Што е компјутер и колкава е нашата информатичка писменост?!

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Локација
@home
За Македонија се зборува дека ќе биде првата земје целосно покриена со Wi-Fi, ај ќе видиме колку е тоа вистина. Кај што живеам јас во Струга сите училишта се добро опремени со компјутерски лаборатории (само во средното кај што учев имаше 4 лаборатории со по 20 компјутери). Речиси секој четврти граѓанин има дома компјутер, а секој втори може да си дозволи да купе. Интернет клубови ги има речиси на секоја улица а и не се скапи 20-30 ден сат.
Ок доста беше со опременоста дај да видиме колкаво ни е знењето за да ја искористиме таа технологија. Еве еден пример: Оди еден средновековен човек во продавницата кај својот пријател а он купил нов монитор и овој му вика "комшија треба да частиш нов компјутер си зел". Мислам ме сваќате. Нема да му замерам бидејќи е од постарата генерација, сепак во негово време компјутерите били научна фантастика. Добар факт е што младинава покрај игрите стекнаа едно солидно ниво во познавањето на компјутерите. Сепак за да се инсталира една игра треба да се има барем основно познавање. Но сепак има уште еден поголем дел од народот кој што не разликува што е монитор што тастатура и маус а што куќиште и дека тие во целина се викаат компјутерска конфигурација (компјутер), а камоли нешто повеќе. Значи компјутерот е составен од хардвер(машински дел) и софтвер(програмски дел) да расчистиме, што на сите на форумов ви е мн добро познато се надевам. Него најповеќе ме натера да ја отворам оваа тема тоа што вашата активност на форумот за Компјутери и технологија е многу мала да неречам се сведува на 5-6 души (освен админите) кои се активни на тие теми. Е дали тоа се сведува на вашето мало познавање на компјутерската технологија и стравот дека ќе тресите глупости или не ви се интересни тие теми чекам ваш одговор.

Одлична тема.
Да видиме што ќе каже постарата генерација на форумџии, како Гарфилд, Ацева... :)

не бе, зе икс спектрумот и комодорето 64 или 128 П не се поќе актуелни, а моето знаење до таму стига :kez:

иначе некаде средината на осумдесеттите се отвори во Битола играчница со компијутери, 3-4 спектруми и 5-6 комодоре-а. А пошто во цел град можи само јас бев некој кој имаше абер како се инсталира (снима) игра на нив, добив една од моите први работи - работев во дуќанот :)

е од тогаш до денес, многу вода истече и низ драгор и низ дрим и низ вардар, јас епизодно бев или „апдејтет“ или скроз назад :)

ама сега знам да притиснам старт, и да му речам на копљукторов, дека ако не прај то шо јас му велам да прај, одкаршија е метал-отпад, па тој нека му ја мисли :star:

Факт е дека постарите генерации и никогаш нема онака баш како треба да го сватат компјутерот и тоа е апсурд да се надеваме дека таткоми на 69 години ке седне до мене да му покажам некои финти на компјутеров но пак од друга страна внуците се "сунѓери" се лепат до мене и без да викнам, не секој мој клик прашуваат што направив и зошто и се доста напредни во тој аспект.
Генерациите се менуваат и технологијата оди напред а со неа и самиот индивид, јас со парите на мојот сунет (имав 7 години) си купив ПОНИ велосипед, мојот внук со парите од сунетот си купи Пентиум 4-ка :icon_lol:..... во иднина кога јас ке ги стигнам годините на таткоми нормално дека секојдневно ке си сурфам на интернет и ке постирам на форумов... и тоа дека имам 60 и кусур години за никого нема да е чудно бидејќи заедно со мене ке се и повеќето моментални членови на форумов :icon_lol: ..... така да сума-сумару.... ке биде нешто од нас и нашите идни поколениа.... (зборувам во аспект на компјутерската писменост). :wink:

упс, ова беше за форумџии, а јас ирцер бев, форумџија послабо...

да си бришам постот? :kez:

мајтапот на страна... факт е дека неколку од најголемите хакерски упади до сега беа направени од ДЕЦА. и тоа 12-13-14 годишни деца, кои се малку поинаку развиени од нас

ама поинаку! не понапредни или поназадни! нека дојди внукот твој, еко, да си гаѓаме сијалици со тенгало :star: :pishtoldz

или со лак и стрели:mist:

ама па зато и мене ми треба сати дури напишам еден маил, а некому неколку минути дури пробие една мрежа или систем :)

На темава уште една смешна работа ... кај мене на работа влегува повозрасна жена и прашува "Колку ги продавате телевизориве?" ... Ај да не знаеш да ги разликуваш деловите од компјутерот, ама монитор уклучен, поставен на биро да го мислиш телевизор?:nesvest: :icon_lol:

"Бисери" има колку сакаш ако поченеме така..... земав нова графичка картица и кога ја ставав ми сметаа неколку кабли и плус тоа што другиот слот беше зафатен.... а мене ми беше мака да го вадам и него и никако не ми клапнуваше до крај графичката кога ја ставав па почна да ме фајка малку нервоза..... сето ова таткоми будно го посматраше од страна и на крај реши да интервенира..... го земал чеканот во рака и ми вели: "Тргни се синко да чукнам јас два три пати со чеканчево да видиш што убо ке влезе" :nesvest: :nesvest: :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

А да коментираш за монитор со рамен екран дека е лаптоп? Само што тастатурата е одделена?

Дедоми ме прашува вчера: информатика што учите на факултет, ко новинарство нешто? А чичкоми му вика: не бе, игри нешто...
Ај дедоми стар е ама чичкоми lollllzzzzz

Кај мене у фамилија знаат по нешо освен мајка ми

Има луѓе што немаат појма од компјуер покрај дома шо имаат и го користат само за Start->Programs->Games->Solitare/Spider Solitare. Е тие луѓе уопште не ги сваќам заш фрлиле пари на компјутерот ако не го работат, ако не ги бива бар нека покажат малце труд околу него, за да поднаучат. Јас стално викам: Компјутер може да научи да работи и дедо на 60 год само ако има желба за тоа (она основното), ама занает е тешко да се учи. Затоа баталете компјутерите и седнете учите школо :)

Pa makedonia moze da bide celosno pokriena so WiFi zaso e mala ne zaso sme razvieni ili taka neso.Inace informatickata tehnologia u Mk mislam deka e slaba

Има луѓе што немаат појма од компјуер покрај дома шо имаат и го користат само за Start->Programs->Games->Solitare/Spider Solitare.
Па право да ти кажам то се 90% од user-иве на компјутери. Мислиш децава прават нешто повеќе? Тие ни Start->Programs->Games-> не го прават, нив игрите им се на desкtop и само прават power и двоклик на warcraft.

Јас стално викам: Компјутер може да научи да работи и дедо на 60 год само ако има желба за тоа (она основното), ама занает е тешко да се учи. Затоа баталете компјутерите и седнете учите школо
Како да баталам комојутер бе, тоа ми е идниот занает:icon_lol:

deXterche напиша:
Па право да ти кажам то се 90% од user-иве на компјутери. Мислиш децава прават нешто повеќе? Тие ни Start->Programs->Games-> не го прават, нив игрите им се на desкtop и само прават power и двоклик на warcraft.:icon_lol:

:pos::pos::pos: pa i toa e nesto bre

Сестра ми во средно имаше 2 информатика а не учеше нешто посебно баш тогаш имаше офис и интернет. И и се жали на мајка ми, мамооо дај бе кажи му на бате да ми покаже ова да поправам оценката, само таа ми е двојка. А мајка ми, ее ќерко додека брат ти кисне у нет кафани ти парите на орифлејм ги даваш.
На факултет коа полагаше офис и интернет со судни маки извади една шестка.
Инаку другата сестра (6 одд моментално) сигурен сум дека набрзина ќе научи да работи барем основни работи, и фаќа црпката.

Инаку дома немам компјутер :) така да не ме прашувајте за моите родители.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom