Андроник напиша:
Неколку скрин шота од симултано работење на Windows и Linux под Apple платформа.
Kako e ova napraveno? Koj e software-ot? Treba da e nesto slicno na VM Ware...
Jas imam MacBook Pro i so Boot Camp mozno e da se napravi dual boot system, ili Mac OS X ili Windows XP SP2 (ili neoficijalno Vista), no ne i da rabotat eden vo drug... Isto, ako Windows XP SP2 e instaliran na particija formatirana FAT32, Mac OS X gi gleda fajlovite sto se pod Windows-ot (no ne i obratno, pod WinXP ne moze da se montira drajvot na koj e instaliran Mac OS X)...
Inace, Windows XP SP2 raboti dosta pobrzo i postabilno na MacBook Pro, nego na bilo koj drug laptop ili desktop so koj sum si igral (imam i IBM T42 laptop - 2.0 GHz Centrino na 1 GB RAM, sto e luda mashina i nemam nikakvi problemi so WinXP, a i Sony RZ32 series desktop - P4 na 2.7 GHz na 1 GB RAM kade sto isto nema nikakvi problemi, samo sto MacBook Pro e pobrz i od dvata - Intel Duo so 1.5 GB DDR2 Ram ne e zaebancija

), pa ete pricina za tie sto sakaat brza i stabilna Windows mashina da instaliraat WinXP na MacBook - da ne pravime muabet deka MacBook Pro e poubav na izgled od bilo koj drug laptop (Best Design Award 2006

). Edinstven problem e sto uste ne gi ima site driveri - iSight (kamerata) ne raboti na XP, nema oficijalen driver za Bluetooth (ima integriran bluetooth adapter) i uste nekoi drugi sitni raboti...
Znaci, izleguva deka WinXP i ne e tolku loss, ako e iskombiniran so dobar i kompatibilen hardware (a vo MacBook se znae deka se e kompatibilno, zasto do skoro se sami pravea, a deneska site delovi testiraat pred da se instaliraat --- sto e i slucaj so sekoj brand name kompjuter)... problemite pocnuvaat koga nekoj sto sam sklopil kompjuter vo garaza i odbral ne mnogu kompatibilni delovi (edni so drugi, ne so samiot Windows, a koi moze da se dosta skapi), ke instalira WinXP i WinXP ke pocne da pravi problemi i normalno kriv e Microsoft, posto grafickata kartica od 500 dolara i 512 MB ne funkcionira dobro vo kombinacija so vkupno 128-te MB RAM sto se vo kompjuterot od pred 5 godini...