto procita vo porakata!
Toa e domashno pravena Mast lichno od MENE. I e 10000% uspeshna protiv izgorenici pogotovo izgoretini so meuri i otvoreni rani.
imam svedok od familijana koj posle 7 dena tretman na izgorena noga so vrema voda nema nikakva rana i bolkite mu pominaa posle kratko vreme odkako ja namachka ranata.

Znachi ja nema nikade da se kupi! Samo dokolku nekoj znae da ja napravi mozhe da ti daj da imash.
Trajnost ima so godini i se chuva vo frizhider.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom