Професионализмот во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
F

FilipMacedon

Гостин
Претпоставувам оваа тема е болна особено затоа што во Македонија професионализмот е сведен на 0.
Многу ретко некои компании/фирми знаат да си стојат на збор во зависност од тоа што е договорено(рокот,исплата и др)
Имам еден пример кој сакам да го споделам,кој што мене лично многу ме зачудува антипрофесионализмот кај некои луѓе.
Се работи за градежна компанија,додека им беше газда во улога на нагледувач,работеа во полна пареа,отиде тој во странство,овие почнаа да се излегаваат.
Исто така и газдата на имотот кај што се гради најкоректно им даде доручек,ручек, пиење,кафе и др,додека пак овие кога видоа тоа почнаа да се врткаат со цел повеќе денови да работат(да пијат,јадат и да земаат повеќе дневници).

Исто така во Македонија е тешко да се најде тим за работа,сите нешто заговараат,сите нешто не им е по кеф,сите нешто кога ке има проблем овој е крив,овој лаже...
Додека не им кажеш што да работат нема да мрднат,чекаат се на готово...
Така да главен проблем во Македонија што претставува особено за големите компании е тоа што имаат голем недостиг од професионализмот,сме се научиле се на готово што најверојатно е девијација од претходниот систем.

Ваше мислење,искуства,повелете

сосема си во право. јас како приватна фирма (мала приватна фирма) многу често имам проблем со поголемите фирми и тоа нај често со градежните... секогаш се е со доцнење, (исплата на договорено, активација на екипи за завршување на оддел или работа која е договорена) и многу често се случува да тапкам во место, да ми се изреметат плановите и слично. јас како мала фирма (кога ќе кажам мала фирма, мислам на фирми кои имаат вработени до 10 луѓе) морам да си го извршам договореното и тоа да биде нај професионално изведено во спротивно тенденцијата да идам нагоре, паѓа во вода т.е. се руши, додека оние гигантските фирми колку и да гњават, забушаваат, каснат и слично, секогаш остануваат гигантски и секогаш имаат доста работа, а тоа се должи на фактот што они имаат веќе усталожен бренд и добро се познати, а во нај мала рака тоа се фирми кои диктираат како ќе се однесува пазарот, они диктираат и темпо и на крајот они и одлучуваат како ќе биде со изведбата... а не ретко фушерајски се изработува се, бидејки им се брза и имаат многу проекти во еден момент, што не е дозволиво...

да не набројувам дека има гигантски фирми кои имаат само по 5 луѓе за парно, 5 луѓе за зидање, 5 луѓе за паркет, 5 луѓе за прозори, се на се 5 шофери и слично по 5 луѓе за екипа од некој профил... па екипите ги шеткаат денес во овој објект, утре во оној, задутре на трет... така не е во ред, така сите страдаат, поготово инвеститорите кои сакаат да имсе испочитува договорениот рок, па после сме ние со помалите фирми кои страдаат заради нивниот хаос кој го оставаат позади себе... јас незнам и не сум видел да се испочитува некаков рок договорен... не се случило тоа во мојава кариера и постоење на пазаров...

примерот што го даде за јадењето... јас на моите вработени СУМ ИМ ЗАБРАНИЛ да прифаќаат јадење и пиење од инвеститорите... што треба, јас ќе им донесам... а кога ќе се заврши работата, тогаш може гезме да се прави и тоа само ако инвеститорот понуди, ане они да бараат... за оваа работа имам избкано барем 10 луѓе до сега... се знае бе, кога работиш мора да работиш а не паметот да ти биде во ќебапчињата или пивото... а после 2 пива више не си ни способен да работиш и ако работиш тоа што ќе го сработиш ќе треба да се поправа...

сосема си во право дека професионализмот во МК е сведен на 0... сум бил во странство, да видиш таму дали се работи така... нема омашај бе, не смее да се случи грешка.. една грешка жут картон, втора грешка црвен и надвор од фирма си за секогаш... а плус тоа ќе ти стои во резимето од кавер летарот за раб. искуство... ИЗБРКАН ОД РАБОТА ПОРАДИ ПРЕМНОГУ ГРЕШКИ... 2 грешки се премногу, а 3 катастрофа...

Немој само да ми кажуеш дека работодавачите, газдите се професионалци :pos2:... Почни прво од нив...90 % врска немаат од бизнисот што го работат,ги интересира само сува пара и ништо друго, им фрлаат минимални дневници на вработените како на куче и што очекуваш од нив, за 200 евра да се понаша професионално??? Мене за 200 евра,мотивот на работа ќе ми е сведен на 0.. така да гајле ми е за газдата,дали он ќе мисли дали сум ја забушант или професионалец... за 200 евра батка,ќе гледам само денот да ми помине,работното време..зашто знам,дека таква шет работа за шет плата можам кога ќе посакам да ја надам у МК... неможам за 500 за 1000 да најдам.
Онак, ти како работодавец,качи им плата на твоите вработени, стегни ги,кажи им тоа и тоа и тоа ти е работа..па да видиш дали ќе пие пиво у работно време...

Немој само да ми кажуеш дека работодавачите, газдите се професионалци :pos2:... Почни прво од нив...90 % врска немаат од бизнисот што го работат,ги интересира само сува пара и ништо друго, им фрлаат минимални дневници на вработените како на куче и што очекуваш од нив, за 200 евра да се понаша професионално??? Мене за 200 евра,мотивот на работа ќе ми е сведен на 0.. така да гајле ми е за газдата,дали он ќе мисли дали сум ја забушант или професионалец... за 200 евра батка,ќе гледам само денот да ми помине,работното време..зашто знам,дека таква шет работа за шет плата можам кога ќе посакам да ја надам у МК... неможам за 500 за 1000 да најдам.
Онак, ти како работодавец,качи им плата на твоите вработени, стегни ги,кажи им тоа и тоа и тоа ти е работа..па да видиш дали ќе пие пиво у работно време...

И за работодавците/газдите кажав во вториот дел од воведот....

тоа е точно, дека колкав е мотивот, толкава е и желбата за работа... и јас некогаш бев вработен и многу добро знам како изгледа на крај кога ке ја примиш платата, отидеш до дома и додека да подмириш рачуни, аш пари. ТОТОАЛНО си во право за ГОЛЕМИТЕ ГАЗДИ. нив само парите ги интересираат, а не професионализмот. меѓутоа, и на запад големите газди ги интересираат само парите, ама затоа си имаат вработено надзор кој ќе биде ќофтан ако има комплејн на сработеното. нема технички прием да добие зградата ако не се исполнети нормативите.. и кај нас има технички прием, ама сите знаеме како функционира тоа кај нас...

втоара работа... ај посочи кај ќе најдеш во секое време за 200 евра плата? дали си ти нормален што зборуваш? за за 8 до 10.000 денари се истепаа луѓе за работно место, еве карши мене се гради зграда, гоооолема зграда... вработените толку примаат, и цело време вели дека е малку и дека ќе си иде од работа, и јас го разбирам, малку е, стварно 150 евра се премалку пари, ама кога ке дојде газдата му се тресат како лифчиња на ветер за да не ги избрка... кај ке најде подобра работа?

трета работа... колку да не мислите дека се правдам себеси... кај мене дневница е 1000 до 1500 денари. јас не давам плата туку дневници а секој според струката или знаењето си има своја норма... климите јас ги работам со брат ми а не вработени бидејки нема есап да плаќаш вработен во математиката да наплатиш монтажа.... па кај мене има вработени што зимаат и по 400 а и по 600 евра плата месечна...

тоа е точно, дека колкав е мотивот, толкава е и желбата за работа... и јас некогаш бев вработен и многу добро знам како изгледа на крај кога ке ја примиш платата, отидеш до дома и додека да подмириш рачуни, аш пари. ТОТОАЛНО си во право за ГОЛЕМИТЕ ГАЗДИ. нив само парите ги интересираат, а не професионализмот. меѓутоа, и на запад големите газди ги интересираат само парите, ама затоа си имаат вработено надзор кој ќе биде ќофтан ако има комплејн на сработеното. нема технички прием да добие зградата ако не се исполнети нормативите.. и кај нас има технички прием, ама сите знаеме како функционира тоа кај нас...

втоара работа... ај посочи кај ќе најдеш во секое време за 200 евра плата? дали си ти нормален што зборуваш? за за 8 до 10.000 денари се истепаа луѓе за работно место, еве карши мене се гради зграда, гоооолема зграда... вработените толку примаат, и цело време вели дека е малку и дека ќе си иде од работа, и јас го разбирам, малку е, стварно 150 евра се премалку пари, ама кога ке дојде газдата му се тресат како лифчиња на ветер за да не ги избрка... кај ке најде подобра работа?

трета работа... колку да не мислите дека се правдам себеси... кај мене дневница е 1000 до 1500 денари. јас не давам плата туку дневници а секој според струката или знаењето си има своја норма... климите јас ги работам со брат ми а не вработени бидејки нема есап да плаќаш вработен во математиката да наплатиш монтажа.... па кај мене има вработени што зимаат и по 400 а и по 600 евра плата месечна...

Кај нас само експлоатацијата на работниците е екстремна а се друго е леле мајко, секој секого сака да го измами, никој на никого не му плаќа па и власта.Значи наликуваме на првобитната акумулација на капиталот со невидени примеси од феудализмот.Затоа и е за очекување дека КРИМИНАЛОТ И ПОНАТАМУ ЌЕ РАСТЕ.:vozbud:

Прво без вреѓање ти се молам, ако се контраме не значи дека се мрзиме :xmas1: 200 евра ја лично можам у секое време да најдам, градежништво, и тоа 250-300 евра,ама баш у секое време..ама не сум ја за таа работа :) Aко ептен ми дојде зор би работел...

Второ што фирма имаш,дај сакам да работам јас кај тебе,богами 400-600 евра не се мали пари :)

извини ако се најде навреден... немав намера да те навредам, туку онака како узречица ми е тоа: “дали си ти нормален бе“.... а контрирањето е позитивна работа која донесува и изведува заклучоци, кое патем речено не значи дека треба да се има непријателство... јас не те сметам за непријател, така да уште еднаш извини ако случајно и/или по грешка те навредив, не ми беше тоа намерата...

а инаку, имам фирма за парно греење... ако знаеш да заваруваш црни цевки, бакар, да работиш со дрил и хилти, виткаш алупласт и ти се креваат радијатори на мускули, слободно можеш да испратиш твое СV или да отидеш на мојот сајт (kano.com.mk) , таму имаш контакт форма, аплицирај,остави контакти и кога ке дојде редот за нов вработен т.е. твојот ред ќе те повикаме на разговор.

Прво без вреѓање ти се молам, ако се контраме не значи дека се мрзиме :xmas1: 200 евра ја лично можам у секое време да најдам, градежништво, и тоа 250-300 евра,ама баш у секое време..ама не сум ја за таа работа :) Aко ептен ми дојде зор би работел...

Второ што фирма имаш,дај сакам да работам јас кај тебе,богами 400-600 евра не се мали пари :)

Ne znam za negovata , ama kaj mene vednaga prakjaj mi rezime, mi treba covek koj moze samostojno da go razvie konceptot do raboten prototip, da kompletira CAD/CAM dokumentacija i posle da go vovede vo pred serija. Da gi koncepira, dogovori i sprovede homologacionite ispituvanja do nivo na tip certifikat . Precizna kalkulacija, sledenje na trosoci i koordinacija na subcontractori, nedelni izvestai...poznavanje na : CATIA v5, Mastercam,MinuteMan.........odlicen angliski,.....doobar germanski.....i epten da go biva za komunikacija i organizacija na sorabotnicite............. .diploma obavezitelno od UKIM, master pozelno...predlozi brojka za plata i ne zabeguj.....:)

Ne znam za negovata , ama kaj mene vednaga prakjaj mi rezime, mi treba covek koj moze samostojno da go razvie konceptot do raboten prototip, da kompletira CAD/CAM dokumentacija i posle da go vovede vo pred serija. Da gi koncepira, dogovori i sprovede homologacionite ispituvanja do nivo na tip certifikat . Precizna kalkulacija, sledenje na trosoci i koordinacija na subcontractori, nedelni izvestai...poznavanje na : CATIA v5, Mastercam,MinuteMan.........odlicen angliski,.....doobar germanski.....i epten da go biva za komunikacija i organizacija na sorabotnicite............. .diploma obavezitelno od UKIM, master pozelno...predlozi brojka za plata i ne zabeguj.....:)

хехе ми нудиш работа а :) Види,би се нафатил,али имам уште некој испит за полагање,така да дипломата не ми е комплетна :)

Многу јасно . Све во кај нас се свака како сала!

извини ако се најде навреден... немав намера да те навредам, туку онака како узречица ми е тоа: “дали си ти нормален бе“.... а контрирањето е позитивна работа која донесува и изведува заклучоци, кое патем речено не значи дека треба да се има непријателство... јас не те сметам за непријател, така да уште еднаш извини ако случајно и/или по грешка те навредив, не ми беше тоа намерата...

а инаку, имам фирма за парно греење... ако знаеш да заваруваш црни цевки, бакар, да работиш со дрил и хилти, виткаш алупласт и ти се креваат радијатори на мускули, слободно можеш да испратиш твое СV или да отидеш на мојот сајт (kano.com.mk) , таму имаш контакт форма, аплицирај,остави контакти и кога ке дојде редот за нов вработен т.е. твојот ред ќе те повикаме на разговор.

За жал ништо од тоа :) Само со хилта имам работено, и раце ми отпаднаа :) Сепак фала на понуда,можеби во некоја друга прилика :mist:

Квалификации горе наведените скоро сите плус Примавера П6 и Мајкрософт Проџект Професионал 2007 плус Ентерпрајс Менаџмент Систем односно работа на сервер.
ВБА и работа со МСКјуЛ.
Искуство во Навал Инжинеринг и Оил енд Гес
Недостатоци - Немам диплома од УКИМ и не знам германски

Ако си во немачка кажувај да се спасам од жештиниве

Побарување
над 90,000 к годишно во Ус Долари

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom