Повреда на човековите права во „Змиско око“

• Креатор на темата Креатор на темата Dardan-ia
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.481
Поени од реакции
5.948
Обвинетите од „Змиско око“ неоправдано биле притворени и држени во притвор. Ова е пресудата на Европскиот суд за човекови права, со кој директно посочи дека македонското правосудство без основа во притвор ги држела 38 обвинети за мито на македонските патарини.

Македонија треба да плати 76 илјади евра само за судски трошоци. Во образложението на судот од Стразбур, стои дека македонските судови не одлучувале поединечно за секој обвинет, туку колективно им одредиле притвор.

Европскиот суд не расправал за суштината на предметот „Змиско око“, туку само се произнел за третманот на обвинетите.

„Во другиот дел судот смета дека доволна сатисфакција на странките треба да им биде самата констатација дека државата направила повреда на членот 5 став 3 од конвенцијата“, вели Ана Стојковиќ од Хелсиншки комитет.

Обвинетите од „Змиско око“ беа држени во истражниот затвор во Шутка речиси една година. Убедени во својата невиност, тие штрајкуваа со глад, а поради пренатрупаноста во затворот, спиеја во затворските ходници.

Случајот беше отворен во ноември 2007. кога беа уапсени деведесет и двајца раководители и инкасатори од речиси сите наплатни рампи. Но, кривична одговорност судот одлучи да бара само за седумдесетина.

Обвинителството не докажа организиран криминал во случајот, ниту пак проневера на пет милиони евра од државната каса, како што тврдеше МВР.

„Змиско око“ падна пред апелација. Обвинетите, правдата за неосновано држење во притвор ја побараа и ја добија во Стразбур.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=129430

А кај е Европскиот суд за човекови права да ги осуди Грција и Бугарија за прекршување на основните човекови права?

Ја осуди Бугарија ако не се лажам...ама гајле им е на Бугарите оти не гледаат светци во фуериња туку гледаат само еврата да им ги земат.

Зашо не ја легализираат корупцијата?
Онака да биде црно на бело.
Бар да не биде више од под ракав него слободно пред сите,не дека има некоја голема разлика ама може некој се срами да подмитува пред луѓе.

Da be povrea majkamu mu .. Pa zar nie slepi sme i neznaeme sto se slucuva po nasite patarini, zat ti nikogas ne si pominal na patarina posebno pred zmisko oko akcijata na patarnite vladeshe zmiska raka, dest denari bez pusulce, dvaeset so pusulce. Duri imaa i takvi sto se drznuvaa da falcifikuvaat pusulcinja. Sudovite seto toa dobro go znaaat, i vladata go znae ama ako padnat zmiskite race treba da padne celo zmisko gnezdo koe e vgnezdeno najvisoko cel zmijarnik e toa .... A tie se najmalku nevini... T.e nevini se ko prostitutka vo Amsterdam:toe:

само за седумдесетина.
Само 70 :) цела чета
Освен овие на наплатна треба дефинитивно уште некои гнезда (работни места) да распалат.

Абе лигава работа. Таман ги собраа у големата сала у врховен летоска да ги судат, и ги читаа точно еден час, сите по ред, испадна дека фалеа двајца и се одложи. Брука.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom