Први слики од жичарата на Водно

• Креатор на темата Креатор на темата Македонцки
  • Време на започнување Време на започнување
Со оглед дека оваа инвестиција е инвестиција во туризам, е добра. Прво Милениумскиот крст без неа немаше иднина, а со неа да се надеваме дека и кај него и околу него ќе се завршат сите планирани проекти, па целата целина полека да почне да биде интересна, а и да ги враќа вложените пари.

Пред некое време бев во Марибор,на Мариборско Похорје и таму имаше жичара(гондола) долга 1042 метри и возењето (според напишаното) траеше 6 мин.57сек a поминуваше 6м/сек.Мислам дека е добра инвестиција,би се добило на повеќе туризам тие што се на поминување дојдени може ке се излажат да се качат на пиво и добар поглед нормално ако има и добар маркетинг направено за тоа ,а и стариве еве да не пешачат толку многу за чист воздух добро ке им служи и ова.Малку сум скептичен на брзината на завршувањето на проектов, бидејки во Марибор видов каква се машинерија треба за тоа,беа многу компјутерски опремени со цело време комуникација горе доле а и треба бааги простор за да го кажам "предсобјето" па за куцање карти,простор за паркинг и така.Еве некои слики....

26371_1427761691548_1157980495_1254.jpg

SDC10140.jpg

633971730412241700_1.jpg

_mp_5703.jpg

_mp_56951.jpg

slika191.jpg

Еве го и убаво моделот на кабините ..

slika175.jpg

Се на се мислам дека е добра инвестиција и добро ке служи само да биде.Иначе малку ко да претерав со сликиве :) :kesa:

Ова јас никогаш нема да си го разјаснам со жичарата... ама ајде во ред е жичарата само сега нека ми каже некој која е намената на водно порано беше за пешачење сега што? и што ќе постигниш ако се качиш со жичара до крстот? наместо да прават жичари на место каде што е место за жичари на пример за некоја новоотворена стаза за скиење или нешто тие прават жичари на место каде што е за пешачење.

Другар никој не ти става пиштол тебе да се качиш на жичара.Можеби ке ти се оди на кафе некаде на убаво место па те мрзи да се качуваш и ке си одиш на жичара.Водно ке си остане место за пешачење :)

Можеби е умен и добро воспитан - па знае.
Лошо е кога 13 годишно дете знае што е беспотребно трошење пари, а некои не.

Токму таќе.

Со оглед дека оваа инвестиција е инвестиција во туризам, е добра. Прво Милениумскиот крст без неа немаше иднина, а со неа да се надеваме дека и кај него и околу него ќе се завршат сите планирани проекти, па целата целина полека да почне да биде интересна, а и да ги враќа вложените пари.
Се што е ново, убаво, а служи за да излезат луѓето од своите корупки на чемер и очај од секодневието во кое се борат за гол живот, давајќи им малкуцка веселија, е fine by me!
Алал вера, арно, па...дури и да идат беспризории на штикли од 12 сантима, сепак е позитовност во трауријата која не следи насекаде.
И тие 12штиклосаните на врв Водно ќе вдишат малку реалност!

Не е се ужасија за плувеж!

Арно. Нека види народецов и се сети дека Водно беше и пак ќе биде како и порано, место за дружба, амакр и 12штиклежна за некој.

Проектот е добар, на почеток мислам дека ќе има малку повеќе гужва, ама после ке се растерети. На тие што пешачат нема никој да им смета, другиве со вишок калории нема на ниедна патека да ги видиме, гарантирам.

Иначе вчера прв пат се качив на крстот. Седеше еден дедо доле продаваше карти за во лифт, одма до него искршени стакла, ништо не средено. На тој во лифтот му викам на колку високо ке одиме, вика сајлата се движи 55м, плус до лифтот има 10м. Јас колку што знам крстот е висок 66м. Иначе имаше доста смеење, комедии беше да се гледаат луѓено како излегуваат вкочанети од лифт. А за погледот не знам што да кажам, само знам дека нема да рипам банџи!

Лифтов е супер за странски туристи кои да не е жичарава никогаш и нема да го осетат чувството да се качиш на врв на Водно и да испиеш пивце ... :toe: исто така е добро и за постари луѓе и оние кои не се во можност да планинарат ,а тие што сакаат да одат пешки нека си одат пак пешки незнам што има толку да се бунат ... јас би се качил 1-2 пати со со жичарава колку да пробам шо како ,иначе преферирам да одам пешки до крстот и така не го правам тоа толку често така да пешачење до врвот на Водно е добре дојдено

Од кај ќе тргнува? Од средно водно?
Не се секирајте за пешачење - и до средно водно има доста :)

Од кај ќе тргнува? Од средно водно?
Не се секирајте за пешачење - и до средно водно има доста :)
До средно Водно е Ок некако се трпи ,ама од средно Водно нагоре пешачењето е рамно на самоубиство ...:pos2:

Баш вчера седејќи во Детското после Средно Водно си помислив, кој ќе тера сега надоле пешки добро ќе му дојдеше жичарата што ја збореа одамна:)

Во основа идејата е добра, башка може да се направи комбинација, нагоре со жичара надоле со пешки, ем ќе се рекреираш, ем нема да те болат мускули цела недела.

Друга работа, има странци што ќе се попалат да го видат од блиску крстот, ама не на секој му се планинари 3 саата нагоре.

Е сега дали ова е вистински момент да се трошат пари на вакви проекти е веќе друго прашање, но во основа идејата ја поддржувам.

Одлично. Конечно нешто да ми се свиѓа што се прави во Скопје последно време.

Јаоо господе, кај живеам ја... ебем ти животот :tapp:

Значи кои сероњи има по оваа наша Македонија ја неможам да се изначудам,ако некад се отселам од оваа држава тоа ќе биде ради народот а не ради сиромаштија...

кој ќе те брани бе тебе другар пешки да се качиш на водно..слободно качи се али не мрчи, има луќе кои неможат да пешачат толку.

Транзицијата остави очигледно длабока трага кај некои од нас, а посебно во умот :uvo:

Ама баш 100% се согласувам со тебе, туку си велев да го контролирам бесот и јазикот оти на кајгана сум нели :pos2:
Не е жичарава само за скопјани направена, туку за профит :wink:
Кога ти се пешачи можеш 5 пати да се качиш и симнеш,за разлика од порано сега ќе имаш избор, ако се премориш или ти дошле ненајавени гости за 10 минутки си долу :wink:.
Туку баш оние туристи кои ќе имаат саат време за правење добри фотки, пиење кафе со добар поглед, оп на жичара и горе е:wink:
Не ми е јасно што е добро што се прави во оваа нашава Македонија :toe: не се гради не е добро, се гради пак не е добро! Мораме сите на психијатар да видиме што не чини со нас.

Јаоо господе, кај живеам ја... ебем ти животот :tapp:

Значи кои сероњи има по оваа наша Македонија ја неможам да се изначудам,ако некад се отселам од оваа држава тоа ќе биде ради народот а не ради сиромаштија...

кој ќе те брани бе тебе другар пешки да се качиш на водно..слободно качи се али не мрчи, има луќе кои неможат да пешачат толку.

Транзицијата остави очигледно длабока трага кај некои од нас, а посебно во умот :uvo:

Вистина е транзицијата остави длабоки траги особено ме чуди што остави длабоки траги и во културата на кајганџииве и на нивниот начин на изразување, во социјализмот не можеше човек да си го каже мислењето, дали во животото твој (каков и да ти е ) секој кој има поразлично мислење од твоето е сероња? Јас тврдам дека сега ќе стане само едно шема место... ќе го изгуби сјајот баш како што имаше некој напишано на првиот пост, ќе гледаш луѓе со штикли ќе гледаш луѓе што појма немат што е планинарење. Зошто парите не се искористија за развивање на зимски туризам на некоја планина, се што е прави е добро јас не викам не само велам дека можеа парите да се искористат на поинаков начин. И ако веќе сакаш да ми реплицираш направи го тоа на културен и на Македонски литературен јазик бидеќи не се сите од Скопје за да можат да те разберат.

Вистина е транзицијата остави длабоки траги особено ме чуди што остави длабоки траги и во културата на кајганџииве и на нивниот начин на изразување, во социјализмот не можеше човек да си го каже мислењето, дали во животото твој (каков и да ти е ) секој кој има поразлично мислење од твоето е сероња? Јас тврдам дека сега ќе стане само едно шема место... ќе го изгуби сјајот баш како што имаше некој напишано на првиот пост, ќе гледаш луѓе со штикли ќе гледаш луѓе што појма немат што е планинарење. Зошто парите не се искористија за развивање на зимски туризам на некоја планина, се што е прави е добро јас не викам не само велам дека можеа парите да се искористат на поинаков начин. И ако веќе сакаш да ми реплицираш направи го тоа на културен и на Македонски литературен јазик бидеќи не се сите од Скопје за да можат да те разберат.
Некултурно е да те нарече некој “серо*а“ ама дефинитвно не си за епитетот генијалец со постов. Кој е проблемот ако имаш фуфа со штикли на крстот на Водно? Кој е проблемот да имаш луѓе на крстот? Тоа е туристичка локација, таму треба да има продавница за сувенири, продавница за сокчиња, дурбини или како и да се викаат оние шо ги има низ цел свет кои работат на монети и секако, треба да се плати добра цена за да се качиш со гондолата до горе. А да, да не заборавам дека некој ќе треба да биде вработен и да зема плата. Ама не, ај не го праиме пошто Брокер (кој не е од Скопје) му пречи што Битола нема ни аеродром ни жичара до Пелистер. :tapp:

Он топик, најдобра одлука и најдобар проект од `63 наваму. Без конкуренција. Ако дознаам дека градот го финансира ова, дрвосечачот ќе се извади за коцките и Париз, али не и за дрвата низ цел град. :nerv:

Ова јас никогаш нема да си го разјаснам со жичарата... ама ајде во ред е жичарата само сега нека ми каже некој која е намената на водно порано беше за пешачење сега што? и што ќе постигниш ако се качиш со жичара до крстот? наместо да прават жичари на место каде што е место за жичари на пример за некоја новоотворена стаза за скиење или нешто тие прават жичари на место каде што е за пешачење.

Прво, ќе може да се добие впечаток дека можеш да гледаш од некоја скромна птичја перспектива, што значи доживување. Второ, реков Милениумскиот крст кој е замислен сам по себе како атракција која треба да го посети што поголем број на луѓе, без вакво нешто кое ќе овозможи поголем број на луѓе да дојдат до него и самиот си сведок дека претставува само недофатна цел за многу луѓе, токму заради неможноста или инвалидитетот што го имаат, немањето навика за пешачење и некои други причини. Трето, пешачењето ќе си остане и понатаму како личен избор на секој што милува и сака да се качи или симне на и од Водно. Тоа ти е исто да наоѓаш маана за компјутерот или интернетот, зошто ќе ни се, кога се изгуби непосредната комуникација меѓу луѓето или поарно си беше кога си пишувавме рачно... Се надевам дека трите причини што ги наведов се доволни за да се најде оправдување за изградбата на жичарата, не заради тоа што сакам да изигрувам портпарол на проектот, туку како колега форумџија да образложам одговор на твоето поставено прашање.:smir:

Некултурно е да те нарече некој “серо*а“ ама дефинитвно не си за епитетот генијалец со постов. Кој е проблемот ако имаш фуфа со штикли на крстот на Водно? Кој е проблемот да имаш луѓе на крстот? Тоа е туристичка локација, таму треба да има продавница за сувенири, продавница за сокчиња, дурбини или како и да се викаат оние шо ги има низ цел свет кои работат на монети и секако, треба да се плати добра цена за да се качиш со гондолата до горе. А да, да не заборавам дека некој ќе треба да биде вработен и да зема плата. Ама не, ај не го праиме пошто Брокер (кој не е од Скопје) му пречи што Битола нема ни аеродром ни жичара до Пелистер. :tapp:

Он топик, најдобра одлука и најдобар проект од `63 наваму. Без конкуренција. Ако дознаам дека градот го финансира ова, дрвосечачот ќе се извади за коцките и Париз, али не и за дрвата низ цел град. :nerv:

хеххехе како прво не ми пречи никоја инвестиција во Македонија без разлика во кој град е, можеби имам различна перцепција и гледање за Водно можеби не сум во право Скопјаните подобро знаат што е најдобро и како да се искористи Водно, А кога сме кај Пелистер не беше подобро со тие пари да се реновира и пушти во употреба жичарата во Пелистер, Пелистер е мислам дека една од најубавите планини во Македонија, може де биде одлично место за туризам но за жал не е искористено, зошто градат жичари за тие што не сакаат да пешачат по природата, само сакаат да се на врвот без претходно да се надишат чист воздух, СЕПАК ОВА Е МОЕ МИСЛЕЊЕ И ГИ ПОЧИТУВАМ СИТЕ ОСТАНАТИ МИСЛЕЊА ДА НЕ СЕ РАЗБЕРИМЕ ПОИНАКУ.

Знае некој колку е цената на едно возење сега кога не е веќе промотивен период?

Цел Јуни беше 50 ден. сега врска неам колку е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom