Кампања за безвизно патување и надополнување на законот за патна исправа

• Креатор на темата Креатор на темата bube
  • Време на започнување Време на започнување

Дали подржувате внатрешни мерки за зачувување на безвизниот режим?

• Да

Гласови: 6 85,7%
  • Не

Гласови: 1 14,3%

• Вкупно гласачи
    7
Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Следејќи ја состојбата во земјата и известувањата на медиумуте во врска со безвизното патување(со престој до 90 дена во едно полугодие) во земјите од Европската унија и сите земји потписнички на шенгенскиот договор констатирам дека мора под итно да им се објасни на македонските граѓани што тоа значи.
Зошто?
Ако нашата цел не е само безвизното патување во земјите од ЕУ, туку и во другите земји од светот, па подоцна и влез во шенгенската зона и потполно укинување на граничната контрола, мора нашите граѓани да ги почитуваат правата,слободите и обврските кои ќе им бидат дадени.
Мнозинството од нашите граѓани мислат дека ќе може слободно да се иселат и да бараат работа во која било земја од ЕУ- што е потполно погрешно.
Некои наши медиуми сакаат да го саботираат укинувањето за визниот режим или одлуката да биде повлечена по неколку месеци одкога земјите на ЕУ ќе констатираат дека безвизниот се злоупотребува за илегална имиграција.
Ова не смее да се случи!!!
Не само што ќе беде суспендирана Македонија од белата шенген листа, туку со тоа паѓаат во вода надежите да патуваме слободно во САД,Канада,Австралија,Кореа итд.
По укинувањето на визите за Бугарија и Романија, за малку не им се случи вакво сценарио поради не напуштањето на Холандија и Италија на неколку нивни граѓани. Холандија беше најгласна повторно да им се воведат визи.
Нашите медиуми пласираат некакви информации и анкети колку граѓани не би се вратиле назад и би се иселиле по укинувањето на визите, намерно премолчувајќи ја реадмисијата која Македонија ја потпиша, а која им дава за право на земјите во кои сте го прекшиле правото на туристички престој од 90 дена да ве стави во притвор додека не обезбеди
ппротерување во Македонија.
Ваквите анкети и дезинформирањето на граѓаните можат, а најверојатно ќе го искористат некои странски медиуми за да издејствуваат дома, да не им се укунат визите на македонците.
Очајно ни е потребна кампања за безвизно патување, за да и покажеме на Европа и светот дека Македонецот не е Бугарин или Романец,туку тој знае да ги почитува законите и правата кои му се дадени.
Ако Македонија направи се како што треба, и се покаже како добар ученик, би можела да се надева на целосен влез во шенгенскиот простор без граници заедно со Бугарија во 2011 год. За тоа треба да се остави добар впечаток и имплементирање на ЅIS 2 -шенгенскиот информативен систем. Секако дека нешето добро поведение нема да ги остави рамнодушни Англија,Канада па и САД,Австралија кои ќе изгубат секаква причина за страв од наплив на криминалци и нелегални имигранти ап би можеле да ги укинат визите за Македонија.
За оваа де се случи секако треба да се демотивираат граѓаните да ги кршат законите на земјите кои ни дале доверба, па за тоа предлагам и времено одеземање на патната исправа и парична казна за македонци протерани од трети земји или причинители на криминал.

Па доколку чита некој од надлежните кампањата би требало да гласи вака:

Почитувани граѓани во Македонија

Од 1 јануари 2010 година стартува безвизното патување за македонските граѓани во европската унија, затоа ве молиме да ги следните препораки:
- Со себе треба да имата важечка патна исправа со рок на траење од неколку месеци, вожачка дозвола и здравствена легитимација доколку ја имате. На греничниот премин можете да бидета прашани за овие испави покрај патната. Вие ќе мора да одговорите и на неколку прашања,која е целта на вашето патување,каде ќе престојувате и колку ќе се задржите.
Секако мора да покажете и парични средста за престојот, во моментот 50 евра за едно деноноќие. Така ако сакате да претстојувате 30 дена ќе ви бидат побарани 1500 евра на увид.Безвизно патување значи патување со престои до 90 дена во едно полугодие со туристичка ,деловна или здравствена цел. Безвизно патување зо ниеден случај не значи дека ќе можете да остането подолгу од 90 дена или да барате работа. Секаков вид на работа без предходна дозвола(виза) од некоја амбасада е забрането. Така да ако на овластено гранично лице му кажете дека одите да барате работа, ќе бидете вратени назад и во потната исправа ќе добиете печат за забрана за влез во ЕУ од неколку години. Патната исправа сте должни да ја носите секогаш со себе бидејќи контролите за личми исправи во градовите од ЕУ се секојдневие. Ако останете подолго од 90 дена или работите нелегално, ќе бидете притворени до денот на протерување во Македонија врз договорот на реадмисија што Македонија го има потпишано со ЕУ.Освен престојот во притвор и насилно протерување, ќе бидете соочени со забрана за влез во ЕУ до траење од 5 год. а во Македонија (евентуално) ќе се соочите со парична казна и привремено одземање на патната исправа. Затоа патувањата со престој подолг од 90 дена да ги пријавите и добиете претходно одобрено од амбасадите на земјата во која сакате да претстојувате. Ве молиме за патувања со цел трајно иселување, работа, студирање, приклучување кон семејство итн да се обратите во амбасадата на странска земја. Користете ги сите легални начини за работа од земјава преку агенции кои посредуваат и амбасади кои ги одобруваат сите претстои подолги од 90 дена и работно дозволи.

МВР / Влада на република Македонија

Е да бе... шо е ова, ке не пуштат во Е.У. или не?

Иронија офф.

Што мислеа македончињата дека ке добијат со безвизниот режим? Отворени граници за исселување во Е,.У?? Сеуште слушам дека сме биле како во гето, никој никаде неможел да оди дрн, дрн, дрн. Епа батки, со визната либерализација единствено што ке се добие е излез од Македонија без виза, колку да отидеш на одмор/шетање во земјите од белата шенген листа. Се знае дека за работа е потребно да се има работна виза, а за исселување не правиме муабет.

Ove tri meseci se samo dobivanje na vreme za onoj sto saka da se iseli za stalno bidejki tri meseci se dovolen prestoj za da se napravat site dalaveri za dobivanje na dokumenti za stalen prestoj.Ova posebno vazi za nevrabotenite koi ne mozea nikade da izlezat bidejki ne im davaa vizi.Sega im e sansata.

Имам едно прашање, може е офтопик ама итно ми е. Планирам летово да идам за турција на одмор, ама морам да преминам граница со јужниве соседи и ми треба виза, и од агенција ми рекоа дека нема да можеле да ми извадат зошто сум имал 20 години и сум бил невработен, демек ќе сум останел таму да работам. Затоа ве прашувам колку е тоа вистина? Фала!

Договорот за реадмисија функионира „одлично„!

Барањата за азил не се прифаќаат и барателите се принудени за месец дена да ја напуштат ЕУ или присилно да бидат протерани, а криминалците
се протеруваат под брза постапка:

Најнови примери на македонски државјани:

18/годишна Македонка треба да биде протерана!

http://www.pz-news.de/Home/Nachrich...sen-werden-_arid,128797_puid,1_pageid,17.html

Хамбург протерува криминалци!

http://www.abendblatt.de/hamburg/article1087062/Hamburg-schiebt-Schwerverbrecher-ab.html

Македонски ученици прететепале инвалид!

http://www.zeit.de/online/2009/28/opfer-schweizer-jugendliche

Поставив анкета да видеме какво е расположението на јавноста и нивната загриженост за случајот „Чешка„ .

Повелете гласајте.

Dali ke poskapat vizite od 01.01.2010?

Bi bilo logicno. Makedonija i celiot zapaden balkan bese izemen od poskapuvanjeto od 35 na 60 evra so dogovorot za olesnuvanje na vizniot rezim.
Po 01.01.2010 ovoj dogovor prestanuva da vazi poradi stapuvanje na sila na bezvizniot rezim za prestoj do 90 dena. Ottuka, site vizi za reguliranje na prestoj podolg od 90 dena ke cinat najmalku 60 evra. Tuka spagjaat slednive grupi gragjani:
-Studenti koi imaat namera da studiraat vo EU
-Priklucuvanje kon semejstvo
-Praktikanti
-Sezonski rabotnici
-Opsto, site lica koi planiraat i imaat osnov za podolg prestoj vo EU

Trst via Skopje, reloaded!

По паѓењето на шенгенскиот ѕид за источноевропските замји пред скоро една деценија во ЕУ се појавија т.н. „просјачки мафии„. Земјите од кои што потекниваат овие мафии добија епитет просјачко/мафијашки и се црни овци во ЕУ, нарушен им е имоџот на социјални и демократски земји со сериозни штети во економија/туризмот.

Дали и Македонија ќе се врти по странските медиуми како земја извозник на просјачки мафии, останува да видиме дали владата ќе го пропезнае овој еветуален проблем.

Потенцијал за овој „бизнис„ во Македонија има ..........

Владата ме послуша, ама на жалост со 2 години задоцнување.
Место да се боревме за укинување на визите за Кореа ,Англија и Канада
сега со оваа задоцнета мерка ќе го спасуваме веќе постоечкото безвизнопатување во Шенген!

Каква иринија!!!!!!!!!!!!

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...
Back
На врв Bottom