Картели ја контролираат цената на лебот во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
T

Tetro

Гостин
12.03.2011 - 16:56
Кој ја контролира цената на лебот? Како и пред два месеца и сега имало индиција за картелско здружување и монополизација на производот.

lebcena_49257.jpg

Иако мелничарите имале по неколку стотици тони залихи сепак цената на лебот во ист ден се зголеми за иста сума, вели директорот на комисијата за контрола на конкуренцијата Чедомир Кралевски.
Но додава дека индициите не се казниво дело. Повторно како и пред два месеца кога и владата побара антимонополска да превземе мерки, Кралевски само ни објасни.
За да се постапува не се доволни само индиции туку еден од сторителите на кривичното дело, сам да го пријави.
Од друга страна пак агроекономистите коментираат дека токму мелничарите ја користат кризата и прават екстра профит. Според Димитриевски, дури и да немаат залихи кога ќе стартува жетвата и кога во сезона ќе имаат евтина пченица, профитот нема да го поделат со земјоделците.
Дали поскапувањето на лебот е оправдано ќе се знае дури во вторник на јавната лицитација за 40 те илјади тони државна пченица.
Сител неофицијално дознава дека интересот за истата не е голем. Останува уште понеделник за поднесување на барања за поевтина пченица. Според директорот на стоковите резерви Tрпевски, затегнатите услови од огласот нема да дозволат манипулација со државното жито.
Цената на лебот во рок од еден месец се зголеми за седум денари по што влада одлучи да интервенира со стоковите резерви кои ќе треба да го стабилизираат пазарот.
Индициите не се казниво дело. За да се постапува по случај не треба да се има само индиција туку еден од сторителите на кривичното дело сам да се пријави.

Видео вест

А владата не мрда со прсте, освен тие што не платиле рекет нали тие ќе ги затворат

Тие не јадат леб. :vozbud:

Интегрален,мален , што и да јадеа ние смртницити полн со отров за глувци пардон адитиви :vozbud:

Некои од нив не осетиле дека цените се покачиле - се прашувам зошто ...

Им се можи бе и се здружуваат. Нема никој гладен да остани. Криво ви е шо ќе се збогатат. Е тоа е. Им се може. Лебот и 50 денари да дојди не остануваме гладни. Другото е скапо, лебот не е. Цената ќе падне кога тогаш. Ама шо прајме со нафтата. Нејзината цена не се враќа назад. А лебот беше 23 денари пред 15 години, ко бев мал и ко ме праќаа по леб.

Тежко е да се утврди дали има картел или не.Лебот е стварно скап,но што е работата со другите прехрамбени производи.Овошјето,зеленчукот.Исто така поскапе и нафтата.Со самото нејзино поскапување поскапува и целото производство.Чуден народ сме ние македонците прво се факаме за лебот а другите работи не ни се битно.Битно е лебот да е 18-22 ден другите работи не се битни.

Им се можи бе и се здружуваат. Нема никој гладен да остани. Криво ви е шо ќе се збогатат. Е тоа е. Им се може. Лебот и 50 денари да дојди не остануваме гладни. Другото е скапо, лебот не е. Цената ќе падне кога тогаш. Ама шо прајме со нафтата. Нејзината цена не се враќа назад. А лебот беше 23 денари пред 15 години, ко бев мал и ко ме праќаа по леб.

Мене како мал кога ме праќаа 10 денари беше кило леб денес за 25 ден. има 600 грама. Него баталете тоа шо ќе пиеме коа ке скапне нафтава :pos2:

Уште данок на ролетни на секој прозорец да стават, и по еден месец да го поскапат истиот данок, и ќе нема ко нас.....

se e poskapeno deneska SE !!!!! od leb do brasno pa do ovosje i zelencuk za da preziee edno semejstvo 3 cleno mesecno potrebni se 15.000 bez smetki i kurovi samo za jadenje

Мене како мал кога ме праќаа 10 денари беше кило леб денес за 25 ден. има 600 грама. Него баталете тоа шо ќе пиеме коа ке скапне нафтава :pos2:
ние не пиеме нафта хахахаха
цената на лебот ќе падне, сите сега ќе посеат пченица, ќе се појави хиперпродукција и на есен има да падне на 7 денари
ама нафтата не поевтинува

Mr Ben Bernak, ChairSATAN ... фала ти! Се што е битно е да се спасат банките! Ако не се спасат банките заеби леб и такви ствари, сите ќе пропаднеме!! .. Се дури е ова главната економска парадигма нема да крениме глава од високи цени. Всушност главната парадигма е дека цените не смеат да паѓаат (инаку цените паѓаа стотина години пред формирањето на ФЕД).. Паѓањето на цените е најдобро за народните маси!
И ако некој мисли дека она што се случува на другата страна од светот нема никаква врска, треба да размисли повторно, оти таму се одредува глобалната ликвидност а богами и глобалното ценовно ниво. Ова за цените го викам од Ноември, само тогаш сеуште не беа стигнати до полиците на супермаркетите.

За тоа дека картелите би злоупотрбиле ваква ситуација да бидете сигурни... Ама дека има картели во еден од покункретните пазари и не верувам многу - а пак ако има картели тогаш единствен лек е цените да се дозволи да пораснат а не да се помогнат картелите. Со порастот на цените ќе следи и порастот на конкурецијата.Нас ни требаат здрави пари многу повеќе одколку интервенција од стокови резерви. А еврото веќе не е здрава пара - денарот секако е укотвен за оваа нездрава пара.

Од цените на храната уште оризот останува прилично депресиран, но бидете сигурни оризот ќе ги стигне останатите стоки, и штета што ги немаме популарните ливерџини инструменти (опции/фјучерси) за да ја искористиме оваа шанса.(пред се се работи за релативна потценетос во однос на другите стоки- жито,пченка, нафта итн). Така да она што останува за нас е да си купиме неколку пакетчиња ориз пред и тој да направи пораст сличен на житото и пченката. Инаку доста интересно е што САД како најголем производител на пченка, реши да ја изгори половина жетва на производство на етанол (кој го додаваат во гориво) - и каде што математиката вика дека повеќе енергија се троши за производство одколку што се добива од етанолот. (ако некој го чуди зошто го прават тоа, нека ги консултира лоби групите на етанол индустријата во вашингтон)

И на крај најбитното - цените не растат туку парите паѓаат на вредност. Ако ги мериш работите во малку постабилни мерки како пример златото, тогаш цената на нафтата и нема многу пораснато (2грама злато за барел е цената на нафтата минатите 60 години).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom