WTI Macedonia, четврт мобилен оператор

• Креатор на темата Креатор на темата Supreme06
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
073 ќе биде префиксот на четвртиот мобилен операртор во Македонија. Холандската телекомуникациска компанија WTI купи од Агенцијата за електронски комуникациии 100.000 броеви што ќе ги пушти со новиот повикувачки број. Со тоа и официјално влезе на телекомуникацискиот пазар како виртуелен мобилен оператор. Ова практично значи дека WTI ќе биде четврти мобилен оператор кој ќе пружа телефонски услуги, но нема да гради сопствена инфраструктута, Ќе треба да склучи договор со еден од трите постојни оператори Т-Мобајл, ОНЕ или ВИП за користење на нивната мрежа. Вториот по големина мобилен оператор во земјава засега не планира да ја отспати сопствената мрежа.

Влезот на WTI како четврти виртуелен мобилен оператор доаѓа откако пред точно една година, како што тогаш објави алфа, Владата донесе одлука за засилување на конкуренцијата, а пред неполни два месеца се упати повик до странски компании дека на македонскиот телекомуникациски пазар има простор за нови играчи. Тогаш, постојните мобилни оператори не го делеа мислењето на Владата и реагираа дека пазарот е заситен.

Извор Алфа тв

Ништо посебно нема да се смени, сума сумарум. Така џафкафме за Космофон -> ОНЕ, така џафкафме за ВиП, така ќе помини и овај.

eдинствено придобивка е тоа што ќе се вработат 200-300 луѓе во компанијата.

дајте бе линк до сајтот, WTI netherlands не дава ништо на гугл...

Бујрум нека повели секој кој ке допринесе за поефтини разговори и плус некое вработување :) :)

Додека некој мобилен оператор не изгради сопствени предаватели а да не ги користи предавателите на телеком а.к.а. T-Home а.к.а. T-Mobile ќе имаме слаби и скапи услуги.

За мене Вип промени многу, незнам за вас.

и за мене :)

многу работи се сменија одкако влезе во МК ..
цените испопаѓаа одкако влезе ВИП ..

Џиш .. џавкавме .. ама како мислиш дека ништо не се сменило .. па цените драстично се намалија со конкуренцијата ..

и за мене :)

многу работи се сменија одкако влезе во МК ..
цените испопаѓаа одкако влезе ВИП ..

Џиш .. џавкавме .. ама како мислиш дека ништо не се сменило .. па цените драстично се намалија со конкуренцијата ..
Пак ми наплаќаат минута разговор и за А да речам... пак ми земаат 3 денари за воспоставување на повик. Шо се намалило? Цената по минута разговор? Јака работа, иоака појќе од 20-40 секунди не зборам на мобилен. Се јавувам кажувам тоа што е за кажување и чао.

Пак ми наплаќаат минута разговор и за А да речам... пак ми земаат 3 денари за воспоставување на повик. Шо се намалило? Цената по минута разговор? Јака работа, иоака појќе од 20-40 секунди не зборам на мобилен. Се јавувам кажувам тоа што е за кажување и чао.

Не е така, цената на вип припејд кој што јас го користам е до 0,29 секунда 1,25 денари, доколку ја надминеш 0,29 поточно од ,30 до 0,59 цената е 2,5 денари. Кон сите мрежи фиксни и мобилни, плус на ова воспоставување повик, но во пост пејд не се плаќа востоставување повик.

зборуваме за цена ... или за начин на наплата ..
наплаќаа за воспоставување на повик и пред ВИП на пример .. но која беше цената?
и тарифирањето не беше на секунда туку на 30с ... додека беше монопол од страна на оние на кои името несакам да им го спомнам ..

како и да е .. шо повеќе оператори =
борба за претплатници значи намалување на цени, нови примамливи пакети, интересни понуди итн ..

сепак како шо чув овие за почеток ќе нуделе само импулси за надвор од МК ..

Скржав еден!:baeh:

Добро е конкуренција,плус нови вработувања,ајде нек се угоде :)

дајте бе линк до сајтот, WTI netherlands не дава ништо на гугл...

eve web http://www.worldteleconnect.com/
normalno ocekuvame poeftini razogovori i najdobroto sto e deka bidejki e virtuelen operator i ke ja koristi mreznata infrastruktura na postoecki operator, ke pocne da dava uslugi za dva do tri meseci

http://sitel.com.mk/dnevnik/biznis/makedonija-dobi-chetvrti-mobilen-operator

samo ova me interesira dali ke funkcionira potpolno kako postoeckite operatori, ke nudi li isti uslugi kako postoeckite operatori i dali ke nudi internet preku mobilen, da ne bide kako nekogasniot FROG samo sms i razgovori

А бе златен Кинез го нема не испутија, уште еден бренд што ќе не дупи во здрав разум.

Добро би дошло ово,малце конкуренција не е лошо,пошто цениве се прескапи и крадат на зборење 100%.А за услугите да не збориме,единствено нешто онака што е добро 200 денари 500 минути ништо повеќе...

Од компанијата Њорлд Телецоннецт Интернатионал БВ со седиште во Ротердам, Холандија, потврдуваат дека нивната компанија-ќерка WTI Macedonia добила дозвола за работа од АЕК и дека наскоро ќе почне со нудење телекомуникациски услуги (фиксна и мобилна), како и продажба на телефонија.
На виртуелниот оператор, а во согласност со Законот за електронски комуникации, му е овозможено да побара да ја користи инфраструктурата на некој од постојните три мобилни оператори Т-Мобиле, Вип оператор и ОNЕ. Од ОNЕ вчера изјавија дека не планираат да соработуваат со новиот виртуелен мобилен оператор.
- Доаѓам од Словенија, која по територија и население е слична на Македонија. Во Словенија работат три големи мобилни и два витруелни оператори. Типично е за виртуелните да работат со најголемиот мобилен оператор. Во ОNЕ нашиот натамошен развој го гледаме преку сопствените капацитети. Не гледаме дека има потреба да соработуваме со виртуелен оператор - изјави Клавдиј Гондич, генерален извршен директор на ОNЕ по повод едногодишното работење на македонскиот пазар на брендот ОNЕ.
Годнич смета дека секој нов оператор на пазарот донесува нешто ново.
- Македонскиот мобилен пазар е доста добро конкурентен бидејќи е покриен со три доста силни оператори. Цените на услугите се многу ниски, а станува збор за бранша во која интензивно се вложува. Ако сакате да го следите развојот во телекомуникациите, морате многу и да инвестирате. Понекогаш премногу конкуренција води до тоа на подолг рок да не можете да го следите тој развој - вели Годнич.
World Teleconnect International BV е глобален оператор на комуникациски услуги на големо и мало кој ги користи двете технологии за давање на мобилни услуги - конвенционалниот и преку Воип интернет протокол.
-Наша цел е да станеме еден од 10-те најдобри светски добавувачи на големо во следните четири години со очекуван приход од 300 до 400 милиони евра. Тоа ќе го постигнеме преку нашата стратегија за изнаоѓање и нудење на услуги на други тарифни пазари каде имаме свои локални компании и купувачи. Во моментов имаме канцеларии во Франкфурт, Ротердам, Питсбург во САД, како и во Скопје - вели извршниот директор на WTI BV, Ханс ван Хелден.
Виртуелниот оператор може да издава свои СИМ-картички, да поседува сопствен мобилен мрежен код, мобилен комутациски центар, да склучува договори за користење интернационален роаминг за своите претплатници, да менаџира со доделени серија броеви, како и да обезбедува услуги кои ќе се продаваат под негов сопствен бренд.
Мобилни виртуелни мрежни оператори функционираат во повеќе земји меѓу кои и Германија, Холандија, Франција, Данска, Велика Британија, Финска, Белгија, Португалија, Австралија и САД.

tie sto mislat deka nisto ne se smenilo so togasen kosmofon i podocna so vip, izgleda ne pamtat koga bese minuta 100denari na togas edinstveniot mobimak... v:) i da, mislam deka i vip isto taka ima virtuelna mreza, ne svoja..samo one i t-mobile imaat..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom