400 нови вработувања во здравството

• Креатор на темата Креатор на темата Network
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
400 нови вработувања во здравството
Оглас за вработување на 200 здравствени работници во јавни здравствени установи ќе бидат објавен од утре.

Здравствените работници ќе бидат вработени на секундарно ниво во јавните здравствени установи кои ќе распишат оглас. 60 отсто од отворените работни места ќе бидат за доктори, 40 отсто за медицински сестри.

Огласот ќе трае 5 дена по што следува тестирање и селекција на кандидатите. За вработување на овие работници се воведени нови критериуми и тоа: 40 бодови носи просекот од завршеното образование и 60 бода положениот стручен дел и познавање на странски јазици (англиски, германски или француски).

Министерот за здравство Никола Тодоров нагласи дека најмногу за 2 месеци ќе има целосна реализација на овие 200 вработувања.

Дополнително, Владата на последната седница даде согласност за отварање на уште 200 нови работни места во јавните здравствени установи.

Според Тодоров, сите 400 вработувања ќе бидат реализирани за најмногу 4 месеци.
Во изминатава година ипол, вклучувајќи ги и овие 400, отворени се вкупно 700 работни места во јавните здравствени установи.

Здравствените работници ќе бидат исплатувани од фондот на клиниката на чиј оглас се јавиле.

Извор: Курир

Рамковно или ... ?

Дрн дрн јариња ................. :tapp:
Жити здравството .......... боље да си умрам отколку да отидам таму да се лечам ................ секоја чест на малите исклучоци(10-20%), ама грото од персоналот се уби боже ........ ама ајде здравството е исто како и се останато во државава(школство, судство и.т.н.), се е труло и гнидо ................... 80% од персоналот е на возраст од преку 50 год. а пак тие што ќе ги примаат сега незнаат ни г’зот прописно да си го избришат, а не пак да работат со болен народ ! :facepalm:
Од тие што сега ќе ги примаат во државното здравство пола ќе бидат Албанци(од ДУИ), а пола ќе бидат Македонци(од ДПМНЕ)-намерно е напишано без светото име ВМРО !

Не, плакатолепачи се овие, друга група понатаму ќе има рамковни.

Има и таков тип на рамковци кои незнаат да гукнат ни А на Аљбански, ама сепак се нели рамковци т.е. Аљбанци ! :LOL:

Не дрндајте безвезе! Тоа се грото волонтери кои ВЕЌЕ со години работат за џабе и сега конечно ќе им се реши статусот.
PIRATIC
Кога може доктор специјалист да зема 32000 денари плата СОСЕ ДЕЖУРСТВА ( читај од 4 викенда во месецот само 1 слободен) исто како пумпаш на лукоил со 2 метра школо, таков третман ќе добива народот во јавното здравство. Нека платат како што треба да видиш што е однос и услуга!!

повеќе се јаде гомна отколку што се обрнува внимание, нажалост тоа е вистината тука.
Се работи за волонтери кои напукале 3-4 ако не и повеќе години работејки за мизерни 2-3000 денари.....

Дали ова важи само за волонтерите што работат подолго време или важи и за луѓе без работно искуство само со завршено образование!?
--- надополнето: 16 мај 2012 во 20:03 ---
И ако некој знае каде ќе ги објават огласите и кога нека ми каже да си ја пробам среќата:)

Дали ова важи само за волонтерите што работат подолго време или важи и за луѓе без работно искуство само со завршено образование!?

И ако некој знае каде ќе ги објават огласите и кога нека ми каже да си ја пробам среќата:)
На огласна табла у штаб :pipi:
Документите за вработување се веќе у рацете на глаучите.
Ако не се и некои вработени.

Супер е тоа што се вработуваат ок е, само дали се опфатени и оние кои 10 години се волонтери и кои добиле ветувања изминативе години дека нивниот статус ќе биде регулиран.
А пракса нешто докториве ќе имаат, или ќе остане акцентот на јазиците или па праксата на грбот на пациентите ќе се стекнува ?

Не дрндајте безвезе! Тоа се грото волонтери кои ВЕЌЕ со години работат за џабе и сега конечно ќе им се реши статусот.
PIRATIC
Кога може доктор специјалист да зема 32000 денари плата СОСЕ ДЕЖУРСТВА ( читај од 4 викенда во месецот само 1 слободен) исто како пумпаш на лукоил со 2 метра школо, таков третман ќе добива народот во јавното здравство. Нека платат како што треба да видиш што е однос и услуга!!

Никој не дрнда ништо безвезе, тоа се фактите и реалноста, за жал !
Пак ќе кажам секоја чест на малите исклучоци кои навистина треба да се платат подобро, ама факт е дека повеќето од персоналот се џаболебари(читај: клати врата-зимај плата), а иста е и состојбата во школството, судството и.т.н. ........ почнувајќи од чистачки/хигиеничарки па се до доктори, професори, директори, а министерот е капак на тенџерето со манџа !
Јас ништо лошо не реков, реков само кој навистина работи и се труди нека биде платен асално, а тој што никаде го нема на работа, се шлае, се туфка, бега од работа, си го држи, си клати врата цел ден, си пие кафенца и си лафи муабети со саати и.т.н. нека се плати помалку или пак ич да не се плаќа туку само клоцата во г’з, бидејќи има луѓе кои навистина сакаат да работат поштено и поштено да си ја заработат платата, а не на таков начин: клати врата-зимај плата навика која беше создадена во претходниот систем(работел-неработел исто плата) а и денеска оваа навика наголемо ја има во сите државни институции !
ОК што сакаат и какви сакаат нека бидат, дали Албанци(рамковци), дали Македонци(плакетолепачи) и не е толку битно тоа сите сме луѓе, најбитно од се е да си ја работат чесно и професионално работата и чесно да си ја заработат платата, бидејќи од држику*ови и џаболебари(не генерализирам) пропадна државава во амбис !

Пак ќе кажам секоја чест на малите исклучоци кои навистина треба да се платат подобро, ама факт е дека повеќето од персоналот се џаболебари(читај: клати врата-зимај плата), а иста е и состојбата во школството, судството и.т.н. ........ почнувајќи од чистачки/хигиеничарки па се до доктори, професори, директори, а министерот е капак на тенџерето со манџа !
Јас ништо лошо не реков, реков само кој навистина работи и се труди нека биде платен асално, а тој што никаде го нема на работа, се шлае, се туфка, бега од работа, си го држи, си клати врата цел ден, си пие кафенца и си лафи муабети со саати и.т.н. нека се плати помалку или пак ич да не се плаќа туку само клоцата во г’з, бидејќи има луѓе кои навистина сакаат да работат поштено и поштено да си ја заработат платата, а не на таков начин: клати врата-зимај плата навика која беше создадена во претходниот систем(работел-неработел исто плата) а и денеска оваа навика наголемо ја има во сите државни институции !
ОК што сакаат и какви сакаат нека бидат, дали Албанци(рамковци), дали Македонци(плакетолепачи) и не е толку битно тоа сите сме луѓе, најбитно од се е да си ја работат чесно и професионално работата и чесно да си ја заработат платата, бидејќи од држику*ови и џаболебари(не генерализирам) пропадна државава во амбис !
Znaci ti si za programata plakjanje po ucinok taka?? Koj kolku raboti tolku plata da zeme?!!
E sega ke ti kazam tek toa ako se vovede so ke se desi....
Na pr se voveduva normaaaa.....sto na zapad e nesvatlivo poso neli ne sme proizvodstvo pa ako proizvedete poise corapi pogolema plata ke imate neli... E sea da zborime za hirurgija poso toa znam... Znaci za eden hirurg da ispolni norma ke legnuva na operacija i toa sto e i toa sto ne e za operacija , normalno za da ostvari norma za da zeme plata!!
Aj toa na strana, kako ke zemaat plata po ucinok lekarite sto vakciniraat na primer novorodencinja?? Eve ovoj mesec nema prinovi i sto???? Nema plata, pola plata? Po koj osnov????
100 ministri se smenija i nikoj ama nikoj nekoze da izleze na kraj. Zosto?
ZOSTO NE NE CENAT KOLKU STO TREBA!!!
KOJ MOZE DA SE POFALI DEKA VO EDNA VECER SPASIL 2,3,4...ZIVOTI KOJ???
I NA KRAJ PAK PLUKANJE....FALA MNOGU!

Znaci ti si za programata plakjanje po ucinok taka?? Koj kolku raboti tolku plata da zeme?!!
Na pr se voveduva normaaaa.....sto na zapad e nesvatlivo poso neli ne sme proizvodstvo pa ako proizvedete poise corapi pogolema plata ke imate neli... E sea da zborime za hirurgija poso toa znam... Znaci za eden hirurg da ispolni norma ke legnuva na operacija i toa sto e i toa sto ne e za operacija , normalno za da ostvari norma za da zeme plata!!
Aj toa na strana, kako ke zemaat plata po ucinok lekarite sto vakciniraat na primer novorodencinja?? Eve ovoj mesec nema prinovi i sto???? Nema plata, pola plata? Po koj osnov????

Јас никаде тебе лично не те спомнав, зборам општо и сепак не генерализирам 100%(секоја чест на малубројните исклучоци) !
На било кое работно место плата се зима за сработена работа, а не за клатење врати и лафење муабети со саати во тек на работно време !
Всушност Македонското здравство како и школство, а и многу други државни гранки треба да се прогласат за светско чудо и да влезат во Гинис .......... поголем башибозук и калабалак нема никаде на планетава ......... и јас сакам така денеска два саати да си поработам, а другите шест саати да си дремуцкам и муабетам и да си земам плата за ’’сработеното‘‘ ...... ама ку*ац !
Инаку не обвинувам влади, партии, политичари, лидери, раководства, министри и.т.н. бидејќи сите се потполно исти(во последниве 21 год.) !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom