Албанците наводно го ослободиле Скопје во 1912 година?

• Креатор на темата Креатор на темата Arszin
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 јули 2008
Мислења
126
Поени од реакции
10
Да не го лепам целиот текст еве линк:
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=10139846454&id=9&setIzdanie=21810

Ако е ова вистина, мислам ако е вистина дека во албнските истории пишува дека го ослободиле Скопје во 1912 година, тогаш што останува за останатото. Ако можат да фалсификуваат настан што (не) се случил пред неполни сто години, како можеш да им веруваш за нешто што се случило пред 500 години.

И со кој образ бараат да се смени нешто нешто во нашата историја или енциколопедија?

Тука Веби Џемаили кажува нешто во врска со тој настан.

Има превод.

Еви и кого го ослободувале:

Во почетокот на 1921 год., во Скопје имало 8525 куќи со 41.066 жители, а во 1926 год., 9130 куќи со 69.269 жители, од кои 38.392 православни, 1890 католици, 26.270 муслимани, 2667 мојсиевци и 150 лица од други вери.
Покрај ова имало и околу 10.000 привремено населени кои секој ден патувале на работа во Скопје. Просечната густина на населението изнесувала 40-55 жители на м2. Бројната состојба на населението, по националност, во 1929 год. изгледала вака: Македонци 33.310, Бугари 26, Руси 688, Турци 13.893, Евреи 2190, Грци 279, Романци 110, Ерменци 438, Албанци (Арнаути) 1900, Цигани 2496, останати 466 и непознати 2. Според статистичките податоци од 1929 год. во Скопје имало вкупно 55.798 жители.“

Петнаесетина години по албанското „славно ослободување“ на Скопје, во истото тоа Скопје се избројани цели 1900 албанци од вкупно 70.000 жители, или што би рекле 2,7%. Значи албанците (арнаути како што тогаш ги викале) го ослободиле „албанско Скопје“, во кое Скопје патем имало албанци колку што од прилика имало италјани 1941 во Албанија. По таа логика италјаните со полно право можат да кажат дека ’41 ја ослободија вековната поробена италијанска земја Албанија. :vozbud:
2_3.jpg

Албанци католици, Скопје 1910 год., МГС инв. бр. 50

Еве и една слика од албанци католици од Скопје од тоа време, од која јасно се гледа (според носиите на дотичните де) илирското потекло на истите, која што врска сега подетално ќе ни ја образложи еден учесник на форумов.:wink:

Ништо чудно рамковно да се слават и балистите како ослободители а партизаните како окупатори,како на горниот клип.
па како што оди работава со нашиве "квази политичари" и добропознатите "албански историчари" за 20 години
ќе се пишува дека ние сме го тормозеле албанското население во Македонија,па они во 2001 се дигнале против тој "шовиниситчки'' народ-нешто во стилот на Ал Гевара:vozbud:но тоа е сосема друга тема

Некој ми го избриша претходното мислење.Не знам зошто,само прашав,никого не навредив.Н е е битно.Сега видов во интервјуто со тоа квази-историчарот Албанец.Кога рече :"Србите го добија Скопје на поклон од Албанците,а не од Македонците",го исклучив клипот.Можам да претпоставам кој глупости ги трескал во продолжение.:pop:

Во интерес на соживотот и мултикултурата нема да ме зачуди и тоа.

Секогаш кога Македонецот треба да се нагузи и попушти за нешто, секогаш е во подобар интерес за сите, во интерес за евро-атлантското интегрирање, во интерес на иднината, а не минатото,...дрн дрн дрн...и каква ли ти не друга фразеологија ќе биде употребена да се оправда отварањето на шуп.кот на бришан простор. Во спротивно ако неко друг треба да попушти за нешто во интерес на Македонецот, веднаш се дава изговор дека нетреба да се вртиме назад, туку да гледаме напред, дека нетреба да се отвараат старите проблеми во интерес на мултиетниката, соживотот, ќе ни се нацртаат типови со саати од 100 денари пред парламент и ќе ни солат памет, одма не етикетираат за национлисти, фашисти, шовинисти...

Некој ми го избриша претходното мислење.Не знам зошто,само прашав,никого не навредив.Н е е битно.Сега видов во интервјуто со тоа квази-историчарот Албанец.Кога рече :"Србите го добија Скопје на поклон од Албанците,а не од Македонците",го исклучив клипот.Можам да претпоставам кој глупости ги трескал во продолжение.:pop:

Of topik

Во интерес на соживотот и мултикултурата нема да ме зачуди и тоа.

Секогаш кога Македонецот треба да се нагузи и попушти за нешто, секогаш е во подобар интерес за сите, во интерес за евро-атлантското интегрирање, во интерес на иднината, а не минатото,...дрн дрн дрн...и каква ли ти не друга фразеологија ќе биде употребена да се оправда отварањето на шуп.кот на бришан простор. Во спротивно ако неко друг треба да попушти за нешто во интерес на Македонецот, веднаш се дава изговор дека нетреба да се вртиме назад, туку да гледаме напред, дека нетреба да се отвараат старите проблеми во интерес на мултиетниката, соживотот, ќе ни се нацртаат типови со саати од 100 денари пред парламент и ќе ни солат памет, одма не етикетираат за национлисти, фашисти, шовинисти...

ne e na tema.

Slednite odat so kazni!

Што зборува професор на државен Македонски универзитет? И овој го плаќаат сите граѓани на оваа земја?

На неговите искажувања на националниов канал никој нема да реагира, а иако реагира некој веднаш ќе го оквалификуваат како екстремист и изолиран поединец. Каде се сега експетруткиве да реагираат? Каде е пудлицата? Каде е бувот?

Добро е!...добивме информација дека Македонската држава ќе финансира ,,историска,, средба на албано-бугарските историчари кои ќе имаат цел да ја негираат истата држава и народ на нејзина територија. Колку што јас знам вакво нешто во нормална држава се апси...ама овде е во интерес на добрососедството.

Во интерес на сите е да празнуваме два ослободителни дена на Скопје. Ослободување по рамковен принцип. Кога Македонецот се сртува кон историјата, неговите душебрижници го учат дека треба да гледа напред, а ако некој друг се сврти кон историјата тогаш е во ред.

Нешто клипов ме буни 7-ми април, мај...

Што зборува професор на државен Македонски универзитет? И овој го плаќаат сите граѓани на оваа земја?

На неговите искажувања на националниов канал никој нема да реагира, а иако реагира некој веднаш ќе го оквалификуваат како екстремист и изолиран поединец. Каде се сега експетруткиве да реагираат? Каде е пудлицата? Каде е бувот?

Добро е!...добивме информација дека Македонската држава ќе финансира ,,историска,, средба на албано-бугарските историчари кои ќе имаат цел да ја негираат истата држава и народ на нејзина територија. Колку што јас знам вакво нешто во нормална држава се апси...ама овде е во интерес на добрососедството.

Во интерес на сите е да празнуваме два ослободителни дена на Скопје. Ослободување по рамковен принцип. Кога Македонецот се сртува кон историјата, неговите душебрижници го учат дека треба да гледа напред, а ако некој друг се сврти кон историјата тогаш е во ред.

Нешто клипов ме буни 7-ми април, мај...
.......не е глупоста само до клипот туку до целата нивна т.н теза...од која војна го ослободиле Скопје??/од прва Балканска војна???како можеш да ослободиш град за само еден ден,кога сите знаеме колку траела Првата Балканската војна(окт-мај):toe:.не знаев дека уште на времето биле толку јаки:pos2:...........и СЛЕДНА ГОЛЕМА ГЛУПОСТ е тоа што самите арнаути(качаци,планинци,балисти) служеле во отоманската восјка:toe:

.......не е глупоста само до клипот туку до целата нивна т.н теза...од која војна го ослободиле Скопје??/од прва Балканска војна???како можеш да ослободиш град за само еден ден,кога сите знаеме колку траела Првата Балканската војна(окт-мај):toe:.не знаев дека уште на времето биле толку јаки:pos2:...........и СЛЕДНА ГОЛЕМА ГЛУПОСТ е тоа што самите арнаути(качаци,планинци,балисти) служеле во отоманската восјка:toe:

Albanski ustanak 1912. godine oslobodio ga je od Osmanskog osvajaca.
Kada je rukovodstvo albanskog Svenarodnog ustanka raspravljalo o statusu
etnicke Albanije u Pristini i Urosevcu, albanski narod je bio spreman da
krene put Skoplja i Velesa, jer je, prema recima naseg velikog patriote
i vojnog stratega, Ise Bojetinija, koji nam je ostavio u amanet "do
Velesa je nase i pripada etnickoj Albaniji. Od Velesa pa na dole je
slovensko". Albanska komanda je usla u Skoplje 12. avgusta bez borbe sto
su diplomati onoga vremena smatrali velikom pobedom albanske vojne
komande. Ipak, ovaj albanski grad pao je pod vlast srpske varvarske
vojske (II srpska armija), koja je posle pobede kod Kumanova usla, bez
obzira na otpor, u Skoplje, u popodnevnim casovima 26. oktobra.

U Skoplju danas zivi 25 - 30 posto Albanaca. Ranije je to bio grad sa
najvise Albanaca u svetu
. Srpska i jugoslovenska politika (narocito ova
poslednja) je tokom cetrdeset godina komunistickog rezima proterala
Albance iz Skoplja svim mogucim sredstvima i metodama pocev od fizickog
pa do psiholoskog nasilja. Sada je to glavni grad vestacke kolonijalne
slovensko-makedonske drzave, seme Titovog odvajanja Vardarske doline od
kosovskih prostora sto je ucinjeno upravo kako bi se lakse podelili i
asimilovali Albanci. Jugoslovenski komunisticki rezim a kasnije
"demokratski", rezim bivse jugoslovenske republike Makedonije nije uspeo
da fizicki, psiholoski i kulturno unisti Albance, Skoplje ce ipak zauvek
ostati albansko i bice grad buduce ujedinjene Albanije.
poveke tuka http://groups.yahoo.com/group/sorabia/message/84257 /QUOTE]

Генти, читаш што глупост постираш или??

јас само го копирав од јахоо , дека тврди господинот сме биле заедно со османлиите , додека не било така туку контра , и знам Лупчо Георгиевски кај Миленко за канал 5 истото го тврдеше ..

Albanski ustanak 1912. godine oslobodio ga je od Osmanskog osvajaca.
Kada je rukovodstvo albanskog Svenarodnog ustanka raspravljalo o statusu
etnicke Albanije u Pristini i Urosevcu, albanski narod je bio spreman da
krene put Skoplja i Velesa, jer je, prema recima naseg velikog patriote
i vojnog stratega, Ise Bojetinija, koji nam je ostavio u amanet "do
Velesa je nase i pripada etnickoj Albaniji. Od Velesa pa na dole je
slovensko". Albanska komanda je usla u Skoplje 12. avgusta bez borbe sto
su diplomati onoga vremena smatrali velikom pobedom albanske vojne
komande. Ipak, ovaj albanski grad pao je pod vlast srpske varvarske
vojske (II srpska armija), koja je posle pobede kod Kumanova usla, bez
obzira na otpor, u Skoplje, u popodnevnim casovima 26. oktobra.

U Skoplju danas zivi 25 - 30 posto Albanaca. Ranije je to bio grad sa
najvise Albanaca u svetu. Srpska i jugoslovenska politika (narocito ova
poslednja) je tokom cetrdeset godina komunistickog rezima proterala
Albance iz Skoplja svim mogucim sredstvima i metodama pocev od fizickog
pa do psiholoskog nasilja. Sada je to glavni grad vestacke kolonijalne
slovensko-makedonske drzave, seme Titovog odvajanja Vardarske doline od
kosovskih prostora sto je ucinjeno upravo kako bi se lakse podelili i
asimilovali Albanci. Jugoslovenski komunisticki rezim a kasnije
"demokratski", rezim bivse jugoslovenske republike Makedonije nije uspeo
da fizicki, psiholoski i kulturno unisti Albance, Skoplje ce ipak zauvek
ostati albansko i bice grad buduce ujedinjene Albanije.
poveke tuka http://groups.yahoo.com/group/sorabia/message/84257 /

И кажи ми сега, албански текст, преведен на српски, треба да биде порелевантен отколку оригиналниот?

Objavljeno u mesečniku za geopolitiku "Skupština"(Kuvendi) maj/jun
2007, Tirana, Albanija

И дали овде имаме некакви аргументи?
Не.

Барем фала што ни покажа уште официјална албанска политика, каде се негира Македонскиот народ и се нарекува колонија.

Бидејќи ги знаеш и правилата на форумот, а свесен си какви реакции ќе предизвикаш со ваква пропаганда, ќе бидеш предложен за бан, според мене си го заслужил, а во иднина ќе обрнеш внимание на тоа што пастираш овде.

Покрај тоа што темава е ординарна глупост, ќе ве оставам уште малку да си булазните и едните и другите.

Но, се ми се чини ќе има брз крај оваа глупост.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom