Царина за лаптоп при увоз од америка ?

• Креатор на темата Креатор на темата gento
  • Време на започнување Време на започнување
Па ово није Америка нормално ќе ти закачат царина.

Од Скопје до Куманово ќе ти закачат патарина сакал нејќел за нешто што вреди 100 денари а не па за лап топ.

Набавна цена + 5% царина = даночна основа
даночна основа +18% ДДВ = цена која вкупно ке ја платиш

јас како сто се секавам царина за компјутрери и компјутерски делови не се наплака, мозно е да се плати замо ддв 5% ( зс толку е ддв за компјутери)
јас пред скоро 7-8 месеци од амазон (америка) земав хардиск и платив само 200мкд постарина во поста вајда усте е таков законот освен ако не се сменил во мегувреме
:)
компјутерот ми нема македонска подрска па имам мали пецатни грески :)

јас како сто се секавам царина за компјутрери и компјутерски делови не се наплака, мозно е да се плати замо ддв 5% ( зс толку е ддв за компјутери)
јас пред скоро 7-8 месеци од амазон (америка) земав хардиск и платив само 200мкд постарина во поста вајда усте е таков законот освен ако не се сменил во мегувреме
:)
компјутерот ми нема македонска подрска па имам мали пецатни грески :)
Значи, само 5% ДДВ...претходниот пост не ми важи :)

јас кажувам од мое искуство мене не ми ги ни побараа тие 5 % ддв ми рекоа дека тоа било некаква такса незнам а у :)
сепак да се обрати до царина најубаво ке му објаснат :)

како што погуглав испадна дека се плаќа само 5% ддв (бидејки цената на лаптопот ја надминува вредноста на пакет за кој не се плаќаат даноци а у чија вреднос мислам дека беше околу 50-60 евра) + треба да се платат дополнителни такси а у кој не иснесуваат повеќе од 500 мкд
е сега во овој случај најголем дополнителен трошок би испаднала поштарината за да стигне лаптопот до Македонија , а ако го нарачуваш од америка најниката поштарина би била минимум 50-60 $ :)

Чувај ја фактурата или фискалната сметка од таму каде што ке ги зимаш лаптопот и за роба во вредност до 350еур не се плаќа царина ниту данок а за поголема сума незнам..

Абе екипо сеа знае ли некој шо како дали како што кажа Струмикс со 5 % па со 18 % ддв или само 5 % ддв од купената вредност на лаптопот иначе е од амирика и тоа поштарината од таму до тука е платена башка на USPS само незнам колку пари ќе ми бара државата ? Ај нека каже некој што има порачано барем нешто поголемо од хард диск или графичка, валјда е иста процедурата.

Druze ne se igraj kupi si kaj nas poeftino ce ti izleze neznam za lap top ali eve denes za tri para farmerki i kozna jakna od asos.com narachani znaci od EU poteklo na robata i platena isporaka do makedonija se vkupno cena na robata 17.000 denari mi naplatija 8600 denari carina + danok i plus 3100 denari lezarina .... 200 evra stari lopovi mamu im jebem.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom