Извор од 1788 год. - Грци и Македонци

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Deutsch-Walachische Sprachenlehre од Johann Molnar од 1788 година.

titledxz.jpg

alphabet1.jpg

alphabet2.jpg

agreek.jpg

amacedonian.jpg

http://books.google.at/books?id=L30...s_brr=1&client=firefox-a#v=onepage&q=&f=false

.

Значи алал да ви е (и тебе и на Братот....има и други да не се налутат, ама вие мислам најмногу дека истражувате), навистина не знам како успевате да ископате вакви работи.

И убо ни е на сите на душата ко ќе прочитаме, арно ама во исто време и тешко и горко. Затоа што се прашуваме зошто е толку тешко за нашите политичари да го решат проклетиот спор со Грција, при толку многу факти на наша страна. Мислам луѓе, не знам за вас, ама мене ме фрустрираат вакви информации уште појке. :toe:

Мисирков, во Германско-Романскиот речник се дадени нумеле нјамурилор (имиња на народите) имињата на познати народи од различни времиња - има и ун елин и истовремено ун грек, ун овреју и ун жидов.
Дали ун мачедонјан не е современик на ун халдеју?

Deutsch(?)-Walachische Sprachenlehre од Johann Molnar од 1788 (?)година.

Der Abentheuerliche Simplicissimus Teutsch

Deutcsh

Grammatisch-kritisches Wörterbuch der hochdeutschen Mundart Jahr 1811

german dictionary of the Brothers Grimm

ein griech 1788?

Мисирков, во Германско-Романскиот речник се дадени нумеле нјамурилор (имиња на народите) имињата на познати народи од различни времиња - има и ун елин и истовремено ун грек, ун овреју и ун жидов.
Дали ун мачедонјан не е современик на ун халдеју?

Ne se srdi, ima i 1 Tatar, a nema 1 Bulgar!

Koj gi izmislil Tatarite, a?

Otide tezata blgarska...

Нема зошто да се срдам, нема булгар, ама нема и американ и многу други ги нема, има ги само некои.

А токму тогаш била уништена државата на кримските Татари и во крајот на 18 век биле многу познати Татарите во Европа.

Едно ОГРОМНО браво за Мисирков,Братот и сите други кои овде изнесуваат на виделина вакви документи.

hmmm..
slikite fasciniraat...?
terminot Deutch bil nepoznat vo Germanija (koja togash i ne postoela) vo smisol Germanski jazik.
Germancite i samite nemozat da si go definiraat jazikot barem pred 1811 god.
Terminot deutch se javuva posle taa godina,koga tocno nikoj neznae....
Na internet ima nekoi tolkuvanja za nekakov si deutch vo smisol jazik,ama toa e seenje magla,baranje nekakov koren.....
Realno,nikakov deutch=jazik germanski ne postoi...
nema niedno delo-kniga za toa,so toa ime...i t.n.
Realno,ako nekoj i spomenel Deutc,toa bilo ti si HOLANGJANEC.
Holandija so ZAKON od 1936 go zabranila toa ime za Deutc=Hollanganec.
Zatoa i toa Deutc=germanski jazik e mnooogu somnitelno....

isto i poimot griech....duri ni na "Oto od Bavarija" na son nemalo da mu tekne za griech....tie se Helleni,Hellenizam.....

originalnata sodrzina na knigata (onaa od 1788) sigurno e izmeneta....
ova e nekoe reizdanie...
zboruvam za poimite german i greek,drugoto verojatno nema promeni..kojznae..

Значи алал да ви е (и тебе и на Братот....има и други да не се налутат, ама вие мислам најмногу дека истражувате), навистина не знам како успевате да ископате вакви работи.

И убо ни е на сите на душата ко ќе прочитаме, арно ама во исто време и тешко и горко. Затоа што се прашуваме зошто е толку тешко за нашите политичари да го решат проклетиот спор со Грција, при толку многу факти на наша страна. Мислам луѓе, не знам за вас, ама мене ме фрустрираат вакви информации уште појке. :toe:

Да не бидам песимист,ама џабе ни се секакви документи кога ЕУ и другите се прават наудрени,не дека незнаат...знаат убаво ама пошто паралелно од тоа ќе следи и менување на поГОЛЕМ дел од историјата а тоа на некој не му одговара...нема ни да се случи,плус немаш институција кај да го решиш тој спор и немаш висок човек што ќе собере доволно храброст па да ја поткрене таа иницијатива...така да...:tv:

Tака да...oна што е денес вака, утре не мора да е истото, a и вчера не било.

Има тука и опции кои доаѓаат и ќе бидат, за тоа не му ја мисли ... така негативно.

Tриесет и пет години години подоцна, повторно се зборува за Македонци и Грци. Овој пат основано за “Грци’’, бидејќи веќе се измислени. ;)

museum1823.jpg

museum1823-1.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom