Инфериорност

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Што ако вашиот партнер е, условно речено, подобар од вас? Во која смисла?

Претпоставена ситуација 1:
Сте завршиле средно, сте нашле работа со просечна плата и немате никакви планови во врска со дообразување и подигнување на кариерата на повисоко ниво. Од друга страна, вашиот партнер има високо образование што му овозможува работно место кое му носи примања повисоки од вашите и има амбиции и реални можности да напредува. Во друштво добро се снаоѓа со разговори на повисоко ниво и на повеќе теми, т.е. има многу повеќе познавања од вас и знае како да се изразува.

Претпоставена ситуација 2:
Нивото на образование горе-долу ви е исто, меѓутоа општествената положба (статус) уште од раѓање ви е сосема различна: вашиот партнер стои финансиски далеку подобро од вас (роден во богата фамилија), што секако му носи поразлично место во општеството од вас.
Вие не сте во можност да си дозволите еднаш неделно (примерно) да си купите нова облека, приморани сте да ги вртите истите алишта, ви се случува често да повторувате комбинации на алишта, имате стар и досаден модел на мобилен телефон, не сте во можност сами да си платите летување и зимување, ограничен ви е буџетот за излегување во град што повлекува поретко излегување, не сте положиле возачки испит зашто немате автомобил (основно превозно средство ви се нозете или градските автобуси) и слично.
Ситуацијата кај вашиот партнер е обратна.
Вие сте личност со достоинство - немате желба да трошите туѓи пари (партнерот да ги финансира излегувањата и одморите).

Како би се чувствувале доколку се најдете во ситуација 1 или 2?
Не ми е целта да навлегуваме во дискусии од типот „Ако постои љубов, ваквите разлики се занемарливи“ или „Ако не му пречи на партнерот, не ми пречи ни мене“, туку што би се случувало во вашата душа доколку сте во таква врска? Би го чувствувале ли партнерот супериорен во однос на вас?
Објективно ваквите разлики не можат да се занемарат, тие постојат и влијаат на вас и на врската.
Дали од старт би се откажале од таква врска или што би презеле за да опстане таква врска?

Обидете се да се ставите во ваква ситуација доколку не сте биле/не сте и бидете објективни.

Не сум се нашол во ситуациите под 1 и 2,и затоа незнам како би реагирал во такви ситуации.Отсекогаш сум бил со такви девојки кои го имаат отприлика истиот социјален бекграунд како мене,било општествен статус,било образование и сл.

Во секој случај,мислам дека би се чувствувал инфериорно во такви ситуации и би ја раскинал врската заради тоа што се сметам себе за премногу горделив тип на човек.

Ситуација 1 - воопшто не го дискутирам степенот на образование, затоа што не верувам во нашиот образовен систем и дипломите како доказ за завршен степен.
Начинот на комуникација со околината е карактерна особина. Имаш отворени, забавни луѓе и такви кои потешко остваруваат комуникација со околината. Не мора да значи дека овие два различни типа не би се сложиле добро.
Тоа што го гледам како препрека во развојот на врската се различни интереси и амбации, односно непостоење на интерес и амбиција. Ова може да скења - многу. Ќе престанат да зборуваат на ист јазик за кратко време.
Ситуација 2 - До скоро растевеме во општество каде што немаше непремостиви социјални разлики. Сега се бајаги исполаризирани работите. Имаме “касти“, машала, ама се’ уште би ги ставала во наводници. Поготово тој богатиот слој. Искрено, не верувам дека воопшто би дошле во ситуација да се сретнат (а камо ли да остварат и развијат врска) припадници на две различни „касти“.

Епа се зависи од личноста и од нејзините комплекси...
Ако личноста која ќе се најде во таква ситуација е искомплексирана и има комплекс на пониска вредност,секако дека врската многу тешко ќе опстане...,,Поневредниот" партнер секогаш ќе се измачува,што е доста тешко...
А кога јас би била во таква ситуација? Епа ништо. Штом не сум искомплексирана,би се радувала што партнерот е подобар од мене(ситуација 1) и би учела многу нови работи од него...А ситуација 2--па би ми било драго што сум нашла таков партнер...Е сега ако осетам дека премногу троши на мене,би разговарале и би му кажала дека не е ок така...Во краен случај ако тргне на лошо би му кажала како се чувствувам во врска со се....

Ne bi se cuvstvuvala inferiorno,bas napratov bi se gordeela so mojot partner,toj takva me prifatil znaejki se za mene i toa e toa zaljubeni sme si i se sakame i nema potreba od cuvstvo na inferiornost:toe:

1. Каков сака факултет нека има завршено во повеќе теми и на повисоко ниво од мене не може подобра да биде пошто јас сум супермен :). Се зезам, имам пишано дека тоа ми е личен предизвик мене во таа хипотетичка ситуација партнерката моја да има многу познавања од многу теми, ама вистински познавања а не нешто што го научила на памет па го повторува како папагал.
2. Не е лошо ни тоа и нема да се чувствувам инфериорно затоа што сигурно подобро од мене ќе управува со финансиите, јас на ова поле сум ко од Марс паднат.

1.се сметам за доста паметен на животен план(не на школски)па не ми е потребно некое школо :toe:
2.ако ме прифати таков каков што сум не гледам зошто би се откажал од врската,напротив ...

Toa moze da im se sluci samo na nekoi nicey-nice guys samo..

Zenite se cuvstvuvaat inferiorno vo princip koga se zavedeni.

Би рекла „не“, за двата случаи..

1. Теоретски, не функционално. Не затоа што тој без дипломата ќе се чувствува инфериорно, туку зошто „дипломираниот“ ќе се чувствува непријатно во одредени ситуации. Да бидеме реални, завршениот факултет на страна од диплома, придонесува и за други моменти меѓу кои и друштво, начин на размислување итн... Освен ако не се работи за некој „хајскул суитхартс“ пар, не гледам ни кој заеднички муабет би го имале, па за да им тргне..

2. Се имам најдено во слична ситуација, океј малку различна, па ќе се дообјаснам:) Тој не е особено богат, дури и напротив, ама е од благородничко семејство (оние, со Д во презимето, лол). Од тука му доаѓаат еден куп сериозно сјебани (по мои критериуми) особини - како традиционален католицизам, ултра десничарска (монархиска) политичка ориентација, не верување во секс пред брак (?!!:)) и не верување во заштита, преголема конзервативност итн. Пред две години на младински камп овде, во Фр... Онака, од прв ден беше јасно дека има хемија, ама од вториот стана јасно дека само на хемија ќе остане... Едноставно, како да сме од различен свет. Уште комуницираме, сега он си има вереница (?!?) која е исто така од некое ситно благородништво... Што знам, едноставно како да нема начин да профункционира нешто вакво!

Би рекла „не“, за двата случаи..

1. Теоретски, не функционално. Не затоа што тој без дипломата ќе се чувствува инфериорно, туку зошто „дипломираниот“ ќе се чувствува непријатно во одредени ситуации. Да бидеме реални, завршениот факултет на страна од диплома, придонесува и за други моменти меѓу кои и друштво, начин на размислување итн... Освен ако не се работи за некој „хајскул суитхартс“ пар, не гледам ни кој заеднички муабет би го имале, па за да им тргне..
Теоретски ти е нефункционално затоа што практично немаш проверено. Зависи од човек до човек нема врска дека со факултет или со диплома човек ќе има побогат речник и повеќе знаење од поголем број на теми. Не е така јас сум си личен пример, ако сум добро расположен можам да направам и имам направено да замолкни човек слушајќи ме на одредена тема. А за степенот на образование на кој што не му придавам многу на значење подобро да не ме прашуваш :).

не сум се нашла во ситуација 1 и 2 но доколку би се нашла би се трудела да се подобрам т.е мојата личност да ја доизградам да стигнам до тоа ниво доколку му значам на партнерот мислам дека би ми помогнал да дојдам до тоа ниво ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom