Od printeri imam iskustvo so Lulzbot (ne se sekavam na modelot) i BambuLab X1 Carbon so I bez AMS (poddrska za avtomatski da menuva filament vo slucaj da sakas da printas vo poveke boi), ovie gi imame na rabota nameneti za da printame ako ni treba nesto. Imame Voron isto ne mu go znam modelot sto ima dosta pogolema povrsina za printanje sporedeno so prethodno spomenatite, no so ogled na toa sto ne sum imal potreba od golemi printovi i ednostavnosta na BambuLab nikogas ne go probav (bar do sega)
BambuLab imaat i nivni sotver koj e dosta lesen za rabota i podesuvanje, ama imaj vo predvid deka se sto mi trebalo do sega sum koristel gotov model of printables/thingiverse. Imame i 3D scanner na rabota ama iskustvo so istiot sum nemal
Od materijali do sega sum koristel PLA I PETG (so drugi zborivi ne sum printal nisto premnogu zahtevno)
Ako sakas da dizajniras sam modeli pojma nemam sto softver bi ti trebal.
Posledno sto se sekavam za cena na Bambu printerite spomati pogore bese deka se okolu 1000€ (iako imaat poeftini modeli)
Da BambuLab X1 Carbon e super printer a i voopshto site BambuLab modeli.
Jas sum tip koj ne cheka zdravo za gotovo i zatoa sum reshen sam da si izrabotam eden 3D. Barem za repromaterijali na deneshnicava vo EU ne e nikakov problem i so pristojna cena mozhi da se sojdi do Super Printer.
Naravno i Diy technikata si bara svoe kako Precizna obrabotka na materijalite taka i Hardware i software no pokraj YouTube mislam sekoj motiviran daleku da stigni.
Momentalno printam edena Kapachka za Glicerin za kolata koja se koristi ( za mojot dovcherashen problem) za promena na Glicerin vo Kochnicite i koja da bi ja kupil bi me koshtala okolu 28€.
Printerov Anet A8 e eden od najstarite i najomilemite kaj narodov i ima mnogu Diy nadgradbi. Koshta nikakvi pari ca.50€ i e odluchen za sekogo shto bi mu potrebal ednash mesechno za nekoja korisna "sitnica"