За што служат боречките вештини денес:Самоодбрана или за чаламење?

• Креатор на темата Креатор на темата Дамјан_Amstaff
  • Време на започнување Време на започнување
Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Во денешно време повеќето што тренираат боречки вештини го користат тоа за да се фалат , да тепаат послаби од нив....а се помалку ги користат за Самоодбрана.
Па ајде да ги слушнам вашите мислења !

Кој тренира за чалам?
Повеќе за самоодбрана би рекол јас.

Кој тренира за чалам?
јас би рекол дека у последно време гледам многу "билдери", шо шетаат по теретани, а кога одат по улица ми личат на пингвини

%7B7C7171A5-1170-4824-96A0-4B84C4D1990F%7D_ilder-2.jpg
%7BB2AC6DCC-6216-42D7-9A65-F4FAE8D5531D%7D_bilder-2.jpg

Кој тренира за чалам?

Не реков дека некој тренира за Чалам да се напрај туку за што служат , како се користат боречките вештини за Самоодбрана или за Чаламење
Се разбира дека нивната функција е да се самоодбраниш но некој не го разбираат тоа.
МОЈА ГРЕШКА ТРЕБАШЕ ДА НАПИШАМ ЗА ШТО СЕ КОРИСТАТ БОРЕЧКИТЕ ВЕШТИНИ. Можно е да се исправи насловот ? Кој знае нека ми одговори

јас би рекол дека у последно време гледам многу "билдери", шо шетаат по теретани, а кога одат по улица ми личат на пингвини

%7B7C7171A5-1170-4824-96A0-4B84C4D1990F%7D_ilder-2.jpg
%7BB2AC6DCC-6216-42D7-9A65-F4FAE8D5531D%7D_bilder-2.jpg

Каква врска сега билдерите со темава ?

Спорт како спорт, за рекреација, раздвижување на телото во краен случај самоодбрана, поголема самодоверба па и чалам крај краева. Мада не верувам дека ќе идеш по улица и изведуваш кати за да се чаламиш. Како би се чаламел?

А боди билдингот каква врска имаше со муабетов и мене ме интересира :)

Спорт како спорт, за рекреација, раздвижување на телото во краен случај самоодбрана, поголема самодоверба па и чалам крај краева. Мада не верувам дека ќе идеш по улица и изведуваш кати за да се чаламиш. Како би се чаламел?

А боди билдингот каква врска имаше со муабетов и мене ме интересира :)

Па најчесто тие што тренираат Б.В. се толку самоуверени дека можат секој да го победат...Под Чаламење се подразбира фалење ,закачање/тепање на послаби што е многу битно . Во ова време кој тренира Б.В. е "газда" он си мисли дека е газда а тоа нема врска.Секако има и поединци ова не го велам за сите.

Бодибилдингот како прво не е боречка вештина. Немора да значи дека ако е надуван у мускули знае да се тепа, тој што си се чалами таков си е и без да тренира било што. Повеќето колку што ги знам вежбаат за да обликуваат тело, или се занимаваат со некој спорт во кој им треба да зацврстат некој дел од телото.

zavisi za koja borecka vestina ja na primer kick bokserite nogo ja zloopotrebuvaat vestinata a dodeka u karateto na primer ima nogo disciplina i karatistite ja koristat samo vo krajnost za da se odbarant...

Ете јас тренирам карате.Но како прво каратето ми е спорт значи професионално се занимавам со карате.

А ми служело многу пати како самоодбрана но никогаш досега не сум ја употребила за да напаѓам :)

За здрав живот... како што кажа arakenx за психофизички развој.Има некои и за чалам ама од тие ништо нива.Некои имаат цел да постигнат и спортски успех со тоа.Јас мислам дека за здрав живот и самоодбрана се најчесто луѓето во тие спортови.

Никако за чаламење.Еве баш сега сакам да почнам нешто да тренирам.Никад не би тренирал за да се чаламам,нормално само за самоодбрана.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom