Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Mozebi... moze ja pogresno sum razbral.Во никоја држава не постои тоа, нема ни во Турција.
Измените значат дека парламентот место војската ќе може да назначува судии, бранители, обвинители итн.
Aha da, samo sto samiot Brisel go podrzuva referendumot.![]()
а пред ова .. армијата си ги решаваше споровите .. а судиите ги назначуваше..кој??
Ги назначуваше судски совет. Тој е еден од двете главни точки за кои се гласаше на референдумот. Другата е проширувањето на Уставниот суд.
Сега, со промените, парламентот воглавном ќе ги вработува но и ќе ги тера од работа судиите и тужителите.
Додатно, ќе има поголем број судии во Уставниот суд.
Референдумот помина 58-42 (анкетите покажуваа 56-44). Со ова е размонтирана државата како што ја поставил Ататурк при која војската имаше онгеренции преку судството.
Што значи тоа - значи дека политичарите видоа можност да ги зголемат своите игеренции со тоа што власта ќе го контролира судството.
Еве некои размисли на темава:
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/mk/features/setimes/blogreview/2010/09/10/blog-03
Турци од опозицијата така ме информираа. Јас требав да бидам коректен и да кажам дека тоа е претежно пренесено мислење, а не (целосно) лично мое.
Не се менува целиот устав, но се менува улогата на војската, односно кој ја контролира. А народот очигледно е поделен по тоа прашање.