"Вечен адолесцент/ка"

• Креатор на темата Креатор на темата Kallista
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Локација
Скопје.
Дали сте биле со партнер/ка кој на почетокот феноменално се однесувал/а и за подоцна кога таа врска требало да се продлабочи тој/таа заминува со изговор дека премногу барате?

Ќе дадам поконкретен опис на даденава тема за да се добие подобра слика на она што мислам. Според мене овој тип на луѓе се вечни адолесценти. Зошто? Бидејќи заглавиле во средните дваесетти години од својот живот. Ова не секогаш е лесно да се открие, затоа што е во прашање пред се емоционалниот склоп и намалениот капацитет за учество во одност, повеќе отколку секојдневните животни ставови и постапки.
Овие луѓе навидум имаат многу разоружувачки привчечни особини. Тие се детинести на сигурен и мил начин. Обично се многу снаодливи, бидејќи се шармантни. Во нивно друштво останатите се чуствуваат пријатно и опуштено. Сиот свој живот го опишуваат како забавен. И како одат годините постојано си повторуваат дека сеуште има време за идеална жена или маж. На крајот секогаш тоа повторување е всушност оправдување за својот живот во вечната адолесценција.
Зборуваат за одговорност и одлучност, НО бегаат кога ќе дојде ред да се побара тоа од нив. Можат да бидат нежни со партнерот, но не сакаат да пораснат заедно со него и да се однесуваат како зрели луѓе. Кога односот ќе дојде со степен кога е ПРИРОДНО да се продлабочи, обично се повлекуваат и се преплашуваат..
Тие се слепи за своето длабоко одбивање и не согледуваат дека нивните младешки настапи служат како браник и одбрана од блискоста. Нивниот најголем страв е да не бидат фатени во замка, бидејќи тие навистина цврсто веруваат во својата автономија. "Давањето" и "примањето" ги активираат нивните најдлабоки стравови од врзување и зависност..
Обично се сметаат за големи авантуристи, а бракот или посериозната врска е настан за кои никогаш не се подготвени. Овие луѓе се извонредно фрустрирачки за останатите кои бараат стабилност и врска, бидејќи сето она што останатите природно се стремат да го зацврстат, "вечнисте адолесценти" го разнишуваат.. Единствено треба да направат нешто гадно за другиот партнер да се ослободи од него и да биде среќен што го откачил. Но обично не се прават такви гадости од овој тип на луѓе. Нивната единствена гадост е одбивањето да пораснат......

Што мислите дали постои надеж за овој тип на луѓе ? Дали ако им се посвети доволно внимание, време и живци повеќето од нив можат да пораснат, да се оженат/ омажат и да создадат семејство ? Или ќе си останат " вечни адолесценти " ?

Postoi vistinska ljubov koja trae vecno taa se ke pobedi i od decko ke napravi domakin maz na mesto... e sea vistinska ljubov ti e ko da dobies dva pati po red 0 na rulet ednas u 10 godini pa procenete sami sansite za ispravka

Вечниот Адолесцент: „Супер ми е со тебе, ама на тоа ќе остане. Не барај повеќе од мене.“
Оној Кој Сака Да Порасне: „Во ред. Тогаш ќе си најдам некој трет. Со тебе немам иднина. Поздрав.“

*поминува време, сега имаат по 60-70 години*

ВА: „Еј здраво. Што правиш?“
ОКСДП: „Здраво. Еве, шетам внуци. Ти?“
ВА: „Одам во кафич...“

Не гледам кој друг начин постои да им се каже на вечните адолесценти што ги чека ако така продолжат...

ПОДАЛЕКУ ОД ВЕЧНИТЕ АДОЛЕСЦЕНТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Од лично искуство, описот за луѓе како оној погоре, за некој што не си го изживеал тој период и малку подоцна се сетил како требало да мине истиот, никогаш не стапувајте во врска со вечни авантуристи или адолесценти. Крајот е многу болен за оној другиот, но подобро и воопшто да не сте во врска со таков човек, а ако веќе сте ставете крај на време. Со тек на времето и со толерирање на неговите испади, се повеќе си нанесувате тежина себеси. Минувате преку ситници кои можеби во иднина ќе играат голема улога. Со други зборови, му прогледувате низ прсти, а тој/таа си продолжува со своето.
Ваквиот тип вечен адолесцент никогаш не се грижи за вашите лични чувства и емоции. Ниту пак му е грижа кога искрено ќе му признаете дека го сакате или кога ќе му понудите едноставна искрена прегратка. Сметам дека нив во глава им е како несериозност, така и само помислата за сексуални задоволства. Речиси кај повеќето е така, а и исто така не им е ниту важно што се крие во девојката, какви особености има, туку важно е само да е женско. И секако тука се и нивните фикс-идеи, threesome и бла бла.
Се плашат да бидат сакани и не покажуваат чувства пред останатите. Љубовта ги обезпаметува оние кои вистински сакаат, а останатите се плашат од љубовта бидејќи ќе ги опамети :)
Лично си потврдив за мојот случај дека се гледаше со толку многу девојки што ни самиот не ја знае точната бројка :/: `Паметниот` ми го даде својот пасворд на фејсбук :) И доволно е чет-хистори за да дознаеш се :wink: Толку е очигледно дека таквите `адолесценти` се благо склеротични, затоа што договараат толку многу средби што незнаат главата кај да си ја завртат. Верувајте, тоа се случува преку нет (мсн,фб и сл.) и преку моб. Секакви договарања без никаков морал.
И како што е напоменато горе, самите зборуваат за многу разумни работи,општо за животот и секојдневието, даваат многу зрели совети..но интересното е што најпрвин самите не ги применуваат во никој случај.
И дефинитивно не мора да се убави однадвор за да ве освојат. Ќе превртат се пред нив ако сакаат да ве добијат и верувајте ќе успеат во тоа, дур да трепнете ќе бидете во нивни раце. Имаат некаков посебен шмек, истренирани се :wink:
Самите зборуваат за себе дека засекогаш ќе останат такви, детинести..што и ги издава дека никогаш нема да се променат, никогаш за никого. Можеби некои ќе успеат да основаат брак и деца во иднина, но секако дека не треба да очекувате од нив дека ќе бидат верни сиот свој живот. Многу манипулативни суштества кои знаат како да ви го исперат мозокот. Ама секако, постои и граница до каде вие ќе толерирате :wink: Верувајте дека и мене ми се чинеше дека нема да можам без тој човек, иако на почетокот си реков себеси дека никогаш нема да се сретнам со него, ама ќе морате да си ветите себе дека ќе отстапувате од правење такви грешки. И кога ќе дојде крајот не обвинувајте се себе дека вие сте виновни, не сте можеле да знаете каков човек е тој/таа за да пресудите дали е доволно добар за вас. И јас се чудам како сум посакала врска со таков човек, но не сум знаела..а се се дознава порано или подоцна, без грижа:wink: Секогаш треба да се има резерва кај секој, а не потполна доверба и се разбира на прво место - претпазливост.
Како што кажа Сексилишс..треба да се деси нешто МНОГУ ГАДНО, ко на мене...да си видам сама какви муабети води за да стигнам да пишувам против него :)
Тоа е дури застрашувачко кога ќе видите сами дека истите зборови кои ви ги упатил вас се упатени кон многу други девојки/момци. Истите финти ги употребува кај сите и неверојатно е како повеќето наседнуваат, освен ако не чуле лош збор за него претходно.
И уште еден завршен совет : Никогаш не искажувајте емоции пред `вечните адолесценти` дури и кога ставате крај на вашата врска :wink: На некој начин солзи и емоции ги хранат, затоа што гледаат дека им сте потребни.
И дефинитивно нема живци за вакви луѓе, освен ако и самите не посакаат да ПОРАСНАТ и да стават крај на своите авантури. :helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom