Странските дипломати во Република Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Bokica85
  • Време на започнување Време на започнување
B

Bokica85

Гостин
Споредбено истражував на оваа тема , и дојдов до некои заклучоци дека , странските дипломати имаат навистина големо непочитување кога се работи за протоколарните прописи и нивното нецелосно спроведување додека се дел од нашата политика и јавност.
Имено повеке , направиле таков преседан што доколку наш дипломат го направи истото во друга земја би бил прогласен за персона нон грата , но нашите надлежни институции не превземаат никакви соодветни мерки за спречување и казнување соодветно на стореното дело , според Виенските конвенции.
Според вас , што мислите како треба да се однесуваат дипломатите во Р.М кои се само гости во посета , имено дали треба да им се пропуштаат низ прсти сите тие гафови , без преседан однесувања , и слично . И кој е начинот тие да се спречат да се повторат.
Очекувам издржани коментари , примери слободно може да прикажете доколку имате некакво сознание за некое недолично однесување на некој дипломат , се со цел да се прикаже колку тоа однесување влијае на севкупната јавност во нашата држава и како може да се загрози кредибилитетот на внатрешната и надворешната политика.

Тука нашите не ги почитуваат прописите, а сакаш па странските да ги почитуваат.Поиздржан коментар од ова нема!
Се разбира дека не треба да им се дозволи на странските дипломати да ги кршат протоколарните прописи онака како што ќе им се присака на нив, во било кое време но, за да се реши тој проблем прво треба да тргнеме од самите себе, и под второ треба да се стегне малку „обрачот“ за да се почитуваат правилата, само така ќе имаме ред во овој „неред“ али за тоа да го направиме треба да имаме храброст, cojones, муда или како сакаш наречи го тоа.Додуша муда имаме, ама за да проработат тие муда, мора и да се „подмачкаат“ со кешарица за „среќа“.Вака некој од морални причини тешко дека ќе ти реагира, се е околу пари работата!

Мене лично ме напизди Фуере пред една година или кога беше кога изјави во весници демек се чуствувал налутено од резултатите на нашите политичари во имплементацијата во ЕУ аха султанот од Цариград се јавува со барабанот дека рајата треба да биди мирна, па уште ни дели совети за штедење и ребаланс за буџет додека неговата Ирска е задолжена до тој степен да педантните аналитичари пресматале дека со 5% камата и со раст кој го имаат моментално им се потребни 262 години да го отплатат долгот. Ове не е мерило за економијата на Ирска која е во секој случај подобра од нашата но ако веќе критикува на економски план треба да си расчисти и во неговото двориште не подржими го копилете да и се развикам на копиљашка методологија

Јас ќе се надоврзам на Борг :)
Да видиме нашиве што прават,па да збориме за туѓите.Последниот пример што ми е останат во глава е кога се тепаа во Македонска амбасада,амбасадорот и секретарката (или таква некоја комбинација).
Боље да збори и да привлекува внимание,од колку како нашиве да спијат и да си уживаат во земјата каде се пратени да не претставуваат.

Добри и издржани коментари ми се допага, но дали некои од вас ги знаат кои се сите тие правила кои треба да ги почитуваат странските дипломати , и дали некој од вас знае некои амбасадори /дипломати кои ги прекршиле тие правила , дали церемонијалните протоколарните или пак со директно вмешување во нашите внатрешни работи .
Јас имено знам дека Фуере како преставник од друга држава , треба да ги почитува пред се моралните норми , обичајните мегународни норми , како и протоколарните правила на однесување на еден дипломат , а тој со неговото недолично однесување , колку што прочитав некаде , во Дал Фуфо на чело со Фрчковски изгиравале Дј -и , искрено мислам дека не е во склад со пред се општите прописи , иако тие можат во слободно време да праат што сакаат но сепак да биде тоа дискреционо однесување , а не така да се експонираат ипак се тоа јавни политички личности .
Кој знае некоја случка слична на оваа каде што искрено се избламирале дипломатите нааведете ја .

Не треба ние да ги знаеме протоколарните прописи,има луѓе кој земаат плата за тоа.Значи секоја секунда од денот на Фуере му е испланирана претходно од луѓе кој работат протокол.Сепак сите сме од крв и месо и не гледам ништо страшно во тоа што пуштал музика во Дал Мет Фу.Секој збор му е претходно сервиран,он не искажува лични ставови,туку претходно му е напишано што да каже.
Како што и кажав претходно,нашите се тепаат како говеда по амбасади,овој пуштил музика и скршил протокол,ма дај.Ова на Фуере е како на Никола Груевски откопчаните панталони на официјална средба.
А ако темава е анти Фуере,да знам да се повлечам пред време.

Јас ќе се надоврзам на Борг :)
Да видиме нашиве што прават,па да збориме за туѓите.Последниот пример што ми е останат во глава е кога се тепаа во Македонска амбасада,амбасадорот и секретарката (или таква некоја комбинација).
Боље да збори и да привлекува внимание,од колку како нашиве да спијат и да си уживаат во земјата каде се пратени да не претставуваат.
Ова професорката од Правен ли беше, како ја викаа....Добрила или така нешто, што предава ЕУ???Нели имаше некој скандал таков? Сум заборавила...
Инаку мислам дека треба да се стегнат во однесувањето и нашиве во странство, ама и странцте кај нас. Фуере не го коментирам, оти одма капаче става.

Ова професорката од Правен ли беше, како ја викаа....Добрила или така нешто, што предава ЕУ???Нели имаше некој скандал таков? Сум заборавила...
Инаку мислам дека треба да се стегнат во однесувањето и нашиве во странство, ама и странцте кај нас. Фуере не го коментирам, оти одма капаче става.

И мене не ми текнува каде беше,ама знам дека се тепаа и ги вратија казнети назад :) Да прогуглам,па ќе пишам точно за дешавката.

Ова е тепачката во Хаг,каде летале компјутери:
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=AA4764F3DF655D419C6CEF99C382A730
А претходно се тепале во амбасадата во Виена:
http://www.google.com/search?hl=en&q=тепачка+во+амбасада+во+виена&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
Значи нашиве се стварно со тенки живци,сигурно од вишок пари по странските земји.Да ги ставиш на пегла денес да пеглаат,нема да имаат време за тепање.
Еве и еден скандал на Хрват во МКД:
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=45276
Оние се познати по педофилијата,ама и момчево не е баш мало 17 години за да го заведуваат :)

Добри се бе, си ги користат максимално нашите бенифиции кои што им ги нудиме додека од една страна им го лижеме га*от, а од друга страна плачеме кога по грешка ќе им го испу*име. Промената е во самитенас или ќе смениме нешто во нашиот начин на задоволување или ќе ја научиме добро народната: По е*ење нема каење!

ве поздрави... :icon_lol:

27794_125259534151663_119811261363157_305319_5195128_n.jpg

не знам шо е со човеков, ама ептен ми ствара нагони да го тепам на ферка. Сигурно е најзастапен лик на ТВ кај нас во сите конкуренции, на секој канал он нешто праи, или трча маратони или се пика по манастири или готви по емисии.....та преку куров веќе, ко Лејди Гага е да му ебам тоа грдлето позерско.

што мислите што ќе се случи ако некој наш дипломат во САД изјави Вие американците вака треба да го решите проблемот??? јас мислам дека веднаш ќе го вратат назад. Кај нас кој и да дојде сите се мешаат во внатрешните работи, најнакрај и ние имаме паметни луге кои си ја знаат работата и знаат многу добро како треба..ама ете секогаш си преќутуваме на ваквото однесување. Што мислите како треба да се санкционира ваквото однесување на странските дипломати ???? како треба да им се укаже а притоа да не се навредат ? еве еден пример амбасадорот на Белгија му вика на нашиот министер дека треба да го решиме спорот со името, и на ваквиот коментар нашиот министер не одговорил соодветно додека можел да му каже дека и во Белгија има област што Луксембург, и доколку Луксембург побара да се врати територијата на Белгија што се вика Луксембург што би направиле они???

Срамот во Македонската дипломатија продолжува.Човек без ни еден ден работно искуство влегува како амбасадор во Турција,земја која е економски најголем подржувач и земја од која треба да црпиме најмногу инвестиции.Човек кој незнае сам да се претстави го поставуваат во земја од која многу очекуваме. Навистина можам да преќутам за земји како Албанија или Тунгузија,ама вакви земји каде мора да се насочуваме треба да им бидат приоритет на нашиве немам збор веќе да ги наречам. Надворешната политика е онаа која ги отвара економските врати,тие две мораат да одат заедно.Мислам кој се не копуци пративме да не претставуваат и стасавме до степен да пратиме човек кој незнае на граница дали се цариници дали се полицајци.Аргумент за поставување:Не е роден во Битола,но таму живеел,а Битола имала пријателски односи со Турција.Абе човек да пукне во оваа земја од мака и од глупости.Ова е претеризам,јас разбирам дека треба некаде да се напикаат знаменосциве,но ако немаш кадар бе брате за добро на државата барем неутрални постави на позиции.Какви луѓе има за вакви позиции кој можат да дадат се,они види што ми праќаат на вакви функции.
Погледајте ја презентацијава:
http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=31738

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom