Дом за стари

• Креатор на темата Креатор на темата forumdjija
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
1 април 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
Luge mi treba vaseto mislenje okolu domovite za stari lica

1 Shto mislite za istite
2 Dali e podobro da se vo grad ili nadvor od nego
3 Shto bi trebalo d anudat istite

хммм

1. што има да мислиме за истите? ако имаш проблеми дома со стари лица односно немаш доволно време да се грижишп за нив неможеш од ИКС причини и така натака дом за стари лица не ти е лош избор..
2. тука станува збор за твоја одлука. ако се вон град ке треба да ги посетуваш сепакпа ке треба да патуваш малце т.е да извозиш некој километар подалеку... а мислам и нив нема да им пречи малце настрана.. раат од се.. нема галама, природа убавина... релаксација!
3. пред се добри услови за престој! Хигиената е пола здравје... друго.. тие теткциите шо трчкаат таму по нив да не бидат цили мили пред теб а коа ке заминеш ни вода да не им даваат...

Супер се само кај нас има погрешно мислење за домовите за стари лица.

Јас кога ќе остарам ќе го сместам својот задник во дом.Ем нема на никој да сметам по дома,ем ќе си уживам со генерација и ќе пребројувам.Домот би сакала да е некаде на планина,далеку од град.Треба да е чисто и да има персонал кој нема да ме тепа пред легнување или да ми ја бута лажицата во уста на сила (како кај нас геријатрија,што ги оставаат откриени зимно време за да се разболат и умрат побрзо).
Треба да има убав,голем двор и клупи.Друго старците ќе си организираат :)

Домот за стари лица е убаво решение и за старите и за младите, бидејќи едни на други нема да си ги префрлуваат фрустрациите ако живеат заедно. Иако денеска старите заради многу причини (а пред се сигурната пензија, која покрива многу нешта во семејниот буџет) се потребни на младите за да функционираат, сепак домот е подобро решение. Како што рече Леандра, во домот им е нивниот свет, нивното време во кое тие ќе продолжат да живеат, дури и да доживеат второ раѓање и нема како кога се со младите, постојано да споменуваат: „ех да си умрев, подобро ќе беше“. Што се однесува до условите, постојат приватни домови (има еден кај Неготино) за стари лица каде што услугата е на ниво и старите лица се чуствуваат пријатно и удобно. Ги нудат сите нормални услови за еден живот, кои за многумина стари претставуваат подобри отколку оние што ги имале во сопствениот дом.

И јас сум за.
Подобро здравје.Старите луѓе немаат друга работа и на нив има треба муабет и друштво.
Некој кажал-нејќам пари,нејќам ни стари.
Никој никому да не пречи.
И да,подобро е во природа и тишина-надвор од градот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom