Клошару, не разбираш и нема да разбереш со твојот програмиран мозок никад и никаде...
Ќелеше е само едно од имињата на тоа кап
ЧЕ,
Ке
ЧЕ, и тоа капче или кече го носел КАДМО оној илироидниот
Тоа племе кое се нарекувало Илири, се простирало према цела европа па се до Кафказ!
Поинаку се нарекувало Пилеус, нешто што испилува и ослободува, но сепак грците со нивиот "Грчки" јазик го нарекувале ЌЕ-ЛЕШе.
Тоа значи дека било волна, ама више не е. Генеза, од волна.
Исто ти е со КАЛЕШ, кое не значи ЦРН, туку значи Ка-
ИМА, ЛЕШ-
ВОЛНА.
А ти сега можеш да ми кажеш како Македонците немаат збор за голем со антички ПИЕ МИЕ КУРЕ
КОРЕН, МАГНУС? МАД, Madh... инт.
btw, нели на македонците главен бог, им беше сонцето, кој ден им го посветија, оти кај сите народи посветуеле, пример енглезите SUNDAY... Македонците кое?
шќиптарското наводно анциент lesh
црковномакедонски лес=коса или шума,џбун и т.н.
руски Волосы.....
чешки Vlas
уште еден МК збор во Ал јазикот...
Хуахуахуахаухаухауахуах
Еве гледаш дека никој не може да те сфаќа за сериозно после!
Значи англискиот rain на албански сака да каже дека RA

shi(ra).
Или дека Dark е темница, ама кај шќиптарите се јадело дарк НОЌЕ, т.е. ВЕЧЕРА.
Или па дека коа се јадело на некого не му се јадело, пошо HUNGRY енглезите за гладен, ама шќипот го користи за најаден Hengri...
Ова етимологијава како беше, Хомерот како кажа, подобро на пуст остров да те остаат, отколку да решаваш вакви нешта, особено ти со слаби перформанси и слаба матична и слаб процесор.
Јас, аматер, ама мајката појќе ми фајќа тиквата бе... А? Шќип интелегенција ти е тоа... Нека ти кисни.
Kraina i kraj - granica, region posle koj ima samo nepoznat predel, posledno nesto
Kry албански значи
СЕ СТОРИ, ЗАВРШИ, КРАЈ
Kry значи глава
Kryu, заврши, се стори, крај
Krah, РАМО, еквивалент на ГРАНКА, но исто така значи и рамо.
Krahина (автентичен албански збор со албански корен), значи место, некое место, некаде...
Се сложувам, дека античките македонци се асимилирани.
Се сложувам дека албанците користат МК(антички зборови), но некои не се антички во случајов.
Пример ај ќе ми каже мене суратот, ХРАНА, етимологија на ХРАНА.
ХРАНА доаѓа од...
А гледам дека некој ме банирал и од кај Власите, што и не ми е гајле за власите, ама имате ум, немате ум, сакате само да иритирате, да нервирате, да не дебатирате како што треба...
За именката Албанци, се коментирало доста! Модераторот(дилберот), го чекам да ми врни на профил порака, пошто ја му куцнав една, а го нема него, да реагира, а не реагираат ни оние повисоките...
Па албанец остана несанкциониран, а тоа ме иритира страшно... не оти сум националист, ама оти мрзам националисти...
А еве како некој дебатирал, а некој ги прекршил...
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=25293&page=7