- Член од
- 3 декември 2007
- Мислења
- 3.718
- Поени од реакции
- 772
Знаеш ли ти што е парафраза?so toa ako se raboti za izjava, ti na nekoj nacin mozes i da ja iskrivis komunikacijata megju publikata i onoj koj dava izjava...ne znam kako ve ucat da parafrazirate izjava...fabrikaaaa...
primer..na edna anketa vo vrska so imeto 70 % bile protiv menuvanje...vo naslov i uvoden del stoi deka ``duri 30 % od gragjanite se sprem ni da smenat ime`` ako vaka parafrazirate imate nameri koi vi se cukaat od glava!!!!!!

Еве на пример ти велиш (заедно со анкетата на Круг):
- 70 проценти од Македонците не се подготвени за никаков компромис во врска со името. Срамота е да ни се менува идентитетот!
Јас те парафразирам вака:
Огледало изјави дека 70 проценти од Македонците не се подготвени за никаков компромис во врска со името.
- Срамота е да ни се менува идентитетот - додаде тој.
Е тоа ти е парафраза. По дефиниција, емоциите се ставаат во директен цитат. Цифрите се парафразираат.:helou:
Никола, по милионити пат го покажуваш својот примитивизам. Зошто увек мора некој да умре, да го млатат, за да му се врши пресија? Мислиш ти дека е полесно да живееш со закани? Да ти стигаат писма, пораки, да се расправаш со фаци секој ден, да си етикетиран само зашто имаш поразличен став? (ова зборувам за одреден број новинари, ко овие двајца заради кои ја отворив темата).