Што мислите за министерството за информатичко општество?

• Креатор на темата Креатор на темата alek34
  • Време на започнување Време на започнување
малце оф топик: видел некој каде се наоѓа и како изгледа министерството за информатичко општество? карши мене се, во една прастара зграда/куќа, што ја обновија само до кај што им требаше (приземјето), а првиот спрат се распаѓа, очекувам кај и да е да им падне кровот на глава. и ај сега ја копаат илинденска, ама порано не можев да паркирам од "министерот", пошто му беше резервирано местото на тротоарот на илинденска (нигде ни означено ни ништо, ама резервирано му било).
он топик: досега не гледам да имаат некој успешно применет проект, на сите може да им се залепи FAIL. компјутерите во средните школи служат да собираат прашина, барем и по едно миле да им ставеа на мониторите, па ќе правеа домашна атмосфера во училниците :icon_bigg не гледам нешто да имаат сработено како што треба, освен помпезните најави. интернет по селата? прво струја и вода нека донесат и асален пат нека направат до селата, па после интернет. би им ја отпеала од чорба "теоретски љубав лепо звучи, малчице је друкчије у пракси", ама страв ми е да не ме уапсат, за паркинг место ќе си навеев беља, за пеење не знам што може да ми направат, би можела да ги деконцентрирам во смислувањето неостварливи идеи и правењето планови за истите, напорна работа е тоа Богами...

малце оф топик: видел некој каде се наоѓа и како изгледа министерството за информатичко општество? карши мене се, во една прастара зграда/куќа, што ја обновија само до кај што им требаше (приземјето), а првиот спрат се распаѓа, очекувам кај и да е да им падне кровот на глава.
Негде на Илинденска се? интересна градба, според описот...готика :)

Негде на Илинденска се? интересна градба, според описот...готика :)

баш е готика. горниот спрат е скроз празен, нема ни прозори, ни врати и навечер си се качуваат кучиња скитници и лаат по цела вечер на луѓе што поминуваат по улица, а од време на време си преспива и по некој човек скитник. :)
иначе е на илинденска спроти статер банка (од центар кога се оди према зоолошка, пред семафорот кај фонтана од левата страна една руинирана градба).

Значи во овој случај потврдено е правилото за вредноста на нешто според надворешната убавина/изглед. А еднаш ко ги видов...ко на Wall Street да работат, неспоиво со објектот, а овој неспоив со функцијата која (треба да) ја извршува тоа министерство.

Ај малку да ги пофалам:smir:

Информатичките термини со превод на македонски

Негативниот тренд на користење се повеќе англиски зборови од информатичката технологија во секојдневната комуникација во државава ќе се надминува преку користење поимник на македонски зборови од областа на информатичко комуникациската технологија. Поимникот, што го промовира денеска министерот за информатичка технологија Иво Ивановски, содржи 1321 збор и кратенки од областа на информатичката и комуникациската технологија, преведени со соодветни зборови од македонскиот јазик.
- Преводот на зборови ќе се смета за официјален во македонскиот јазик и затоа ќе се задолжат сите органи на државната управа да ги користат направените преводи, а на сите останати институции, претпријатија, организации и на граѓаните ќе им се препорача да ги користат преведените зборови од поимникот, рече на прес-конференција министерот Ивановски.
Наведувајќи примери на зборови опфатени со поимникот министерот за информатичка технологија посочи дека за зборовите file соодветен збор за употреба е датотека, за attachment - прилог или препратка, за web browser веб пребарувач, za edit - уреди, за printer - печатач, за download - преземи, за e-mail - електронска пошта, за online - вклучен или на линија, за driver - двигател....
Поимникот е изготвен од работна група од претставници од Советот за македонски јазик, Институтот за македонски јазик, МАНУ, Министерството за култура, стопанските комори, Агенцијата за електронски комуникации, Факултетот за електротехника и информациски технологии и Европскиот универзитет.
Поимникот е во фаза на печатење по што ќе биде поделен на сите институции. На веб-локацијата на Министерството за информатички технологии е поставена електронската верзија на поимникот, од каде заинтересираните може да ја преземат бесплатно.
Поимникот и понатаму ќе се надополнува, а во иднина тој проект го презема Министерството за култура, најави министерот Ивановски.

http://www.time.mk/read/c65ed340ef/baff4be80d/index.html

Ајде и јас да ги пофалам.

Ги симнав(со мака додуша) фонтовите кои ги направија и морам да признам ми се бендисаа, прва лига се. Алал нека му се парите на тој што ги правел.

Вакви фонтови одамна ни требаа во Македонија.

Владата падна на тестот по економија. Премиерот ја изгуби битката со економијата.
Едниствено што ги бива е да носат популистички мерки и да си го одржат својот рејтинг.

Види ја ти бабичкава, прав хакер, дури два компјутера истовремено ги работи:vozbud::vozbud:......
....или мене ми се причинуваат две куќишта едно врз друго!

Еве што мислам...информатичко општество....кај нас како прво и прво немаме општествени и морални вредности во реалното општество...а информатичкото...:toe:

Ministerstvoto se naoga vo zgradata na Nova Makedonija, Bi gi pofalila bidejki mislam deka postignaa mnogu golem pridones kako prvo vo razvivanje na potsvesta na lugeto za koristenje na kompjuteri i internet,i toa bez razlika na vozrasta.Pokraj ova imaat mnogu golemi pridonesi i priznanija vo cel svet,posledno napravija novi fontovi i napravija nov poimnik koi sto im se mnogu dobro izraboteni..
Pozdrav..........:aplauz:

Ministerstvoto se naoga vo zgradata na Nova Makedonija, Bi gi pofalila bidejki mislam deka postignaa mnogu golem pridones kako prvo vo razvivanje na potsvesta na lugeto za koristenje na kompjuteri i internet,i toa bez razlika na vozrasta.Pokraj ova imaat mnogu golemi pridonesi i priznanija vo cel svet,posledno napravija novi fontovi i napravija nov poimnik koi sto im se mnogu dobro izraboteni..
Pozdrav..........:aplauz:
Може да објасниш како тоа делувале на потсвеста на луѓето? Баш ме интересира како се делува на потствест за користење компјутери :nesvest:
Придонеси и признанија? Во цел свет? Ок :raz:

Ги симнав(со мака додуша) фонтовите кои ги направија и морам да признам ми се бендисаа, прва лига се. Алал нека му се парите на тој што ги правел.

Како ги симна? Мене ми бара e-mail адреса и не ме пушта понатаму.

Мене ми се видоа корисни електронските услуги, ако некому затреба, повелете
http://www.mio.gov.mk/?q=node/2066

Неколку пати пробував, и да ти кажам не знам и сам што направив, ама почна даунлоадот.

Министерство за информатичка технологија, а сајтот не му функционира :toe:

Студио ТОТЕМ. (ако не се лажам)

Мене ми се видоа корисни електронските услуги, ако некому затреба, повелете
http://www.mio.gov.mk/?q=node/2066

Фала за линкот интересно делуваат.

Инку за фонтовите имаат напоменато дека за ФАЈРФОКС треба двапати да внесиш имејл (*n00bs:tapp:)

ne se naogja veke na ilindenska ministerstvoto za informaticko opstestvo go iselija novata lokacija neznam kade e

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom