Приказни, сказни, басни...

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.412
Поени од реакции
6.017
Не, не мислам на оние што ги екранизираа и што моментално ги емитуваат на телевизија.
Мислам на приказните од Ханс Кристијан Андерсен, браќата Грим, сказни што ги имате слушнато како мали, сказни со волшепства, басни, некои делови што особено ви оставиле впечаток и ве натерале да размислувате.

Јас многу ги сакав Црвенкапа, Снежана и седумте џуџиња, Девојчето со кибритчињата и многу други. За девојчето со кибритчињата отсекогаш се нервирав што има трагичен и несреќен крај, не можев да ја прифатам нејзината смрт и затоа верував дека таа оди онаму, на подобро место.

Пишете кои се вашите омилени приказни, можеби оние што ги паметите од детството, оние што ги раскажуваа вашите баби и дедовци и ќе ги паметите за цел живот.
Издвојте по нешто што сте го запаметиле или вечно ќе ви остане во главите. И зошто баш тоа го запаметивте?

Не, не мислам на оние што ги екранизираа и што моментално ги емитуваат на телевизија.
Мислам на приказните од Ханс Кристијан Андерсен, браќата Грим, сказни што ги имате слушнато како мали, сказни со волшепства, басни, некои делови што особено ви оставиле впечаток и ве натерале да размислувате.

Јас многу ги сакав Црвенкапа, Снежана и седумте џуџиња, Девојчето со кибритчињата и многу други. За девојчето со кибритчињата отсекогаш се нервирав што има трагичен и несреќен крај, не можев да ја прифатам нејзината смрт и затоа верував дека таа оди онаму, на подобро место.

Пишете кои се вашите омилени приказни, можеби оние што ги паметите од детството, оние што ги раскажуваа вашите баби и дедовци и ќе ги паметите за цел живот.
Издвојте по нешто што сте го запаметиле или вечно ќе ви остане во главите. И зошто баш тоа го запаметивте?
хах...:raz::raz: стари и на сите веќе добро познати приказни.
Јас пак помислив дека темава ќе е приказни кои ете така речено сме ги слушале од нашите баби, дедовци, мајки... но кои се сосема поинакви ,поразлични -незапишани, усно предавани- и скоро непознати или изменети .А,баш би сакал да прочитам некои такви :toe:

хах...:raz::raz: стари и на сите веќе добро познати приказни.
Јас пак помислив дека темава ќе е приказни кои ете така речено сме ги слушале од нашите баби, дедовци, мајки... но кои се сосема поинакви ,поразлични -незапишани, усно предавани- и скоро непознати или изменети .А,баш би сакал да прочитам некои такви :toe:

Да, да ги наведов и таквите.
Се сеќаваш на некои такви раскажувања од баби и дедовци? :)

kako ne, sigurno i se daleku poubavi od crvenkapa, snezhana....no se i premnogu dolgi - podobro da imashe mozhnost za audio zapis na istite ,namesto da gi pishuvame :salut:

Па сигурно дека се долги, но на темава ме интересираше ако не целата, барем некој дел од приказна кој особено ви оставил впечаток и до ден денес го паметите и зошто е тоа така.

Впрочем, објаснив во воведниот пост.

Ауу Браќата Грим најомилени ми беа како мала. По сто пати им ги имам читано приказните. Ханс Кристијан Андерсен исто го читав ама не ми беше толку омилен. Од него една приказна со сестра и со браќа лебеди многу ми се бендисуваше.

Јас ако може да оставам еден текст од песна, мајками ми ја пееше кога бев мал и многу ја сакав.. и уште ја сакам. Секад плачев оти е трагичен крајот а и ногу знае да погоде у срце... :D Eве прочитајте и вие.. а можете и на YouTube да ја чуете..

Vajta - Prica

Jednom su se vidjeli,jedan tren,
pogledi im zastali i to je sve,
a ljubav se je rodila kao stih,
i nikad nije prestala izmedju njih.

Dosao je jedan dan i rekao njoj,
hocu da te vodim u svoj dom,
idi pitaj majku da li mozes poc,
ako kaze da si mlada
cekacu i opet doc.

Majko da li mogu poc tu je dragi moj,
htjela bih da idem s njim u njegov dom,
prsten mi je donio i nesto jos,
jednu sarenu maramu i jedan bros.
Nemoj kceri mlada si bar godinu jos,
vrato prsten i maramu i mali bros,
ako te voli cekace dragi tvoj,
onda nek te vodi u svoj dom.

Prodje jedna godina dosao je on,
dosao da vodi dragu domu svom,
al sad otac neda i strogo kaze njoj,
mlada si da ides a mlad je i dragi tvoj.

Ona nije cekala posla je dragom svom,
rekla mu je vodi me u svoj dom,
sarenom je maramom suze brisala,
ljubila je prsten i na majku mislila.

I tako su zivjeli i zivot je bio fin,
ljubav jos veca postala i rodio se sin,
al jos jedna zelja u srcu ostala,
sina da joj vide njen otac i majka.

On je sina uzeo i posao na put,
pjesme mu je pjevao dok je plakao i bio ljut,
a kad su ga vidjeli otac i njena mati,
on je sina uzeo brzo kuci da se vrati.

Pred kucom mnogo ljudi,zene u crnini sve,
sa suzom su mu rekli da nema vise nje,
da teska bolest dosla je u njegov dom,
ljubav mu je uzela ,na putu je bio on.

Uzeo je sviralu i zasvirao na nju,
pjesme o svojoj ljubavi koje nema vise tu,
a ljubav se je rodila kao stih,
i nikad nije prestala izmedju njih.

:( :*

Приказната за Скржавецот, прва ми паѓа на памет. Ја гледав секој Божиќ, во различни варијанти, а и сега на овие години ја гледам филмската верзија со Бил Мјуреј. Многу ми се допаѓа трансформацијата на човекот, како дете ме тераше да поверувам дека секој човек може да стане добар..:)
А инаку не знам дали можам да ја сместам во сказни, повеќе е книга за деца, Пипи долгиот чорап. Значи бев зачленета во библиотека кога бев основно таму трето или четврто бев, и правев една шема која и на бибилиотекарката и беше смешна. Земав некоја книга, ја враќав па ја земав Пипи, и така преку една книга којзнае колку долг период ја земав таа книга. Не знам ниту јас колку пати ја имам прочитано..:)

Можеби не се сказни, повеќе се басни, но мисам дека овде им е местото. Мои омилени приказни со порака се

1. Неблагодарната свиња.
( Желадот секоја година ја ранеше свињата, а таа една година му го изеде коренот)

2. Златната кокошка
( Кокошката секое утро несеше златно јајце, еден ден сопственикот од алчност ја раскина кокошката)

3. Кокошки кавгаџивки
( Во еден кокошарник се скарае две кокошки, па прекажала трета кокошка, па прекажала уште една, и така приказната стигнала во степенот- се скарале две кокошки, се замешае и другите кокошки од два кокошарници, летале пердуви и крв, се замешале и петлите, а голем дел од нив завршиле како супа од газдите. кога напластената приказна стигнаа до една од кокошките актери во кавгата, таа дури не се ни препознала туку извикала: ЛЕЛЕЕЕЕЕ какви и се кокошки има по светот?!?)

Во сеќавање од мал ми останала приказната за Оловниот Војник. Никогаш нема да ја заоравам многу ја сакам приказната. Највеќе го сакам делот кога слугинката во пепелта ке најде две скршени срца, на оловниот војник и на балерината во која оловниот војник беше заљубен. :)

мила моја, моите приказни биле многу поразлични од оние за кои повеќето слушнале- верувам дека ниту еден на форумов не чул за нив- пример само еден ќе наведам - за Старецот Хотабич - урбана приказка за 3000 годишниот старец-џин од глинениот сад кој не само му ги исполнува желбите на ученикот, туку секогаш прави некоја беља - нешто налик на аладиновата ламба- но дааааалеку поинтересна
hottabych300.jpg

но,ќе морам да ги спомнам и преубавите приказни со кои израснав - а раскажувани од баба ми и дедо ми - кои оставија длабок впечаток - во мене- и на кои со радост се присетувам на нив и на милозвучниот глас на баба ми додека ми ги раскажуваше - беше жена во права смисла на зборот- полна со нежност и топлина во срцето и душата- :smir: (некој ден-кога ќе бидам порасположен за пишување):helou:

мила моја, моите приказни биле многу поразлични од оние за кои повеќето слушнале- верувам дека ниту еден на форумов не чул за нив- пример само еден ќе наведам - за Старецот Хотабич - урбана приказка за 3000 годишниот старец-џин од глинениот сад кој не само му ги исполнува желбите на ученикот, туку секогаш прави некоја беља - нешто налик на аладиновата ламба- но дааааалеку поинтересна
hottabych300.jpg

А чива е приказнава?

Имам читано и руски народни приказни, многу ми беа интересни. Сега ми текнува на Василиса Прекрасна.

А чива е приказнава?

Имам читано и руски народни приказни, многу ми беа интересни. Сега ми текнува на Василиса Прекрасна.
Srcee, prikaznata e ruska i e mnogu poznata- no, taa e samo edna od nizata koi gi imam slushano - Ilija Muromec, pa za carot Saltan, Trojcata debelkovci...... mnogu se, da ne gi nabrojuvam:helou:

Мене ми остана во сеќавање еден многу интересен момент од раскажувањата на баба ми.

Во приказната стануваше збор за некое дете Иринѓот кое доживуваше многу авантури и патуваше насекаде, така при една неволја патувал на грбот на штркот. Од долгиот пат штркот се изморил и прегладнел. Детето немало што да му даде за јадење, а морало да стигне до крајната дестинација, па си исекол дел од ногата т.е. од петицата и му дал парче месо. Оттогаш ние имаме празнина на петиците. :)

Така ме лажеа ко мала. :)

Не се сеќавам точно кога но мислам дека беше во второ или трето одделение имавме една лектира ,,Приказни од Балканските Народи,, толку интересни приказни, кои не се толку познати, просто се воодушевив од нив! Некои делови и ден денес ги паметам на пример делот од една приказна кога принцот зел жена која му родила две дечиња, братче и сестриче и двете со златни коси, или кога принцот ги нашол волшебните предмети кои навидум изгледале обични - леб, шише со вино и меч. Но лебот колку и да го јаделе тој никогаш немало да се потроши, од виното и 100 луѓе ќе се напоеле и тоа секогаш било полно и мечот само што ќе го кренеш во воздух, на противниците главите веднаш им одлетувале.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom