Повеќе од година Македонија не се спомнува во седиштето на НАТО

• Креатор на темата Креатор на темата Polaris
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
19.03.2010 15:51
trajan-gocevski.jpg
Трајан Гоцевски
Молк во НАТО, но и во земјава за членството на Македонија во алијансата. Владиниот работен комитет за членство во НАТО немал состанок веќе две години.
Алијансата пак идната седмица испраќа инспекциски тим во редовна обиколка на реформскиот процес само поради тоа што Македонија се уште е кандидат за членство.
„Не споменувањето на Македонија е штетно и едноставно сите чекаат да се реши името, чувствуваме сите пред Букурешт колку се спомнуваа сите три држави, денеска скоро не се спомнува, така што ние дефинитивно ќе мора да ги засилиме дипломатските напори, со лобирање, со афирмирање на нашите вредности и се разбира мора да се засилат дипломатските напори за разрешување на самиот спор“, изјави Лазар Еленовски, поранешен министер за одбрана.
Министерството за одбрана ја претстави новата стратегија за одбрана која се темели врз членството во НАТО. Така е организирана и армијата. Македонија учествува во мисии на НАТО како веќе да е членка на алијансата, но сојузниците не се обврзани да и пружат заштита во случај на безбедносна закана.
„Ако тој период се продолжува, може да се случи да дојде да се преиспитува исполнувањето на критериумите кои што досега сме ги постигнале. Друго, може да дојде, меѓународната ситуација е многу променлива и во последните години тоа се чувствува, приоритетите на НАТО да се поместат“, вели Трајан Гоцевски, поранешен министер за одбрана.
И двајцата поранешни министри за одбрана се согласуваат дека ваквата вакуум ситуација е штетна за Македонија и не смее да се дозволи да трае подолго време.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=121180

Ги исплашија Русите со војната во Грузија. Веќе не сакаат нови членки. Украинците и тие се откажаа.

Сите свеќи да запалиме и да се помолиме за НАТО.
Иди у три лепе.

Не сакам да бидам дел од клуб кој сака да ме прими за свој член - Гручо.

Без НАТО Македонија нема да постои,туку ќе се распадне:tapp:

Јуни е карен рок за решение за името,после јуни ќе има апокалипса во ФИРОМ.:tapp::tapp:

Јуни е карен рок за решение за името,после јуни ќе има апокалипса во ФИРОМ.:tapp::tapp:

Само можеш да го :pusk::pusk::pusk::pusk:

цел свет ќе се распадне, а не Македонија. 2012 иде за година и пол, така да ќе издржиме, фала на предупредувањето.
ФИРОМ??? .... мрш!! :tapp:

Jao Albanec sedi ne me raduj....Odi tamu u "Velika Albanija"......Vie ne vrakate 1000 godini nanazad samo radi vas....Koj se kradcite koj se azilantite koj se teroristi sve ste najloso be gomno edno!!!:oeoeoe::oeoeoe:

Кога ќе го погледнам изворот и оној кој ја дал изјавата , а пред неговото име стои „екс“ (former) веднаш ми станува јасно дека веста е едно 98% напумпана, па сега ја оставиле да крчка на тивко па да екплодира во скоро време :pos2:
Некои медиуми се очајни за гледаност и читаност и имаат стратегија „ тропање се повеќе глупости“ бидејќи така го засмејуваат народот , а тој грижејќи се за своето здравје по познатата „смеењето е здравје“, ќе го гледаат односно читаат медиумот се повеќе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom