Пукна нуклеарката во Јапонија

• Креатор на темата Креатор на темата iksimkd
  • Време на започнување Време на започнување
0.4 sV е радијацијата моментално околу реакторите.. или 400 mSv. Од 1 sV наогре почнуваат лошите работи...http://en.wikipedia.org/wiki/Radiation_poisoning#Exposure_levels
Лошо ќе изгледа ситуацијата оти Токио има 13 милони, нема струја и вода, и сите ресурси се зафатени за цунамите...А веќе е почната паниката и масовно напуштање на градот и евакуација....

Владата засега, како и секоја друга, лажи и ги цензурира податоците за катастрофата.

Од Блумберг: Над 0.1 sv или 100 msv значењето на радијација за ракот станува значајна.. Инаку 400 мсв е 20 пати од дозволенето за рудари на ураниум и сл нук. професии.

Се преиспитува нуклеарната политика во Европа како и безбедноста и продолжението на работа на постарите централи. Штом Брисел се зафати, Франција ќе си легне на брашното иако е високозависна од нукл. енергија. Германската владеачка партија на големо ја тресат овие настани во Јапонија.

По нуклеарната катастрофа во Јапонија, германската канцеларка Ангела Меркел попладнево (14.03.) соопшти дека владата ја ставила во мирување одлуката за продолжување на работата на германските атомски централи.
Japan crisis sparks review of Europe nuclear projects
Nuclear projects in Europe are being reviewed in light of the emergency in Japan, sparked by a massive earthquake and tsunami.
The German and the Swiss governments have suspended decisions on their nuclear programmes, and the European Commission is holding a meeting of ministers and experts on Tuesday.

In Germany, where Chancellor Angela Merkel has suspended an agreement to extend the life of Germany's nuclear power stations, there are important state elections looming.
On Tuesday the European Commission will host a meeting of energy ministers and nuclear experts in Brussels, to assess nuclear safety issues.
Meanwhile the Swiss government has delayed decisions on new nuclear plants there, and an Austrian minister has called for new safety tests on nuclear reactors across the continent.

Вие од бившите соц. држави сте најнесигурни со централите, од тоа повеќе се плашат европјани
Anti-nuclear Austria also has long-standing concerns about the safety of nuclear plants in former communist countries on its borders, said our correspondent.
Среќа не го послушавме АБЦ да градиме централа во Мариово

9 може немало,ама 6 и тоа како имало,така да таа теза дека балканот не се наоѓа блиску до зона на земјотреси ти е грешна.

Велат дека најсилниот земјотрес досега регистриран на светот бил во 1904 година во Македонија - во Кресна. Над 300 луѓе умреле.

Не бе Зоте, природно е тоа, сонцето зрачи со такви таласи.
Точно знаат која точка да ја стимулираат.

Што и да се случи во Јапонија, за неа и за тамошното население и досегашниве проблеми се премногу. Јапонија не е СССР. Нема голема територија. Едноставно, ако ескалира ситуацијата, целата држава ќе стане еден „Чернобил“, со сите можни последици за населението, кое нема да може туку така да ја напушти татковината (btw, острови се). Некако мислам дека оваа држава, чија традиција и култура посебно ја ценам, е трагично предодредена да и се случуваат катастрофи од сличен карактер. Се надевам дека и сега ќе се справат со проблемот, ако тој не ги испревари. Трагично, во секој случај. Не само за нив, ами и за светов.

Не го споредувајте ова со Чернобил, многу полошо беше (и сеуште е) таму. Сега барем нема да се криви само социјализмот за нуклеарните хаварии што и се случуваат на земјава. Како и да е, ова не е грешка на човекот како што беше во Чернобил, туку грешка на природата. Поточно не грешка, али знаете на што мислам :)

Велат дека најсилниот земјотрес досега регистриран на светот бил во 1904 година во Македонија - во Кресна. Над 300 луѓе умреле.

The strongest earthquake in SE Europe occurred on April 4, 1904. Its magnitude is estimated at 7.8 by Christoskov and Grigorova (1968) and this value is accepted in the world earthquake catalogues (Shebalin et al., 1974). It is well known as Kroupnik Earthquake.

http://www.geology.bas.bg/rgh/seizmo.html

Вас ви бега големата слика.
Чиле, Хаваи, Јапонија, дечкиве се опуштија со онаа машинана нивна, ХААРП.
Во тек се процеси кои ќе влијаат на целата планета.
Факт е дека за толку кус период неможе да настанат такви катастрофални земјотреси, кои не сме ги имале одкога ги мериме истите.

Вас ви бега големата слика.
Чиле, Хаваи, Јапонија, дечкиве се опуштија со онаа машинана нивна, ХААРП.
Во тек се процеси кои ќе влијаат на целата планета.
Факт е дека за толку кус период неможе да настанат такви катастрофални земјотреси, кои не сме ги имале одкога ги мериме истите.

Башка еве ја 2012 иде :smir:

Башка еве ја 2012 иде :smir:

double_facepalm_lg.jpg

(VIDEO) Radijacija 400 puta veća, oblak stigao do Rusije

Izraelski atomski stručnjak Uzi Even optužio je japansku vladu da umanjuje opasnost od nuklearne centrale Fukušima Dai-ići, pogođene zemljotresom, javlja danas DPA.
"Ukoliko postoji radioaktivna prašina plutonijum oksida, najotrovnije materije koju koriste u reaktoru, niko tamo neće moći da kroći hiljade godina", izjavi je Even listu Mariv.
Prema Evenovim rečima, "Japanci ne govore istinu, jer ih je sramota".
Even je izrazio sumnju u mogućnost da je jezgro reaktora ostalo netaknuto i posle dve eksplozije, kao što tvrde Japanci.
"Ti reaktori su stari. Jezgro reaktora koji radi 40 godina je puno napuklina i rđe. Mnogo govori činjenica da Japanci četiri dana nisu bili u stanju da snize temperaturu u reaktorima", izjavio je Even.

http://pressonline.rs/sr/vesti/glob...ja+400+puta+veća,+oblak+stigao+do+Rusije.html

Тоа е бран, успеало за неколку дена да дојде до Германија, гледаш после се намалува.
Мутат Јапонциве со информации, мислам дека ситуацијата е повеќе од критична.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom