Турција - референдум за измените во уставот

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
со измените на уставот нема никаква врска со армијата..

Во никоја држава не постои тоа, нема ни во Турција.

Измените значат дека парламентот место војската ќе може да назначува судии, бранители, обвинители итн.
Mozebi... moze ja pogresno sum razbral.

а пред ова .. армијата си ги решаваше споровите .. а судиите ги назначуваше..кој??

Ги назначуваше судски совет. Тој е еден од двете главни точки за кои се гласаше на референдумот. Другата е проширувањето на Уставниот суд.

Сега, со промените, парламентот воглавном ќе ги вработува но и ќе ги тера од работа судиите и тужителите.

Додатно, ќе има поголем број судии во Уставниот суд.

Референдумот помина 58-42 (анкетите покажуваа 56-44). Со ова е размонтирана државата како што ја поставил Ататурк при која војската имаше онгеренции преку судството.

Што значи тоа - значи дека политичарите видоа можност да ги зголемат своите игеренции со тоа што власта ќе го контролира судството.

Еве некои размисли на темава:

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/mk/features/setimes/blogreview/2010/09/10/blog-03

Да им е честито на турците. Се шо гради Ататурк малце по малце ке го урнат.

Ги назначуваше судски совет. Тој е еден од двете главни точки за кои се гласаше на референдумот. Другата е проширувањето на Уставниот суд.

Сега, со промените, парламентот воглавном ќе ги вработува но и ќе ги тера од работа судиите и тужителите.

Додатно, ќе има поголем број судии во Уставниот суд.

Референдумот помина 58-42 (анкетите покажуваа 56-44). Со ова е размонтирана државата како што ја поставил Ататурк при која војската имаше онгеренции преку судството.

Што значи тоа - значи дека политичарите видоа можност да ги зголемат своите игеренции со тоа што власта ќе го контролира судството.

Еве некои размисли на темава:

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/mk/features/setimes/blogreview/2010/09/10/blog-03

Da ama nema nikakva vrska ustavnite izmeni so armijata i so sekularniot rezim na Ataturk, ima nekoi novini sto plasiraat negativni napisi protiv Turcija,, kako prvo ustavot sto ke se izmeni ne e od vremeto na Ataturk,,tuku ustavot e pred 25 godini koga se napra voen udar vo Turcija od strana na togasnijot general na turskata armija Kenan Evren, i togas duri ne se izmeni celiot ustav,tuku nekoi tocki, isto e i sega,nema da se izmeni celiot ustav,zatoa sto za da se smeni celiot ustav ke treba dvo tretinsko mnozinstvo, glavnata tocka na armijata,kade sto sekularniot rezim na Turcija e garantirano od armijata nema da se promeni zatoa sto ova tocka e od vremeto na Ataturk, a drugi tocki ne bese od vrmeto na Ataturk,, a za da se smeni cleiot ustav pak ke povtoram treba dvo tretinsko mnozinstvo na parlamentot kade sto nema sansi da se izmeni,zatoa sto opozicijata ne se soglasuva, a vo edno i armijata,, taka da ne berite gajle za Turcija, taa si e OK...

Турци од опозицијата така ме информираа. Јас требав да бидам коректен и да кажам дека тоа е претежно пренесено мислење, а не (целосно) лично мое.

Не се менува целиот устав, но се менува улогата на војската, односно кој ја контролира. А народот очигледно е поделен по тоа прашање.

Турци од опозицијата така ме информираа. Јас требав да бидам коректен и да кажам дека тоа е претежно пренесено мислење, а не (целосно) лично мое.

Не се менува целиот устав, но се менува улогата на војската, односно кој ја контролира. А народот очигледно е поделен по тоа прашање.

Jas bev vo Turcija 16 dena, imam rodnini tamu, a i gi procitav brosurite na site politicki partii koga bev tamu, i site sakaja ustavot da se smeni osven edna tocka da ostane, a taa tocka e posledniot zbor za sekularizmot vo Turcija e kaj armijata, toa nema da se promeni, i jas prviot pat koga ne znaev mislev deka celosno ke se promeni ustavot,no koga vidov za sto se raboti se uveriv i samijot, i opozicijata da bese na vlast ke go smenija ustavot,zatoa sto e promenet pred 25 godini koga imase voen udar.. No pak ke povtoram,nema da se promeni celiot ustav zatoa sto potrebno e dvo tretinsko mnozinstvo,a toa nema sansi da se desi,,,,,,, e tuka nema da popusti ni opozicijata a ni armijata, ama i Erdogan ne e zainteresiran za taa tocka kade sto pisuva deka sekularizmot na Turcija e garantirana od armijata...

I pak ke povtoram ustavot ne e od vremeto na Ataturk,osven edna tocka,a taa tocka e deka armijata e zastitnik na sekularizmot, a taa tocka nema da se promeni, a zosto nema da se promeni vi kazav po gore da ne povtoram pak...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom