Darling
High Value
во книгата се запознаваат на плажа, а во филмот на авион.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
А јас едно само се прашувам - дали книгата е озбилно толку глупа или до македонскиот превод е?
Пред некоја година прашав во Уметност и литература ама никој не ми одговори. Значи, ја прочитав дури пред година/две и бев тотално разочаран од книгата. Само 10тина реченици. Све друго матно, онака шаблонски напишано колку ради реда, ни малку замачкано ни ништо. Добив впечаток дека ако не го имаш гледано филмот пред тоа, книгата ќе биде многу нејасна и чудна.
Вчера купив уште една книга од Чак Паланик - Приспивна песна. Па да видам каков стил тера во оваа книга, дали е истиот како во Фајт Клаб, или едноставно е до македонскиот превод само... За жал Фајт Клаб не сум ја видел на англиски по книжарите, па за да споредам.
Добро е значи не го имам само јас тој впечаток. Јас ја имам читано книгава во македонско издание од издавачка куќа Три-полош превод амин!! Среќа што го имав два пати гледано филмот пред да ја прочитам, иначе немаше ама баш ништо да ми биде јасно. Тоа преведувачот се гледа, кај заглавил, кај не разбрал што се работи, па тресел од ракав зборови. Ужас. Се изнервирав додека ја дочитав.
А башка книгава во доста работи се разликува од филмов. На пример, Финчер многу паметно му дал сосем поинаков крај.
А башка книгава во доста работи се разликува од филмов. На пример, Финчер многу паметно му дал сосем поинаков крај.
Како завршува книгата?
Kaj gi naogjate filmovite be
Koj moze da mi reche deka vo filmot Norton e luzer a Tyler e heroj/winner?
Ne ama iskreno, so sto e Tyler winner? Batelete go likot na Brad Pitt, onaka skroz izbrisete go, vo sto e Tyler pobednik? Vo mizerniot eban stan? Vo Kukjata so 1000 pederi (do vcera, a i sute, na temata piknik vo Kosovo gi zaebavame deka se sobrani i pukaat)? Ili deka krsheshe i paleshe sve divo i zivo?
Od druga strana zosto Norton luzer pa? Za super awesome stan? Super awesome rabota? Super awesome plata?
Robovi sme bilepfah. Okej sto sakate vie, site pankeri da sme? Bez rabota i onaka bez pretsedateli da ni se drzavite, bez huge-fucking corporations? Bez shefovi? Onaka sekoj svoj sef? Really? Grow up.
Ocenka 1/10.
Northon e лузер затоа што ако не беше Tyler Durden немаше никогаш да си признае дека ја свиѓа Марла, немаше никад да му каже на шефот дека му е преку такво од него и од работата што ја работи, немаше да се ослободи од стравот дека некој ден ќе умре и дека не може се во животот да биде под негова котрола( let the chips fall where they may ).
А ако мислиш дека филмот е за анархија, влади, и такви работи тогаш очигледно не си ја сфатил поентата на филмот.
Sto ima vrska sto mislam jasdaj kazi ti sto mislis. Kako ti go razbra, bas me interesira.
Znaci epten kasno go gledav ovoj film, 2007 ili 2008 nekade, i samo zatoa mi e mnogu maka, zatoa sto od 1999 do 2007/8 se napravija mozebi 10/20 filma na koi idea im dade Fight Club uste na vremeto
I kako takov koga go vidov, znaev deka Tyler ne e vistinski uste nekade vo pola film (znaci od tuka moze da pogodite veke, kakva mizerna ocenka mu spremam).