Македонска латиница

• Креатор на темата Креатор на темата Адонис
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
1 јуни 2010
Мислења
28
Поени од реакции
1
http://mk.wikipedia.org/wiki/Македонска_азбука

Тоа латинични букви се користат за пишување на македонски јазик, во замена за соодветни македонски кирилични букви?
Нпр. за букви ѓ, ѕ, ќ, ч и ш?

Претпоставувам дека остатокот од латинични букви кои одговараат на оние што се користат во Србија.

Да ли ви се има предвид (да ли вам смета) дека тие често мора да го промените фонтот од кирилица на латински и обратно, бидејќи на употребата на интернетот или не?

Нпр. за букви ѓ, ѕ, ќ, ч и ш?

Да,
Љ=Q, Њ=W, Ѕ=Y, У=U, Ш=[, Ѓ=], Ж=\, Ч=;, Ќ=', Џ=X.

Си го сакаме кириличното писмо. :je:

Едитирано од модератор: Нема потреба од вулгарности или обиди за вулгарности, навистина.

Јас сум од Србија. :smir:

Но, јас сум заинтересиран за латинска фонеми (слова), наместо користење на копчињата на тастатурата.

Можда сам неку реч и погодио како треба.

Разбираме. Тоа ме интересира.

Во Србија је
ж - ž
ш - š
ч - č
џ - dž
s нема

Дали постои латиница на македонската официјална на Македонија или да се користат од страна на индивидуален избор?

Дали постои латиница на македонската официјална на Македонија или да се користат од страна на индивидуален избор?
Има официјална ама пред неколку години ја воведоа (променија) така да ни јас сам не ја знам точно. У секој случај тие букви горе што ги напиша се исфрлени..

Да ли у основним школама у Македонији деца уче латинично, македонско писмо (скрипта) или не?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom