Мистергонија

• Креатор на темата Креатор на темата son of the sun
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
21 јануари 2009
Мислења
45
Поени од реакции
3
Роман – релаксирачки и возбуден. Лесно читлив. Мистичен. Егзистирачки. Мистериозен. Растревожен, а воедно тивок.

Несреќен случај кој менува живот на едно семејство.
Кошмар. Реалност. Љубопитство.
Насмевки кои се паметат за последен пат. Агонии што го толчат човековото битие, оставајќи безвредни траги низ времето. Авантура без ронка милост.
Возбудлива приказна низ времето, почнувајќи од Лондон до нова бесконечност – дел од непознатиот универзум, кој ниту научниците не можат да го откријат. Страв од непознатото им претставува пречка на тинејџерите да стигнат до целта. Спомени од минатото се надеж за нив.

„Еве нов талент на македонското книжевно небо: тоа е младиот средношколец Милош Димковски, со неговиор роман „Мистергонија“, дело кое го отсликува бурниот книжевен темперамент на младиот писател и го најавува како нова надеж на нашата проза. Младиот Димковски суверено владее со своите ликови, покажува смисла за конфликт, заплет и расплет, смисла за селекција на битното од небитното и испуштање на небитното ( елипси ), смисла за поентирање и што е најважно за еден писател – смисла за поставување прашања на кои ни философите немаат конечни одговори. Неговиот стил е динамичен, темпераментен, видлив, и тоа е она што ми дава за право да го препознам како надеж на идната македонска проза.“

Венко Андоновски

http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&id=297:милош-димковски&Itemid=6

Ќе ја има оваа книга на саемот? И од прилика колку пари ќе е баш сакам да ја прочитам.

Книгата мислам беше 250 денари.

Според рецензијата што ја прочитав многу ми наликува на " Нарнија ", поконкретно делот кој гласи "Лавот, вештерката и ормарот"

Е сега ја немам прочитано, така да неможам со точност да коментирам дали е ко Нарнија или не. Планирам да ја земам од библиотека (доколку ја има) , да ја прочитам па че коментирам дали е добра.

Некој доколку ја има прочитано нека кажи негово мислење за книгава.

Како и да е браво за Милош Димковски .

Имам читано интервју со авторот на оваа книга. Авторот е прилично млад(мислам дека е четврта година средно), а во интервјуто изјави дека иако приказната во книгата наликува на одаа од Нарнија тој не бил запознаен со овие книги за времето додека ја пишувал книгата. Иако почетокот е сличен сепак развојот на приказната е различен.
Мило ми е што има македонски автори кои пишуваат фантазија. не ја купив книгава на саем, но планирам да ја земам во блиска иднина.

Се прашувам дали веќе стигнала во библиотека.:toe:
Како и да е во вторник веднаш ја барам таму и се надевам дека ќе ја има.:smir::smir::smir:
Очекувам одлична книга. Андоновски да ти е ментор не е шала. :smir:

За библиотеки тешка работа, оти после неколку месеци ги набавуваат книгите што се нови. Но, би било одлично ако ја има.

Инаку приказната ми се допаѓа, иако според кратката содржина потсетува на Нарнија, ама верувајте ми нема ни „Н“ од Нарнија во книгата. хаха :)

Ја препорачувам на сите кои сакаат одлична авантура, исто така се чита и во еден здив. Ја прочитав за неколку часа.

Браво!

Да може и тоа со библиотеките.:uvo:Малку е тапа тоа.:uvo:

Си ја купив на саемот и добив потпис од авторот на книгата :helou:

Ја прочитав за 2 дена , многу е лесно читлива и те остава без здив. Што повеќе ја читаш толку повеќе те тера да го откриеш крајот. Мислам дека ќе следува продолжение. Едвај чекам. :) Македонија треба да биде горда на ваквите чуда од деца :) Топло ја препорачувам на сите љубители на книгите.

Луѓе кај ја има книгата во Скопје, не стасав на саемот да ја купам ... па ако знае некој сигурно каде ја има во која книжарница ...

Во книжарница Три која се наоѓа до киното Милениум во ГТЦ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom