Македонците во денешна Грција - модерни извори

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Веб-сајт
www.macedonianspark.com
Во Грција нема „македонско малцинство“, никогаш немало и секое поинакво тврдење е апсолутно неосновано и не одговара на историската реалност на регион, се наведува во одговорот на грчкиот премиер Костас Караманлис на писмото на неговиот македонски колега Никола Груевски, во кое тој настојува за признавање на „македонското малцинство“ во Грција, пренесен од новинската агенција АНА-МПА.

Denying ethnic identity: the Macedonians of Greece By Human Rights Watch/Helsinki (Organization : U.S.)
http://books.google.com/books?id=JxCnAHCCuxYC&printsec=frontcover&dq=macedonian+minority+in+greece&lr=&source=gbs_similarbooks_s&cad=1#v=onepage&q=macedonian%20minority%20in%20greece&f=false

Loring Danforth :
http://books.google.com/books?id=8p...epage&q=macedonian minority in greece&f=false

time_almanac_2010-front.png
time_almanac_2010-287.png

gow.png

gow78.png

gow79.png

hellander.png
hellander303.png

rubin.png

rubin82.png

thayer.png

thayer131.png

thayer132.png

thayer132a.png

cross.png

cross301.png

cross313.png
cross314.png

cross315.png

job.png
jpb116.png

Благодарност до Ванета. :smir:

Дури ми е чудно колку точно се напишани сите овие податоци. Важно е што после сите обиди да не скршат Македонците се сеуште тука со национална свест посилна од било кога што особено им боде очи на нашите комшии и што мене лично особено ме радува. Сите карти се отворени на маса, веќе се е јасно кој што и со каква намера делувал и делува.

Ова не го правиме за да си докажуваме самите на себе, меѓутоа само со изнесување на вакви податоци на интернет ќе можат и остатокот од светот кој се интересира за Македонија и Балканот, да прочита нешто порелевантно.

Знаеш дека се вели денеска - ако те нема на интернет, не постоиш!

Затоа важно е да пишуваме што повеќе и тоа да биде поткрепено со извори. Историја форумот на Кајгана води во резултатите при пребарување на историските теми поврзани со нашата историја.

Сега кога ќе паднат визите, мислам дека и за нас и за нив ќе е многу полесно. Треба нешто да направиме. И друго ме интересираше, вчера на средбата шо беше во Преспа, грциве се фалеа со МАКЕДОНСКИ ФОЛКЛОР?
gruevski-papandreu.jpg

Сега кога ќе паднат визите, мислам дека и за нас и за нив ќе е многу полесно. Треба нешто да направиме. И друго ме интересираше, вчера на средбата шо беше во Преспа, грциве се фалеа со МАКЕДОНСКИ ФОЛКЛОР?
gruevski-papandreu.jpg

Pa nemaat SVOE,:smir: PAUNOT E POLICHEN od gavranot
pribirotinki - zagreota se- sobrale od kaj stignale -
teshko e da si izmislen - prinuden si da kradesh

Pa nemaat SVOE,:smir: PAUNOT E POLICHEN od gavranot
pribirotinki - zagreota se- sobrale od kaj stignale -
teshko e da si izmislen - prinuden si da kradesh

сето то е логично , ама да беше обратна ситуација , одма грчката делегација ќе почнеше да плачи и ќе ја напуштеше средбата. А од кај нас, колку шо знам јас, никој ништо не реагирал ...
Така да само ние си знајме со какви носии се фалеа гејците :toe:

gruevski-papandreu.jpg

Девојчето до што стои одма до груевски е нигер ......чистокрвна гејка:vozbud:

сето то е логично , ама да беше обратна ситуација , одма грчката делегација ќе почнеше да плачи и ќе ја напуштеше средбата. А од кај нас, колку шо знам јас, никој ништо не реагирал ...
Така да само ние си знајме со какви носии се фалеа гејците :toe:
E ова ќе го пишував сега! Да беа кај нас, ова ќе беше уште една провокација. Ќе се опаметат ајде од 19ти поактивни ќе сме со наша пропаганда.

Браво браво :)

2 дена им требаше после темава :back:

Во Грција живеат над двесте илјади Македонци. Ова го тврдат влијателниот американски Тајм и Енциклопедија Британика. Податокот дека во Грција има бројно македонско малцинство го пишува во Алманахот на Тајм за наредната година и во изданието на Енциклопедијата за 2010.

Во рубриката „сите земји од светот“- во делот за Грција стои дека таму живеат нешто над 11 милиони жители. Од нив според етничката структура, 90,4 проценти се Грци. Најголемо е македонското малцинство со 1,8 проценти од вкупната популација, а помал е бројот на Aлбанци, Турци и Роми.

Магазинот и Енциклопедијата се повикуват на неофицијални податоци од 2000-та и посочуваат дека бројките се непотврдени оти како што се прецизира во изданието- грчката влада тврди дека во нивната држава непостојат етнички групи различни од доминатното грчко население.

Геј Мек Дугал, независниот експерт за човекови права на Обединетите Нации во својот рапорт од Грција алармираше дека во оваа држава, малцинствата се дискриминирани. Беше побарано од грчките власти да им дозволат на македонците слободно да го изразуваат својот национален идентитет.

Во најновото издание на алманахот на магазинот Тајм и во едицијата на Енциклопедија Британика за 2010 година не се наведува дека во Бугарија постои македонско малцинство.

http://vesti.alfatv.com.mk/default.aspx?mId=36&egId=1&eventId=15661

Според мене бројката од околу 200 000 Македонци е реална,ако се земе во обзир колку етнички чистења се правени врз македонското население од 1913-1949.
Тапиите и сопственоста на земјата во Е.Македонија е друга работа.Ако се рачуна според тапиите тогаш огромен дел од таа земја е на Македонци.:toe:
Братот,читаат медиумиве форум кајгана,посебно твојве постови.:helou:

Да али од тие 200 000 има добар број гркомани или мешани со грци.

Според мене бројката од околу 200 000 Македонци е реална,ако се земе во обзир колку етнички чистења се правени врз македонското население од 1913-1949.
Тапиите и сопственоста на земјата во Е.Македонија е друга работа.Ако се рачуна според тапиите тогаш огромен дел од таа земја е на Македонци.:toe:
Братот,читаат медиумиве форум кајгана,посебно твојве постови.:helou:

Нек читаат:

Is she Greek yet, in these days, Salonica? On the new maps, sure; In the colours of the houses and the street signs, yes. But anywhere else?
At its heart the city is not and has never been Greek...This is an international city par excellence. Or, rather, a denationalized city. Even after its annexation to Greece, the Greeks of Salonica are but a fraction, and not even the largest, of its inhabitants.

Dalla Serbia invasa alle trincee di Salonicco pages 113-114, A. Fraccaroli (Milan, 1916)

piotr.png

Страна 132

piotr352.png

piotr353.png

Во Македонија имало 632,600 “Словени“. Знаеме што подразбираат под тоа.

Грци скоро да немало.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom