Blackberry MK Група

• Креатор на темата Креатор на темата peter
  • Време на започнување Време на започнување
Блекбери јузерс, имам едно прашање :)
Дали ако земам блекбери, значи само апаратот, ќе ми функционира примање/пракање на меил преку обичен мобилен интернет или морам да активирам блекбери услуга?
Зашто веќе имам активирано интернет на бројот на вип, не ми се исплати да доплаќам уште плус за блекбери услуга.
Може е глупо прашањево, ама стварно немам појма како функционира :kesa:

Spounge bob i jas sum nov korisnik na bb. Da ti kazam do sega se sum koristel nokia i ima nekoi nedostatoci kaj bb kako komunikacija so aparati od drugi proizvoditel. Izgleda funkcionira kako Iphone, a ako izgasis kako sto vikas ti internet ustvari go gasis mobilniot od mrezata.

Pozdrav D.

aj malce pomosh ako moze za nov korisnik na blackberry
imam problem so bluetooth odnosno ne mi stiga nishto shto mi prakaat a jas mozam da plakam..........plus sakam da znam dali i vasite mobilni ne funkcioniraat ako isklucite internet deka na mojot ne moze ni povik da se vospostavi ni sms da se prati

Затоа се чита User Manual пред да почне да се користи нов апарат деца мои! Се е во ред со Bluetooth-от на вашите телефони, кога сакате да пратите нешто поврзете го вашиот БлекБери апарат со некој друг, односно тоа значи да го додатете во Paired Devices, откако ќе го сторите тоа за да примете некој фајл било да е слика, песна или видео клип влегувате во мемориската картичка на телефонот и го барате соодветниот фолдер односно, ако сакате да примите слика тогаш влегувате во фолдерот Pictures, ако сакате да примите песна (mp3, aac или пак некој друг формат ) одите во фолдерот Music итн. и откако во бараниот фолдер притискате Menu копчето, или Options и одбирате Receive Using Bluetooth или доколку праќате вие некој фајл на друг уред тогаш одбирате Send using Bluetooth. Се надевам ова ќе ви помогне.

Во врска со другото прашање, доколку ја исклучиш блекбери услугата ( BIS или BES ) нема да имате интернет на телефонот и нема да ви работат повеќето апликации но сепак ќе можете да воспоставите повик или да пратите СМС порака, тоа си нема никаква врска со интернетот.

--- надополнето ---

Блекбери јузерс, имам едно прашање :)
Дали ако земам блекбери, значи само апаратот, ќе ми функционира примање/пракање на меил преку обичен мобилен интернет или морам да активирам блекбери услуга?
Зашто веќе имам активирано интернет на бројот на вип, не ми се исплати да доплаќам уште плус за блекбери услуга.
Може е глупо прашањево, ама стварно немам појма како функционира :kesa:

Ќе можеш да читаш и пишуваш мејлови ама само преку browser-от на телефонот, значи преку browser-от ќе си влезеш на пример на gmail.com ќе си се логираш итн. но нема да имаш push e-mail, а исто и без блекбери услуга нема да ти работат и повеќето апликации што ги има за овие телефони.

Ќе можеш да читаш и пишуваш мејлови ама само преку browser-от на телефонот, значи преку browser-от ќе си влезеш на пример на gmail.com ќе си се логираш итн. но нема да имаш push e-mail, а исто и без блекбери услуга нема да ти работат и повеќето апликации што ги има за овие телефони.

Значи во суштина џабе ми е блекберито без блекбери услуга?

ДА! Без блекбери услуга блекбери ти е обичен телефон за ало-ало, праќање и примање на СМС, слушање музика и играње игри и толку. Но сепак сега има многу ефтини блекбери услуги од нашите оператори така да разгледај си првин од сите три оператори и види кои ти ја нудат најефтината и за тебе најприфатлива блекбери услуга доколку веќе си цврсто решен да си земеш блекбери уред.:smir:

aj malce pomosh ako moze za nov korisnik na blackberry
imam problem so bluetooth odnosno ne mi stiga nishto shto mi prakaat a jas mozam da plakam..........plus sakam da znam dali i vasite mobilni ne funkcioniraat ako isklucite internet deka na mojot ne moze ni povik da se vospostavi ni sms da se prati

Za da primis file preky bluetooth, treba da napravil enable bluetooth, da se povrzes so drugiot telefonm, da otides vo media manager pa da izberes "receive using bluetooth" od menu opcijata. Poradi added security, nemozes avtomatski da primas preky bluetooth dokolky e vklucen. Treba ti da dades dozvola pred bilo sto da stasa.

Vo odnos na internetot - Ako napravis mobile connection off, celiot ured e offfline. Za da izgasis internet odi vo options >mobile networks>data conneciton>Data OFF Na toj nacin ke go iskluciv internetot.

Od druga strana, neznam zosto bi isklucil intertner. 1 GB ( pa duri i 300 MB) e sosema dovolno, a ja ubivas baterijata so konstantno gasenje...

Провери во Т-Мобајл, моментално на припејд даваат блекбери услуга од 500ден. - 300MB за блекбери curve 8520 и блекбери услуга од 700ден. - 1GB за блекбери болд 9700

Со оглед на тоа дека јас сум пост пејд корисник на блекбери болд 9700 со блекбери услуга од т-мобајл и плаќам 1750ден. месечно од кои 1150 ден со ддв ми е блекбери услугата, овие две опции погоре ти се ептен добри. Мене единствена предност ми е што телефонот го земав за без пари.

Во ВИП имаш BlackBerry Corporate Unlimited услуга на која имаш неограничен интернет на телефонот за 1190 ден. а за припејд незнам дали имаат услуга

За во ОНЕ не најдов ништо на припејд.

Провери во Т-Мобајл, моментално на припејд даваат блекбери услуга од 500ден. - 300MB за блекбери curve 8520 и блекбери услуга од 700ден. - 1GB за блекбери болд 9700

Со оглед на тоа дека јас сум пост пејд корисник на блекбери болд 9700 со блекбери услуга од т-мобајл и плаќам 1750ден. месечно од кои 1150 ден со ддв ми е блекбери услугата, овие две опции погоре ти се ептен добри. Мене единствена предност ми е што телефонот го земав за без пари.

Во ВИП имаш BlackBerry Corporate Unlimited услуга на која имаш неограничен интернет на телефонот за 1190 ден. а за припејд незнам дали имаат услуга

За во ОНЕ не најдов ништо на припејд.

Си земав болд 9700 на постпејд од ВИП. Кога го отварам application center ми вика дека не е поддржан во нашава земја. Како да инсталирам нови апликации, кои апликации би ми ги препорачале? Засега инсталирав само google maps, следејќи линк од еден сајт, ама не може да ме лоцира (претпоставувам зашто вип нема 3g).
Исто, пробав да му направам update, ама ми даде некој fatal error и се откажав, да пробувам пак или да не си играм? :)
П.С. И се пријавив во групата, го скенирав баркодот и се' уште ми стои "Waiting for join response".

Си земав болд 9700 на постпејд од ВИП. Кога го отварам application center ми вика дека не е поддржан во нашава земја. Како да инсталирам нови апликации, кои апликации би ми ги препорачале? Засега инсталирав само google maps, следејќи линк од еден сајт, ама не може да ме лоцира (претпоставувам зашто вип нема 3g).
Исто, пробав да му направам update, ама ми даде некој fatal error и се откажав, да пробувам пак или да не си играм? :)
П.С. И се пријавив во групата, го скенирав баркодот и се' уште ми стои "Waiting for join response".

Вака сега, претпоставувам под application center мислиш на app world...?! App world неможеш да инсталираш дирекно од официјалната страна на блекбери бидејќи Македонија не е подржана. Пред некое време можеше само од ВИП можеше да се инсталира ама сега изгледа веќе и преку нив неможе. Ќе ти пратам јас app world што ќе ти работи на телефонот само преку wifi конекција. Google Maps користи GPS, Cell Towers и WiFi Hotspots за да те лоцира, не е важно дали ВИП има 3G или не, Google Maps би требало да ти работи. Провери во пермисиите дали ти е ставено се на "allow". Не пробувај сега сам да му упдејтираш софтвер бидејќи може да цркне телефонот и после да плачеш. :) Биди малку на OS 5 една недела барем па после ќе преминеш на најновиот OS 6, за да можеш да ја осетиш разликата помеѓу двата OS-а, бидејќи сега ако уште од старт го ставиш OS 6 после ќе ти досади. Јас ќе ти дадам туторијал како да го упдејтираш софтверот или пак ако сакаш преку remote control можам и јас да ти го упдејтирам. Во врска со групата, да не си го скенирал баркодот на старата група...хммм...не се сеќавам јас кој баркод го имам ставено, треба админите да ги прашам и ако чекаш да те прифатат, но мислам дека подобро би било да ми го дадеш PIN кодот на телефонот и да ти пратам јас директна покана. Се надевам дека нема и ти да влезеш и да излезеш од групата за 1 ден како што направија многу луѓе, влегоа и после неколку часа излегоа, неможеле они цел ден да пишуваат у група ( бидејќи си има муабети ама не по цел ден ) плус тоа за да не те нервира и да ти титка телефонот кога ќе пишува некој можеш да ги исклучиш нотификациите за групата или да го ставиш телефонот на "Phone calls only"
И за на крај, кажи какви апликации сакаш, за што ти треба апликација и ќе ти кажам дали ја има и од каде може да ја слегнеш. Еве ти од мене еден од најдобрите сајтови за download на се за BlackBerry телефоните. Направи си акаунт и можеш да слегнуваш се бесплатно. bbsgame.mobi И патем ти честитам на новиот телефон и на одличниот избор, 9700 за мене и за многу други корисници на 9700 е сеуште најдобриот BlackBerry апарат. Иако 9800 е подобар во смисла дека има тач скрин плус и qwerty тестатура има многу лоша резолуција на екранот, барем многу луѓе така се жалеа. Единствено кај 9800 вреди тоа што има повеќе RAM и ROM меморија. А и новиот според некои луѓе новиот OS 6 работел подобро на 9700 отколку на 9800. Поздрав! :)

Здраво дечки!

BB noob овде. Ќе ставите точен бар код за влез во blackberry MK групата, или треба на некого да му го пратам мојот pin па да ме покани? :) Има ли посебен форум каде што можам да поставувам прашања за Blackberry-то или можам дирекно тука? :nesvest:

Вака сега, претпоставувам под application center мислиш на app world...?! App world неможеш да инсталираш дирекно од официјалната страна на блекбери бидејќи Македонија не е подржана. Пред некое време можеше само од ВИП можеше да се инсталира ама сега изгледа веќе и преку нив неможе. Ќе ти пратам јас app world што ќе ти работи на телефонот само преку wifi конекција. Google Maps користи GPS, Cell Towers и WiFi Hotspots за да те лоцира, не е важно дали ВИП има 3G или не, Google Maps би требало да ти работи. Провери во пермисиите дали ти е ставено се на "allow". Не пробувај сега сам да му упдејтираш софтвер бидејќи може да цркне телефонот и после да плачеш. :) Биди малку на OS 5 една недела барем па после ќе преминеш на најновиот OS 6, за да можеш да ја осетиш разликата помеѓу двата OS-а, бидејќи сега ако уште од старт го ставиш OS 6 после ќе ти досади. Јас ќе ти дадам туторијал како да го упдејтираш софтверот или пак ако сакаш преку remote control можам и јас да ти го упдејтирам. Во врска со групата, да не си го скенирал баркодот на старата група...хммм...не се сеќавам јас кој баркод го имам ставено, треба админите да ги прашам и ако чекаш да те прифатат, но мислам дека подобро би било да ми го дадеш PIN кодот на телефонот и да ти пратам јас директна покана. Се надевам дека нема и ти да влезеш и да излезеш од групата за 1 ден како што направија многу луѓе, влегоа и после неколку часа излегоа, неможеле они цел ден да пишуваат у група ( бидејќи си има муабети ама не по цел ден ) плус тоа за да не те нервира и да ти титка телефонот кога ќе пишува некој можеш да ги исклучиш нотификациите за групата или да го ставиш телефонот на "Phone calls only"
На app world мислам, да :) Инсталирана ми е апликацијата, ама не ми дава да симнам ништо. За апдејт на OS ќе оставам, некако не ми се чепка таму, арен си е и вака :) Го скенирав и вториот баркод, што е кај тебе во потпис, и таму уште чекам да ме прифатат :smir:
Иначе google maps ми работат, на пример ако пишам адреса и од-до ми наоѓа одма без проблем, работата е што не може да ме лоцира (нели има да те најде кај си, my location мислам беше) и ми вика дека е недостапна, ама ништо страшно не е тоа, низ Скопје знам да се снајдам, а за странство не планирам да го користам и плус секако има и блекбери мапи дополнително.
И еден поздрав до сите блекбери корисници со видеово :)

Здраво дечки!

BB noob овде. Ќе ставите точен бар код за влез во blackberry MK групата, или треба на некого да му го пратам мојот pin па да ме покани? :) Има ли посебен форум каде што можам да поставувам прашања за Blackberry-то или можам дирекно тука? :nesvest:

Probaj da go skeniras mojot avatar, mozda ke raboti. Ako ne, pisi mi go pinot na DM i ke ti pratam pokana.. Bar Kodot nesto zeza.

--- надополнето ---

Bar kodot zeza. Pisi mi go pinot na DM i ke te dodadam. Google maps ke te locira. Samo stavi se na allow :)

Здраво дечки!

На app world мислам, да :) Инсталирана ми е апликацијата, ама не ми дава да симнам ништо. За апдејт на OS ќе оставам, некако не ми се чепка таму, арен си е и вака :) Го скенирав и вториот баркод, што е кај тебе во потпис, и таму уште чекам да ме прифатат :smir:
Иначе google maps ми работат, на пример ако пишам адреса и од-до ми наоѓа одма без проблем, работата е што не може да ме лоцира (нели има да те најде кај си, my location мислам беше) и ми вика дека е недостапна, ама ништо страшно не е тоа, низ Скопје знам да се снајдам, а за странство не планирам да го користам и плус секако има и блекбери мапи дополнително.
И еден поздрав до сите блекбери корисници со видеово :)

Probaj da go skeniras mojot avatar, mozda ke raboti. Ako ne, pisi mi go pinot na DM i ke ti pratam pokana.. Bar Kodot nesto zeza.

--- надополнето ---

Bar kodot zeza. Pisi mi go pinot na DM i ke te dodadam. Google maps ke te locira. Samo stavi se na allow :)

Бар кодот за групата е тој што го имам во потписот ставено, двапати проверив и сменив, незнам што може да е проблемот. Пратете PIN-овите на peter он ќе ви прати покани пошо јас моментално сум исклучен од Т-Мобиле и немам пристап до BB Messenger и групата. За некој ден ќе се вратам.

Околу Google Maps, види дали сите пермисии ти се ставени на allow, ако не ти се нема да ти работи правилно апликацијата и нема да може да те лоцира. А и за да те лоцира со точност од 2-3 метри треба да си на отворено.

Сите прашања околу BlackBerry телефоните поставувајте ги овде, да не отвараме посебна тема за се.

ПС: Видеото е ептен јако, баш синоќа го гледав :pos2:

Шо мислите за новиот Blackberry Torch 9800?
Предности,мани....

Луѓеееее
колку сте задоволни од бб болд 9700??
предности и маани плис :)):salut:

Некој користи ли BES, дали му функционира преку ONE ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom