Историја на компјутерите во поранешна СФРЈ

• Креатор на темата Креатор на темата vardarce
  • Време на започнување Време на започнување
vardarce напиша:
Мора малку да се едуцираат ова дечиштава тука, кои освен Пентиум друго ништо немаат слушнато :).
Аман бе, не сме само копиљачишта, овде се наоѓа и по некој паметен човек :kajg: !

Okej koj saka da vide marta ima gi na kilo vo DSU Jane Sanadanski tie sto ucat tamu mozat da gi najdat vo podrumot sobata do rezervarot so nafta jas tamu gi najdov porfesorite po informatika ne znae deka postoe takvo nesto vo skoloto . Prv programski jazik koj go ucev normalno qbasic

Јас почнав со работа на Искрин Партнер..... ехеееј деца на 4ти Јануар 1988 година.... веројатно повеќето од вас не беа ни родени или квичеа со покакани пелени. Брее шо ти е живот. А неколку месеци пред тоа (воглавном за игри) користев Комодоре 64. Јас го следев целиот развој на компјутерите од 87 (88) до денес. Не знам дал знаете како изгледа компајлиранје на фортран или кобол програма на 4 Мегахерцен процесор со 10 мегабајти диск....... ихаааа

Dr_ViRuS напиша:
Okej koj saka da vide marta ima gi na kilo vo DSU Jane Sanadanski tie sto ucat tamu mozat da gi najdat vo podrumot sobata do rezervarot so nafta jas tamu gi najdov porfesorite po informatika ne znae deka postoe takvo nesto vo skoloto . Prv programski jazik koj go ucev normalno qbasic

На тие исти компјутери, во тоа исто школо учев информатика пред едно 15 години. Еееее, кога беше тоа...

Tatko mi kon sredinata na 80-tite mi donese Commodore 64, i dve tri godini si sedese taka, a 1989 resiv da go probam i eve denes pisuvam na Kajgana forum. Commodore zakon!

Не ми го спомнувај Fortran во еден случај морав да читам Fortran - линеарни списоци(теорија за испит)-нема врска со С . По глупо нешто не сум видел. Алергичен сум на него.

vardarce напиша:
Искра Делта ПАРТНЕР (Iskra Delta PARTNER)

iskra-delta_partner_1.jpg

Име: PARTNER
Произведувач: Iskra Delta
Тип: Професионален компјутер
Година: 1983
Вграден јазик: BASIC и Turbo Pascal компајлер кој бил достапен како додаток
Тастатура: комплетна заедно сосе нумеричка
Процесор: Zilog Z80A
Брзина: 4 MHz
Копроцесор: нема
RAM: 2x64 KB
ROM: 4 KB
Текст мод: 80x26
Боја: 12" монохроматски монитор
Влез/излез портови: RS232 C (1200, 2400 или 4800 bauds, користен за печатар) + 2 RS232-C (300 - 9600 bauds)
Драјв: 5.25" флопи драјв
Оперативен систем: CP/M Plus (верзија 3.0), MP/M (multi-tasking верзија на CP/M)
Напојување: внатрешно

Е бас овакви, има у основното кај што завршив. Уште на овакви работат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom