Јахја Кемал - помош ве молам

• Креатор на темата Креатор на темата DD
  • Време на започнување Време на започнување

DD

Член од
19 април 2010
Мислења
33
Поени од реакции
1
Јас сум осмо одделени (полуматурант) и сакам да аплицирам за средното училиште Јахја Кемал (Yahya Kemal) во Скопје.Би бил многу благодарен ако некој ученик/родител ми објасни се поврзано околу него.Посебно ме интересира кога започнува и завршува уписниот рок, кој успех ми е неопходен за да се запишам, дали се полагаат некакви приемни тестови и од која област се тие и сл.Разгледувајќи ја нивната официална веб страница не ѓи забележав ни нивните насоќи, па ако некој знае нека ми помогне.Од неофициални извори имам слушнато дека наставата се изведува на англиски/турски јазик, па ако некој има подетални информации околу тоа нека се јави (дали воопшто има можност настава да следам на мајчин македонски јазик?) ...
Огромно Благодарам до сите!

Вака. Јас бев стипендист :baeh:, а иначе скапичко ми изгледа студирањето. Ама, ти си знаеш.

Прва година е 80% англиски јазик. Значи имаш Инглиш Грамар, Ридинг, Меин Корс и сл., турски, кој не е толку тежок колку што изгледа на прв поглед и македонски јазик. Математика (лесна) на англиски и то је то.

После ги имаш другите предмети, све на англиски (биологија, хемија, физика и таквите, више заборавив што све имаше :wink:) и многу лесна историја и географија на турски, како и самиот предмет турски јазик. Последната година има и логика и филозофија на македонски и тоа е углавном све што е до предметите.

Не е лошо да се учи таму, ако и само ако се имаат вишок пари. Има прогледување низ прсти, што е и логично со оглед на сумата која се плаќа да се учи.
Имаш 20% Македонци, 20% Турци и 60% знаеш кои. Нема некои меѓунационални проблеми.

Постојат приемни на кои се даваат стипендии за првите неколку најдобри ученици (целосни и парцијални), а за успехот да не се секираш. Какви дудуци имаше тоа е неопишливо.

Јас планирам да одам на натпревар по Англиски за стипендија во Јахја Кемал, па ако може некој да ми каже какви се тестовите и ако има некој пример од нив да ми даде бидејќи нашата наставничка не доволно не спрема, па сакам ако можам самата да се спремам... Дали е тешко? Што има на тестот, вокабуларот дали е тежок...?:)
Ако има некој пример од тест од претходните години, го молам да ми го даде

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom