Како да порачам пратка од Полска?

• Креатор на темата Креатор на темата Nuke
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Здраво
Сакам да порачам пратка од Полска (пратката не тежи повеќе од 50кг)
Никогаш порано не сум направил некоја зделка преку интернет.
Ме интересира како оди целата процедура за порачка на пратка, наплаќање (како да знам дека нема да ме зезнат), потребна документација, начини на плаќање (преку фирма/физичко лице-предности преку фирма/ предности на физичко лице), каде можам да проверам дали продуктот спаѓа во компјутерска технологија или не (ме интересира за ддв-данок на додана вредност- како што знам ддв-то на компјутерската технологија е 5% а на друѓите производи 18%), како царинаат, дополнителни трошкови и кој се тие... итн.

Ве молам за помош.

Толку многу прашања, а имам толку малку време :icon_lol:
За најдобро и најпрецизно да ти одговорам на прашањето, требаше еден многу важен детал да ни кажеш, а тоа е: од кого купуваш?
Ако купуваш од правно лице, не верувам дека можат да те зезнат со тоа што ќе го платиш производот а тие нема да ти го достават. Прочитај ги нивните правила, па ако ти се допаѓаат и се согласуваш со нив, слободно порачај. Башка што ако плаќаш преку картичка, банката што ти ја издала е обврзана да ти овозможи да ја поништиш трансакцијата доколку не го добиеш производот што си го платил.
Останатото ќе оставам некој друг да одговори, а и тебе ќе те оставам да споделиш малку детали за производот/лицето од кое го купуваш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom