File Sharing малку специфично

• Креатор на темата Креатор на темата Juraga
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 јули 2008
Мислења
15
Поени од реакции
0
Неможев да најдам слична тема, ако има преместете ја

Ова ми е проблемот:

Имам компјутер со две мрежни картици обична и бежична.

Преку обичната е поврзан на интернет, а преку бежичната со неколку лаптопи

Се функционира одлично, само сакам на „серверот“ да имам Shared Folder до кој ќе можат да пристапуваат само лаптопите преку бежичната мрежа, а преку обичната да не гледаат дека имам Shared Folders, или во најмала рака да не можат да пристапат.

Дали и како е ова изводливо и ако треба со каков Software?

Веќе имам подесено FTP сервер и тоа не ми е решение, треба да се отвораат фајловите без претходно download-ирање.

Неможев да најдам слична тема, ако има преместете ја

Ова ми е проблемот:

Имам компјутер со две мрежни картици обична и бежична.

Преку обичната е поврзан на интернет, а преку бежичната со неколку лаптопи

Се функционира одлично, само сакам на „серверот“ да имам Shared Folder до кој ќе можат да пристапуваат само лаптопите преку бежичната мрежа, а преку обичната да не гледаат дека имам Shared Folders, или во најмала рака да не можат да пристапат.

Дали и како е ова изводливо и ако треба со каков Software?

Веќе имам подесено FTP сервер и тоа не ми е решение, треба да се отвораат фајловите без претходно download-ирање.

Па нели преку обичната си поврзан на интернет? Како си поврзан преку таа мрежа? Оди во рутер? Модем? Друг РС?

ОК не е битно ќе го поставам прашањето подруго

Како на еден компјутер со 2 мрежни картици да одлучам се што на истиот компјутер ќе биде Shared - да биде достапно само на компјутерите од мрежата на првата картица, а недостапно за мрежата на другата картица?

Интернетот воопшто не е фактор

Ако сеуште не сум јасен прашајте

OK најдов решение иако на интернет нема ништо слично

Ако на некој друг му затреба ова решението е во Windows Firewall

Пронајдете од табот Exceptions каде се наоѓа File and Printer Sharing, кликнете на Edit и за секој од четирите порта одберете Scope и внесете за кои IP адреси ќе бидат достапни вашите Shared Folders. Пример 192.168.0.1/255.255.255.0 за сите 4 порти и потоа мрежата 192.168.1.1/255.255.255.0 нема да мозе да пристапи до податоците

Проблемот решен, темата може да се заклучи

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom