Инструментална музика за филм (Film Score) - читај прв пост!!!

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.999
Поени од реакции
61.818
Решив да отворам уште една тема покрај темата Филмски саундтрак (movie soundtrack) која е преполна со клипови од песни кои се појавуваат во филмови. Што е ок, ама сега нешто важно:

Која е разликата помеѓу Movie Soundtrack и Movie Score?

Soundtrack се песните кои се појавуваат во филмот. Во најголем број на случаи, тоа се песни компонирани за друга намена и предходно изведени од некои пејачи или групи. Во суштина, тие се „позајмени“ за филмот, а една иста песна може да се појави и во повеќе филмови.

Score e музика најчесто напишана за потребите на филмот, и најчесто е инструментална, иако не мора да значи. Тоа е музиката која оди во позадината на филмот додека го гледаме. Музичкиот Score најчесто се објавува на посебно цд и оди во продажба одвоено од soundtrackot, обично во многу мали количини.

Конфузијата во овие два термини доаѓа поради интернетот. Пребарувачите многу полесно ќе ја најдат филмската музика ако авторот ја објави како Soundtrack, па затоа многу почесто на интернет (youtube, amazon итн..) се користи терминот Soundtrack, иако тоа не е истата работа.

Значи, важна работа: ова е тема за Music Score. Видеа од песни кои се појавиле во филмови ставајте во другата тема за Soundtrack. Таму може било каква музика од филм. Овде, се освен Music Score ќе се смета за оф-топик и ќе се брише.

Ќе почнам со Trevor Jones и неговата фантастична музика за The Last of the Mohicans:

Нема многу потреба да се зборува за Енио Мориконе, тука само една тема од Once Upon a Time in America:

Видеото кое го имам пастирано насекаде по форумов, од Unfaithful:

Темата од Children of the Corn од која имав кошмари како мал:

И ај кога сме кај страшните филмови, Дракула:

COMING HOME FROM THE SEA

E, добро ме потсети The Great со клипот, на темата од серијата Winds of War (продолжението се викаше War & Remembrance)

Постирано ми беше во другата тема али ај и на ова да го сефтосаме :D

12 Monkeys

Dead silence

Еве го според мене појакото од најјакото:
клавирот кој ефект го прави :nesvest:

1.Star Wars - The Imperial March

2.The Godfather - Main Theme

3.Edward Scissorhands - Main Theme

4. The Magnificent Seven - Main Theme

5. Red Violin - Pope's Betrayal

И се разбира филмската музика на најголемите тројца Алфред Њуман, Франц Воксмен и Димитри Тиомкин...

Почнувам со мојот омилен скор од мојот омилен филм EVER - Terminator 2

Скорот за Терминатор кецот воглавно истата мелодија е како на 2та само што на 2ката е средено да звучи помодерно, компонирани се од Brad Fiedel

Еден од моите омилен скорови е од филмот Добриот, лошиот и грдиот - компонирано од Енио Мориконе

Влегува под кожа скорот од Scarface - компонирана од Џорџо Мородер

Феноменалниот скор од Твин Пикс компониран од Анџело Бадаламенти

Нема што многу да се коментира овој скор

Добро знам што е разликата меѓу soundtrack и score....па еве еден од моите омилени. Епикот е кај 1:25 :)

И се наежив сега ко ја преслушав :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom