ВОДЕЊЕ НА ТРГОВСКА КНИГА - ИЗГОТВУВАЊЕ НА ЗАВРШНА СМЕТКА!

• Креатор на темата Креатор на темата Калипсо
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Драги кајганџии,
ме интересира дали некој има претстава како се водат трговските книги и како се изготвуваат завршните сметки ? Постои ли некој програм кој ја олеснува оваа работа ?
Дали можеби некој од вас има искуство околу тоа ?
Дали можеби знаете колку се наплаќа друг да се грижи за таа работа ?

Пишете се' што знаете во врска со водењето на трговски книги, давајте совети, понудете услуга...

Поздрав !

Како се водат и како се изготвуваат е комплицирано т.е. во зависност од обемот на работата на претпријатието.
Цената исто така зависи од големината на претпријатието.
Прашај во сметководствените бироа, собери неколку понуди и види која ти е најефтина.

Za zavrsna smetka nema program tuku intelektualno znaenje za da ja napravis.Normalno potrebnite informacii se dobivaat od analitickite i sintetickite konta vo programot.
Trgovskata kniga pretstavuva evidencija na FAKTURI nabaveni koi se evidentiraat vo trgovskata kniga , se vnecuva maloprodaznata vrednost na fakturata(znaci ne nabavnata tuku prodaznata).Taa se dobiva so kalkulacija .

Se nadevam pomognav :smir:

Драги кајганџии,
ме интересира дали некој има претстава како се водат трговските книги и како се изготвуваат завршните сметки ? Постои ли некој програм кој ја олеснува оваа работа ?
Дали можеби некој од вас има искуство околу тоа ?
Дали можеби знаете колку се наплаќа друг да се грижи за таа работа ?

Пишете се' што знаете во врска со водењето на трговски книги, давајте совети, понудете услуга...

Поздрав !

ako веќе си се одлучил на бизнси, ангажирај сметководител. на нив тоа им е работа, па се он ќе си среди, нормално за парите што му ги плаќаш... немој ни да помислуваш сам да правиш ЗАВРШНА СМЕТКА.... тоа е нешто заради кое економистите учат 4 години, па ти сега види....

а за трговска книга водење, исто така ќе ти појасни сметководителот како се прави... или он ќе ја води, зависи со каков тип на трговија се занимаваш...

Сега водењето фирми и изготвувањето на завршни сметки е доста евтино и изнесува од 2000 денари па нагоре.Просечно фирмичките плаќаат околу 50 евра месечно.Со тоа е се опфатено, и според мене е ниска цена но толку е.:helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom