Алергии

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Јас колку што имам приметено, кога сум малце настинат и користам Фликсоназе ми се затнува нос. Иначе прашај го твојот матичен дали можеш да користиш Риноко.
Кои капки ги користиш за одзатнување?
Оперил

Лоратадин и летизен немаш користено за алергијава? Пробај со морска вода мене ми има помогнато за одзатнување. Можеш и инхалации да правиш. Мислам дека не може да ти наштети на состојбава на никаков начин. Ако грешам медицинариве нека ме поправат.
Имам и за алергија таблети.
Правам и инхалација и со топла бања ми се одзатнува носот, ама после спрејот пак истото.

Правам и инхалација и со топла бања ми се одзатнува носот, ама после спрејот пак истото.

Прво што ми паѓа на ум е да ги правиш работиве со обратен редослед. Првин ставај спреј, а потоа инхалации и топла бања.

Здраво дечки, Бог знае како стигнав до темава и гледам одамна немало дискусија ама морам да ве прашам нешто. Моево девојче (2,5 годишно) веќе 7 месеци секојдневно се бори со бурна уртикарија што излегува кога ќе стане од спиење и се повлекува по некој час. Испитавме што ни дадоа насоки , пример алергии интолеранции, витамини, паразити и сл, ништо не излезе. Од исхрана се сме пробале да исклучиме повремено, не помогна ништо. Пред некој ден излезе позитивен рез на Хеликобактер во фецес, па ме интересира дали е можна поврзаност и кај кој доктор да барам чаре?
Автоматски споено мислење:

Имав уртикарија и добро сум запознаен со скоро се околу неа. Повторно ќе те поправам, сусамот, јајцата и семињата се работи кои никако не смеат да се конзумираат во тек на уртикарија. И да, и јас тоа веќе го кажав, патолошки состојби во дигестивниот систем, а и општо во целиот организам се повеќе причина за уртикарија, отколку некоја храна како алерген.
Дали успешно ја реши? Give me hope

...инфекција со ХБПилори се случува во желудникот и сите симптоми од нејзино присуство е поврзано со дигестивниот тракт (исклучително кај некои деца може појава на анемија од недостаток на железо), но не со алергии и бурна реакција на кожата и тоа последователно 7 месеци и како после еден час само од себе исчезнува и тоа само кога станува од спиење?
...опиши како и каде спие и каде иде кога се буди и во кој дел од тоа станување се јавува бурна алергиска уртикарија? можно некои алишта, ќебе или нешто друго во домот и' создава ваква утринска уртикарија и тоа само еден час, со лекови се повлекува или како? имате милениче дома нешто?

Последно уредено:
пред 2 години направив приватно и ИГЕ тест на крвта во јануари, беше 350, ОРЛ специалистотт ми изнапиша ДУЗИНА лекови и спрејови, освен Риноко се приватни...
сега во декември ме фати вирусна настинка, пак напраив ИГЕ, сега е 958 ( нормално е до 296)
матичната мисли дека вирусот праи алергии и бара по оздравувањето, по некој период да го повторам ИГЕ... Но тој се праи колку знам во сред зима, кога нема полен, а друго зошто ПАК да го плаќам ПРИВАТНО 600мкд ??? ако е 3х повеќе од Максимум ???
Патем, од Лабораторијата ми кажаа дека најново, вирусите го дигале многу ИГЕ, имале случај и со 1300 ???
Ако е така, можеби треба некој друг тест, специфичен за за Вирусни Алергии ????

...инфекција со ХБПилори се случува во желудникот и сите симптоми од нејзино присуство е поврзано со дигестивниот тракт (исклучително кај некои деца може појава на анемија од недостаток на железо), но не со алергии и бурна реакција на кожата и тоа последователно 7 месеци и како после еден час само од себе исчезнува и тоа само кога станува од спиење?
...опиши како и каде спие и каде иде кога се буди и во кој дел од тоа станување се јавува бурна алергиска уртикарија? можно некои алишта, ќебе или нешто друго во домот и' создава ваква утринска уртикарија и тоа само еден час, со лекови се повлекува или како? имате милениче дома нешто?
Душекот е нов,исто и креветот, живееме во зграда стара 3 години, мувла барав никаде нема, по сугестија од доктор ставивме заштитна постелнина за грини и сл, не помогна ни малку. Редовно се чисти во собата од прашина, книги тргнати, предмети сведени на минимум. Имаме и прочистувач редовно менуваме филтер. Инаку додека спие нема ништо, кога ќе се разбуди после 10/15 минути почнува да кашла да се чеша и излегуваат на површина, во еден наврат имаше дури и на дланките и табаните буквално секаде, очите и отекуваат, како големи пликови изгледа. Во тоа време не сака ништо ни да јаде ни вода да пие, после 1 саат се повлекува и нема буквално ништо, без сируп без било што. Ама тој саат е пиштење вриштење и нервоза. Истото се случува и кога спие на друго место или на одмор кога бевме сега даваме рупафин, видно е намалено, ама кога прекинуваме пак се враќа

Душекот е нов,исто и креветот, живееме во зграда стара 3 години, мувла барав никаде нема, по сугестија од доктор ставивме заштитна постелнина за грини и сл, не помогна ни малку. Редовно се чисти во собата од прашина, книги тргнати, предмети сведени на минимум. Имаме и прочистувач редовно менуваме филтер. Инаку додека спие нема ништо, кога ќе се разбуди после 10/15 минути почнува да кашла да се чеша и излегуваат на површина, во еден наврат имаше дури и на дланките и табаните буквално секаде, очите и отекуваат, како големи пликови изгледа. Во тоа време не сака ништо ни да јаде ни вода да пие, после 1 саат се повлекува и нема буквално ништо, без сируп без било што. Ама тој саат е пиштење вриштење и нервоза. Истото се случува и кога спие на друго место или на одмор кога бевме сега даваме рупафин, видно е намалено, ама кога прекинуваме пак се враќа
...дали, да речеме се случува тоа од присутна топлина, дали телесна, околна топлина, грејно тело кога девојчето се буди и да биде испотено и се создава хистамински одговор против антигените во таа пот и трае како велиш еден час додека не се стабилизира таа „топлина“ ќе ја нема потта и хистаминот ќе се стабилизира и предизвиканата уртикаријата сама ќе се повлече?

...дали, да речеме се случува тоа од присутна топлина, дали телесна, околна топлина, грејно тело кога девојчето се буди и да биде испотено и се создава хистамински одговор против антигените во таа пот и трае како велиш еден час додека не се стабилизира таа „топлина“ ќе ја нема потта и хистаминот ќе се стабилизира и предизвиканата уртикаријата сама ќе се повлече?
Mozno e, ima radijator vo sobata. Vecer ke go isklucam blagodaram

Mozno e, ima radijator vo sobata. Vecer ke go isklucam blagodaram
...следи еден период дали за тоа е причината „топлина“ и доаѓа до такво потење кај детето и резултат алергична реакција која се појавува и исчезнува за еден час!

Оперил

пробај со спреј
OIP.KVi534EPLNRFlIr1Ly5zQwHaHa

или уште подобро со овој долу, го има во Грција и Блгарија, малку поскап од горниот
22125_product_image.jpg

All along, the right thing to do was the opposite of what the AAP and NIAID had instructed: The best means of avoiding peanut allergies wasn’t to shield young children from peanuts, but rather to intentionally feed them peanuts. That was consistent with established principles of immunological tolerance — specifically, the knowledge that early-life contact with various substances can promote tolerance of would-be allergens.

Rather than decreasing peanut allergies, AAP and NIAID created an all-out epidemic, and then prolonged it by fiercely resisting the stark reality of what they’d done. Instead of re-examining the rationale for the peanut-avoidance instruction, the public health establishment only became more emphatic in pushing its bad medicine, assuming noncompliant parents must be to blame. In reality, as the allergy rate soared, parents were growing even more dedicated to keeping children away from peanuts. The vicious circle of the growing epidemic prompting even more peanut avoidance brought disaster, with ER trips for peanut allergy attacks tripling from 2005 to 2014.

There were dissident voices in medicine from the very start of the UK-led madness. One of them, London pediatric allergist and immunologist Gideon Lack, set out to prove the guidance was wrong. His initial, 2008 study showing that genetically similar populations with vastly different exposures to peanuts in infancy had correspondingly divergent peanut allergy rates wasn’t enough to overcome the entrenched dogma.

It was only after he created a randomized controlled trial — comparing the effects of peanut exposure on children between 4 and 11 months old — that he proved that, as is the case with so many other allergies, peanut exposure is preventative, not causative. Specifically, he observed that the group of children who were exposed to peanuts in their infancy had 86% fewer peanut allergies than children who’d been shielded from peanuts.

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...
Back
На врв Bottom