Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ееее.... Ова беше низок удар, ама до некаде така е. Нешто ни е олеснето и дадено ни е готово, ама сепак има многу да се учи и во Visual Basic. Не е баш така лесно.Vnuce напиша:Visual Basic е обид на Microsoft да ги утеши луѓето што сакаат да бидат програмери а не можат!
Сакаше да кажиш дека ти лом прајш во "професионални програмски јазици"Vnuce напиша:Visual Basic е обид на Microsoft да ги утеши луѓето што сакаат да бидат програмери а не можат!
Performance
Performance of deployed applications is a key issue in today's highly competitive software market. Particularly for large, distributed client/server applications, any shortfalls in execution speed become far more apparent, due to higher overall system demands.
Delphi is based upon Object Pascal (a significant extension of the popular Borland Pascal 7.0) whereas Visual Basic uses Microsoft Basic as its underlying language. Delphi's performance is significantly better, simply because it generates compiled executable files, while Visual Basic produces semi-interpreted code. That is, Delphi is built around an optimizing native code compiler instead of the slower interpreted p-code used by products such as Visual Basic. This results in Delphi applications executing 10 to 20 times faster than interpreted code. Delphi's intelligent linker also enables segment optimization, thereby reducing executable file size by as much as 30 percent, which enables faster loading and additional performance gains.
Delphi can compile standalone executable files (.EXEs) as well as reusable Dynamic Linked Libraries (DLLs). For the ultimate in execution speed, Delphi also allows professional programmers to go one step further by writing in-line assembler code, for direct control of the microprocessor.
Other areas in which Delphi displays considerable performance gains over Visual Basic is in database connectivity. The database layer of Visual Basic is implemented via ODBC, as opposed to the more efficient Borland Database Engine used in Delphi (and other core Borland development tools). However, Delphi also supports links to data via ODBC drivers. The high-performance native SQL Links supplied with Delphi Client/Server also outperform comparable Visual Basic SQL connectivity options.
Јас го поддржувам Паскал. Дефинитивно нај програмски јазик. :je:vardarce напиша:Малце оф топик. Баталете Visual Basic и преорентирајте се кон Delphi за Win32 апликации.![]()
Ти се изрази каоVnuce напиша:Еј не ... не мислев да се вреѓаме.... ако некој се навреди извини ...не ми беше тоа намерата ....
Дека Visual Basic е невидено ограничен тоа е факт! Тука никој не може да се буни... вклучувајќи ги и оние коишто го користат со години. Али... дека некад знае да си ја заврши работата.. пошо нишо поише не ти треба и тоа е факт ...
Што се тиче моето лом праење у "професионални програмски јазици" ...
прво... дефинирај "професионални програмски јазици"
второ... нема да речам дека праам лом, пошо има луѓе коишо се подобри од мене (ја може сум нарцис, ама не до толку![]()
![]()
) важно доволно сум добар да работам професионално со ”професионални програмски јазици”
![]()
![]()
Delphi....аааа... Delphi.... закон .... го обожавам пошто ја комбинира едноставноста на Visual Basic и моќноста на C++ .... покомплициран е од VB, помалку моќен од C++ ... али... за најголемиот дел од случаеви... тамам... (иако не можам да ги поднесам тие begin и end :nesvest: )
Ипак.... BDE Engine-от е невидена катастрофа...
така да јас те сватив демек Visual Basic е срање...не бе, си се излажал. Во кој програмси јазик научи визуелно програмирање? Кој е најпристапен за учење? Е сега што е ограничен то е веќе нешто друго, ама за почетници нема подобар. Ако си вешт (како што се изјасна) и во Visual Basic се прават чуда.Visual Basic е обид на Microsoft да ги утеши луѓето што сакаат да бидат програмери а не можат!
оф топик: па не мораше на сред постање мое да ја напраиш темава...vardarce напиша:Еве ви нова тема тука продолжете со дискусијата.![]()
Најзакон команди ми се! На секое begin мора да има end. На секое грнче - капаче.Vnuce напиша:Delphi....аааа... Delphi.... закон .... го обожавам пошто ја комбинира едноставноста на Visual Basic и моќноста на C++ .... покомплициран е од VB, помалку моќен од C++ ... али... за најголемиот дел од случаеви... тамам... (иако не можам да ги поднесам тие begin и end :nesvest: )
Ипак.... BDE Engine-от е невидена катастрофа...
Абе да... ама премногу ми се гломазни ... шо знам ... златен C имаш една заграда и не се замраш со поише :je:Топка напиша:Најзакон команди ми се! На секое begin мора да има end. На секое грнче - капаче.
Еве ви ја најлесната процедура во Паскал.deXterche напиша:Ок ај ќе продолжам овде...супер тема за карање
Подобар кој е...паа со оглед на моето скромно искуство (Pascal, Visual Basic, C, C++,Java) Дефинитивно C/C++ се најмоќни (не за нешто друго покажувачите лом прават)
begin
Close;
end;