Ниски цени, незадоволни земјоделци. Жетвата пред старт

• Креатор на темата Креатор на темата c i t r o
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.776
Поени од реакции
9.904
Локација
Скопје,2014-та
Можеби, за некој и не интересна тема,ама сепак боде во очи,секоја година се случува исто и тоа години и години наназад.. Прашање:Зошто не се забрани увоз од страна,пред се од Србија и не се штити домашното производство ??

Жетвата на пченицата пред старт. Земјоделците се револтирани од најавената откупна цена, шест до седум денари за килограм. Се закануваат дека пченицата ќе им стои во амбарите оти субвенциите не им биле доволни да ги покријат основните трошоци за производство.

“Пченицата ни најавија дека ќе ја откупуваат по шест до седум денари за килограм. Тоа е голема мизерија, државата не е заинтересирана за земјоделството, ако даваат големи субвенции. Ние работиме како црнци, а ништо не добиваме, немаме есап затоа што трошоците ни се многу големи. Сега сме последна дупка на свирало изјави Цветко Петрушевски, земјоделец од Илинден

Ги нема ниту најавените договори согласно новиот Закон за земјоделство, ниту лиценците кои откупувачите треба да ги поседуваат. Велат дека не биле донесени подзаконските акти.

Различна реколта исти проблеми, земјоделците и оваа година не се задоволни од откупната цена на пченицата

За ниските цени, откупувачите се правдаат со наплив на евтино брашно од Србија. Постојано бараат строги контроли за увоз. Надлежните пак секоја година ветуваат дека ќе ги зголемат инсекциите. Годинава се очекува род до 3500 килограми по хектар .

Пченицата е тотално непрофитабилна работа.
Србија пченица за извоз има на претек.

Секоја година земјоделците се советувани да не ја садат пошто нема многу ќар од неа, а они упорни со главата во ѕид одат.
Колку за компарација:

1 хектар насaден со пченица носи 400 евра девизен прилив
1 хектар насаден со тутун носи најмалце 5000 евра девизен прилив

Iskreno i ne gi opravduvam proizvoditelite na pcenica i na drugi zemjodelski proizvodi.Kako moze da bide uvezenata pcenica poevtina od nasata-znaci nesto ne e vo red.Nemoze za se da bide kriva drzavata - sekoj zemjodelec sto ke proizvede vo "DVOR " da treba da se zeme subvencija i da treba drzavata da im najde plasman.Treba samite prvin da najdat plasman pa togas da se proizveduva, dali drzavata im go zabranila izvozot na pcenica i na drugite zemjodelski proizvodi pa da se lutat i da baraat od nea da im ja plati rekoltata.Neka zemat neka ja izvezat po 100 pati povisoka cena.Oni proizveduvaat vo mali kolicini so nikakva mehanizacija i baraat golema cena, e nebiva neka se osovremenat neka sadat vo pogolemi kolicini so dobra mehanizacija i neka napravat cena koja ke bide prifatliva,Zosto poradi niv koi i imaat visoka cena na pcenicata da plakame i nie leb po povisoka cena.Isto e i za jabolkata lubenicite za se sto se proizveduva,nemoze nie da zabranime uvoz na tie proizvodi za da moze da go plakame ovde domasnoto proizvodstvo so 30-50% poskapo,kade go ima toa,Togas treba da gi zatvorime granicite i da ziveeme od toa sto go imame.Neka zemat veke zemjodelcite(onie postarite) koi imaat deca vnuci neka gi rastrcat po drzavite i neka najdat plasman i neka go izvezat nivnoto proizvodstvo, toa e kako da si nekoja firma za proizvodstvo ili nekoja trgovska firma i treba da si najdes samiot plasman kade ke ja prodavas robata.Nemozam da veruvam koga se prodava lubenicata kaj nas da se kupuva po 5 den/kgr na malo na pazarite a vo sosednite drazvi da se prodava po 1 evro/kgr,i da se prodava na rezanki posto nemoze sekoj da kupi cela lubenica.Razlikata e tolku golema pa neka najdat partneri za da ja izvezat,istoto e i za site proizvodi.

Секоја година земјоделците се советувани да не ја садат пошто нема многу ќар од неа, а они упорни со главата во ѕид одат.
Колку за компарација:

Мислам дека тоа е точно..

Прво,земјоделците се криви,поради тоа што се крајно тврдоглави и не прифаќаат совети..мислат дека све знаат и никој неможе да им кажува што да прават
Второ- се разботи со застарена механизација од време на Ранковиќ и Кардељ и со таа механизација квалитетот краен е никаков ( трактори,комбајни)
Трето- не се користат доволно и квалитетни заштитни репроматеријали (квалитетни семиња и ѓубриво)
Четврто- на една нива со години се сади иста култура,пченица. Иако е добро познато дека тоа не е добро,после секои 3-4 години треба да се менува културата..

Сево ова допринесува за лош квалитет и ситуација каде увозната пченица е со многу поголем квалитет и прилично поевтина цена и нормално настанува на крај незадоволство.
Нештима нешто

Како што пропаѓа фирма, продавница, мал/голем семеен бизнис...така на пазар успеваат или пропаѓаат земјоделците.
При истакнување на проблемите, премногу се експонираат оваа категорија и стечајците...другите граѓани се заборавени, се снаоѓаат како умеат...но тивко, без медиумска помпа.

Финтата е што во Србија ситните земјоделци не се занимаваат со култури кои имаат ниски приноси како пченицата туку се занимаваат со работи како што набројаа погоре тутун, овоштарници, оранжерии и слични работи. Е сега да има на претек повеќе за извоз зошто оние што имаат повеќе по 200, 300 хектари со пченица па и повеќе ги има многу и им се исплаќа да сеат пченица зошто ставаат обавезно ѓубриво, имаат нова механизација и за нив има пари и со 5 денари. Нашите земјоделци се глупи во права смисла на зборот ќе сеат по 20 декари пченица и сакаат профит.. епа нема така наместо тие 20 декари пченица да направат еден овоштарник 5x поголем профит ќе имаат. Ама не е битно тоа.. важно е за се државата да се криви.

Еве за тоа што зборував веста подоле прочитајте ја, значи пласман осигуран и цената е доста солидна кога нашите земјоделци би се префрлиле на таков вид земјоделство би имале многу поголеми приноси и многу помала работа и тоа со механизација.

Македонските кајсии на странските пазари

Во ек е бербата на кајсии. Во Градско со полна пареа се работи на овоштарникот на Гоце Ангеловски. Тој веќе 20 години се занимава со овоштарство.

На површина од 12 хектари, секоја година се раѓа квалитетен плод кои што на пазарот многу се бара.

„Се занимаваме со две сорти на кајсија. Разликата е што едната е десет дена по рана од другата во зреењето. Оваа година можам да кажам дека е една од родните. Кајсијата ни е барана, во околните земји ја нема од одредени причини и пласманот е договорен“, изјави Гоце Ангеловски.

Од сортата на кајсијата зависи и квалитетот на родот. Кајсиите на Ангелов потекнуваат дури од Персија. Презадоволен е од сортата бидејќи од година во година дава се подобар род.

„Мојава кајсија се разликува од другите по квалитетот, квантитетот. Како сорта не може да се најде веќе никаде во Македонија. Јас ги произведувам и како садници, регистриран сум за производство на посадочен материјал со сертификати“, додаде Гоце Ангеловски.

Овоштарството е една од нај доходовните култури и има најмалку проблеми со пазарот и со цените. Со пласманот Ангелов нема никаков проблем. Овој млад човек кој живее од земјоделство, тука не застанува бидејќи има идеи за развој и модернизација на производството.

Нормално е да се купува пченица и житарици по поевтини цени,зејоделците овде сакаат со ич работа на култури тоест на житарици да спечалат тешки пари,арно ама нити имаат квалитет нити квантитет семенски материјал да не збориме каков употребуваат од година во година се понеквалитетен и понеквалитетен повеќе кукуљ одклоку жито. македонските ниви се претежно насадени со јачмен и пченица додека сончогледот пченката репата и останати култури се заборавени бидејки треба работа во нив а житариците практично работа во нив има 18 сати во цела година.
И нека не бладаат да се забрани увоз! зашто да се забрани? за да продаваат поскапо они? е неможе во цел свет житариците се евтини така ке биде и овде неможе газди да се прават на сметка на други всушност они сакаат да направат лебот да биде поскап некој да гладува ама тие и нивните деца со 18 сати во годината да бидат ГАЗДИ

Нормално е да се купува пченица и житарици по поевтини цени,зејоделците овде сакаат со ич работа на култури тоест на житарици да спечалат тешки пари,арно ама нити имаат квалитет нити квантитет семенски материјал да не збориме каков употребуваат од година во година се понеквалитетен и понеквалитетен повеќе кукуљ одклоку жито. македонските ниви се претежно насадени со јачмен и пченица додека сончогледот пченката репата и останати култури се заборавени бидејки треба работа во нив а житариците практично работа во нив има 18 сати во цела година.
И нека не бладаат да се забрани увоз! зашто да се забрани? за да продаваат поскапо они? е неможе во цел свет житариците се евтини така ке биде и овде неможе газди да се прават на сметка на други всушност они сакаат да направат лебот да биде поскап некој да гладува ама тие и нивните деца со 18 сати во годината да бидат ГАЗДИ
Ako zabranat uvoz......тек тогаш лебот со боринка ќе го бараме...
....оној што предложи забрана за увоз појма нема колкав ни е капацитетот за производство и потрошувачка на пченица

....оној што предложи забрана за увоз појма нема колкав ни е капацитетот за производство и потрошувачка на пченица

Не бе не како што сакаат да милуваат да речат некој овде на форумов ние сме ја ранеле СФРЈ и србија сакаат сега пак да ги раниме :pos2:
Арно ама сега испаѓа дека сепак војводина е најголемата житница на балканот и дека сепак тие нас не ранеле не ние нив зашто сега плачат житарине дај пак нека ја ранат они србија нека извезуваат они поевтино наместо тие да ни шибаат нас евтина пченица

--- надополнето ---

П.С уште нешто колку за информација во србија и нај ситниот земјоделец неговата жетва ја мери во ВАГОНИ не во вреќи или во најдобар случај Тон како овде затоа таму е поквалитетна и поевтина

Дали сега со последните случуванја земјоделците се незадоволни,тику сега тактизираат и пак не ја дават пченицата.

Колку за компарација:

знаеш зошто тврдоглаво садат пченица? една нива со пченица има вкупно 10 дена работа за една година... орање, сеење и жнеење. нема никаква потреба од чистење, леи копање, скубење плевел и слично... евентуално во сушна година како оваа да наводнуваат и толку... сакам да кажам лесна е за работење...

знаеш зошто тврдоглаво садат пченица? една нива со пченица има вкупно 10 дена работа за една година... орање, сеење и жнеење. нема никаква потреба од чистење, леи копање, скубење плевел и слично... евентуално во сушна година како оваа да наводнуваат и толку... сакам да кажам лесна е за работење...
Лесна е за работење..а на крајот профитот мал..епа нема без работа и пари..пченицата наша неможе да биде конкурентно како од соседството пример Србија и Унгарија..нивната пченица е со подобар квалитет, а да се увезе со сите трошоци изглегува иста цена како и нашата... Второ,земјоделците несакаат да вложуваат во неа..многу нити ја прскаат нити ја ѓубрат..одат на варијантата што му даде Бог...не ја бива така

--- надополнето ---

Најдобра варијанта (мислам дека се разгледува, а можеби е усвоено) да биде домашно-увоз 3:1 односно 3 кг домашна 1 кг увезена

Sekoja godina isti prikazni , sekoja godina isti gluposti .
Citam i se prashuvam , koj toa im kazal na zamjodelcite shto da sadat , pa kao oni ne poslushale , kao se tvrdoglavi i sadat pcenica ...

Koj , koj im kazal da ne sadat pcenica , koj raboti na programata za plansko proizvodstvo vo Makedonija , koj ?

E zatoa sekoja godina citame gluposti i namesto pazarno da stopanisuvame stanuvame socijalna drzava , gi pomagama sitnite zemjodelci , za onolku za kolku shto e potrebno da ja preziveat godinata , i dogodina povtorno , nezadovolni , povtorno pomosh od drzavata ....i se taka do , do koga ?

Komunizmot imashe edno reshenie - kolektivizacija. Ukrupnuvanje na zemjodelskite parceli , zdruzuvanje na zemjodelcite vo zadrugi so shto troshkovite ke se namalat i profitot bi bil pogolem ..... na toa treba da se raboti , toa treba da bide programa na sekoja vlada .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom