Што е смислата на постоењето?

• Креатор на темата Креатор на темата Ipsissimus
  • Време на започнување Време на започнување

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Веб-сајт
www.oto-mk.net
Нема човек кој не се запрашал што е поентата што сум тука? што е поентата на животот? Сиромашните се убедени дека смислата е во богатството а од друга страна сведоци сме дека славните и богати личности многу често завршуваат во клиники каде се лечат од депресија, алкохолизам и разни зависности.
Историјата исто така е сведок за многу обиди да се направи општество каде утопијата ќе биде релност - случаите како комунизмот на пример, но сите овие обиди паѓаат во вода. Причината според мене е едноставна, за да најдат смисла во својот живот на луѓето им се потребни предизвици, а предизвиците неможат да постојат доколку нема проблеми и пречки.
Реалноста се базира на едноставните принципи на акција и реакција, ако го исклучиме едниот дел неможно е да постои ни другиот, тоа што религијата на пример го нуди како опција е токму тоа - исклучување на едниот дел кој го сметаме за непотребен. Според религијата луѓето кој без преиспитување се потчинуваат на одредени правила вечноста ќе ја поминат во утопија кај што нема проблеми и пречки! Па има ли поголем пекол од тоа? Вечноста е мнооогу долго време, замислете ситуација во која се што посакувате се остварува можеби одредено време ќе изгледа совршено и идеално, но запамтете дека зборуваме за вечноста, не за 100 години или 1000 или милион...туку засекогаш!! Ако ја употребиме логиката и не е толку тешко да сватиме дека смислата на постоењето е ИСКУСТВОТО не некое одредено искуство туку се она што го искусуваме во животот. Најдобриот начин за тоа е преку искусување на контрастите замислете на пример дека никогаш во животот не сте виделе ноќ, вашето искуство за денот и на оној што знае што е ноќта не е воопшто исто, иако гледате иста работа!
Кога ќе сватиме од колкаво значење е потребата да се искусат сите перспективи, доаѓаме до заклучок дека едноставно неможат да постојат непотребни работи, бидејќи на одредено ниво се има причина зошто постои. Ако на пример замислиме дека тркалото од автомобилот е способно да размислува, од негова перспектива вртењето во круг е смислата на неговото постоење, но од перспектива на возачот е одредената дестинација на која тркалата треба да го однесат автомобилот! Ако дестинацијата на која стигне возачот од негова перспектива не е нешто посебно од некоја друга е! и така се до недоглед!

Ова не е воведен пост кој поставува прашање на кое читателот се заинтригирува да го искаже своето мислење. Ова е прашање со даден одговор.
Како и да е. Темава си е во Философија и Психологија што значи дека ќе биде бесмртна бидејки никој не е доволно компетентен да го даде точниот одговор.

Мојата теорија? Нема смисла...that's just the way it is. По некоја случајност сме раса со доволно голема интелигенција за да се сомневаме во нашето постоење. Тоа не значи дека има причина за нашето постоење. Исто како што не значи дека ако мајмунот нема способност за апстракна мисла и не се сомнева во неговото постоење - дека не постои.
ко да го иам дискутирано ова негде...хмм

Zivotot ima smisla bidejki se zivee no otkoga ke se izzivee nema smisla veke
koga starec od 90 godini ne moze da stane od krevet ili ne moze da odi toj svaka deka zivotot vise nema smisla.

Животот има смисла ако му дадеш смисла.Иначе,не баш.

Да се нема страв! од новости, напредок, идеи, имагинација,осознавање,откривање....промени,прашања? Да не се плашиш што ќе стане од тебе...да не зависиш од никого! во моментот кога нема никој да ти треба и ќе ја одбиеш помошта ( кога ќе прекинеш да бидеш хермафродит) твојот живот, допринесот за "општеството" ќе дојде до израз. Кога ќе го допреме непознатото и ќе посегнеме кон нашите најдлабоки стравови од истото тогаш...ќе станеш слободен, тогаш животот - постоењето има смисла.

Причината може да доведе до некои одговори, но имагинацијата е таа што најчесто ги одговара. Сепак, на крајот кога ќе почнеш да сонуваш со отворени очи, ослободен од стегите на наметната "нормала" тогаш постоиш! Кога ќе разбереш дека годините, времето...во животот не се бројат него радоста и животот во нив, тогаш...све станува поинаку, тогаш го победуваш "слепилото" ги отвараш за првпат (вистински) очите. На тој начин постоењето има вистинска смисла.

Мислам дека ова е и повеќе од доволно објаснување за тоа.
38417_143133989045363_100000462892829_344556_7314865_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs222.snc4/38417_143133989045363_100000462892829_344556_7314865_n.jpg
Прочитајте го да видите колку е поучно

Да се нема страв! од новости, напредок, идеи, имагинација,осознавање,откривање....промени,прашања? Да не се плашиш што ќе стане од тебе...да не зависиш од никого! во моментот кога нема никој да ти треба и ќе ја одбиеш помошта ( кога ќе прекинеш да бидеш хермафродит) твојот живот, допринесот за "општеството" ќе дојде до израз. Кога ќе го допреме непознатото и ќе посегнеме кон нашите најдлабоки стравови од истото тогаш...ќе станеш слободен, тогаш животот - постоењето има смисла.

Причината може да доведе до некои одговори, но имагинацијата е таа што најчесто ги одговара. Сепак, на крајот кога ќе почнеш да сонуваш со отворени очи, ослободен од стегите на наметната "нормала" тогаш постоиш! Кога ќе разбереш дека годините, времето...во животот не се бројат него радоста и животот во нив, тогаш...све станува поинаку, тогаш го победуваш "слепилото" ги отвараш за првпат (вистински) очите. На тој начин постоењето има вистинска смисла.
Don't really wanna poop on ur theory, but I really need a dump.
Како може теоретски точно одговорени животни прашања (не се 100% точни бидејки нашите одговори како луѓе на оваа планета се субјективни) да те одведат до точните одговори, и зошто таа “апсолутна вистина“ е смислата на постоењето на животот?
И пак ќе прашам ко шо прашав у мојот пост. Ако тоа е смислата на животот, дали ја делиме со мајмуните зебрите дрвата пеперутките? Или секој вид има своја смисла.....Oh right...животните немаат право за смисла на животот. Тие се ставени тука за ние, моќниците на планетава, да ги јадеме бидејки сме на врвот на синџирот на исхрана.
?!
Мислам дека ова е и повеќе од доволно објаснување за тоа.
38417_143133989045363_100000462892829_344556_7314865_n.jpg

Прочитајте го да видите колку е поучно
Поучно е златна, но не ми звучи како валиден одговор за смислата на постоењето. Која е смислата луѓето да не заборават што сум рекол, што сум направил и какви чуства во нив сум разбудил, кога и онака ќе умрат и нема да постојат повеќе?

Don't really wanna poop on ur theory, but I really need a dump.
Како може теоретски точно одговорени животни прашања (не се 100% точни бидејки нашите одговори како луѓе на оваа планета се субјективни) да те одведат до точните одговори, и зошто таа “апсолутна вистина“ е смислата на постоењето на животот?
И пак ќе прашам ко шо прашав у мојот пост. Ако тоа е смислата на животот, дали ја делиме со мајмуните зебрите дрвата пеперутките? Или секој вид има своја смисла.....Oh right...животните немаат право за смисла на животот. Тие се ставени тука за ние, моќниците на планетава, да ги јадеме бидејки сме на врвот на синџирот на исхрана.
?!

Поучно е златна, но не ми звучи како валиден одговор за смислата на постоењето. Која е смислата луѓето да не заборават што сум рекол, што сум направил и какви чуства во нив сум разбудил, кога и онака ќе умрат и нема да постојат повеќе?

У самото твое прашање лежи одговорот, субјективност. На темава дадов мое мислење и сваќање - гледање на истата што не значи дека ти или некој друг мора да се согласат, со тој став нели. Сепак силно верувам во тоа бидејќи неколку од примерите -ставовите, сум ги применил и донеле вистински голема промена во мојот живот (од позитивен аспект се разбира)

У самото твое прашање лежи одговорот, субјективност. На темава дадов мое мислење и сваќање - гледање на истата што не значи дека ти или некој друг мора да се согласат, со тој став нели. Сепак силно верувам во тоа бидејќи неколку од примерите -ставовите, сум ги применил и донеле вистински голема промена во мојот живот (од позитивен аспект се разбира)
Не не, да не ме сфатиш погрешно извини, не ти го негирам ставот, само пробувам да го разберам.
Затоа прашав Како може теоретски точно одговорени животни прашања да те одведат до точните одговори, и зошто таа “апсолутна вистина“ е смислата на постоењето на животот?“ Двете главни прашални зборчиња се болдирани со црвено.

Не не, да не ме сфатиш погрешно извини, не ти го негирам ставот, само пробувам да го разберам.
Затоа прашав Како може теоретски точно одговорени животни прашања да те одведат до точните одговори, и зошто таа “апсолутна вистина“ е смислата на постоењето на животот?“ Двете главни прашални зборчиња се болдирани со црвено.

Нема проблем, опуштено само.

Не можам да се опуштам, ми се иде у веце а ме мрзи да отидам xD
Сеуште не го добив оној одговор.
smiley_emoticons_ugly2.gif

Го доби (субјективност) али желен си за дискусија у детали, за која искрено не сум расположен бидејќи ќе ми одземе многу време а ќе вртиме у круг. На тоа прашање тешко е да се даде прецизен одговор. Мојот став, и делумни одговори на твоите прашања ги има во првиот пост.

ПППППЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛААААААСССССССССССТТТТТТИИИИИИИКККККККААААААА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Го доби (субјективност) али желен си за дискусија у детали, за која искрено не сум расположем бидејќи ќе ми одземе многу време а ќе вртиме у круг. На тоа прашање тешко е да се даде прецизен одговор. Мојот став, и делумни одговори на твоите прашања ги има во првиот пост.
Uhhhhhhh...don't leave a brother trusty for answers!
тапа -.-
Ставов на темава ти е ко да се убациш у тема за математика, да кажеш дека “2+2=3“ и кога ќе те прашаат зошто да каеш “пошо тоа е моја гледна точка, не мора да е исправна, едноставно субјективно размислував на темава и сфатив дека 2+2=3“

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom