Правилно акцентирање

• Креатор на темата Креатор на темата Тањушка
  • Време на започнување Време на започнување

Тањушка

pretty mama
Член од
17 јануари 2006
Мислења
365
Поени од реакции
29
Kolku shto mi e mene poznato, politicharot Andrej Zhernovski ne e nitu Poljak, nitu Rusin, nitu Ukrainec, tuku Makedonec (od mijachkite sela). Zatoa lugje moi...Ako imate drugari, bratuchedi, sosedi koi rabotat na TV ili na radio, Ve molam kazhete im deka prezimeto Zhernovski ne se izgovara so akcent na vtoriot slog od nazad, tuku isto kako i Stojanovski, Petrovski, Trajkovski....znachi, onaka kako shto e kaj nas. Na tretiot slog broejkji odzadi :star: . Odnapred blagodaram:blabla: :star:

Темава ја прекрстив во „Правилно акцентирање” зошто може да се пишува и за друго, не само за презимето на Жерновски. Бива? Бива.

Воа темава е...???
Инаку да, се сложувам, третиот слог одзади тањѕушке. А Жерновски е креле кое му маафне ластици за да ни носи цигари у маало.

Се изморив веќе слушајќи неписмени (условно) новинари,кои навистина немаат поим од јазикот ни,а не пак од акцентска целост или акцентирање воопшто. Веројатно тоа `незнаење` го копираат од политичарите кои по дефиниција удираат акцент таму каде не треба.Мислат можеби дека така ќе ни вбризгаат во мозокот дека токму погрешно акцентираниот збор е вистинскиот,а со тоа и лагата која во него се крие.

Жално е како никому од сопствениците на ТВ и Радио станиците не му паѓа на памет да си ги обучи новинарите и спикерите на правилна употреба на сопствениот јазик.Само треба да си повторат се` од правоговор.И не е тешко.Но,како инаку ќе ни го искоренат јазикот и културата,а?
Ај бе се нервирам...Затоа и не ги слушам...Поарно неинформирана,одошто погрешно,нели? ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom