Грчката демократија мотив за промена на името Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Славјански
  • Време на започнување Време на започнување

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Извадоци од : ФЕЉТОН СО СВЕДОШТВА НА ПРОТЕРАНИТЕ МАКЕДОНЦИ ОД ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА (4)
линк: http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=55BC8E30A4AED94183CFF27C420A6AC4

"Еден ден враќајќи се од училиштето, уште невлезена во куќата, ја повикав баба ми да ми даде да јадам. Во тој момент, по улицата поминала учителката и слушнала како на баба ми и се обраќам на македонски јазик. Утредента таа ми рече да и донесам прачка. Јас бев одлична ученичка, а таа со прачка по рацете ги удираше оние кои не учеа, па мислев дека и сега ќе биде така. Но, учителката ме праша - кој е јазикот на кој дома зборуваше? И одговорив дека баба ми не знае грчки. Овој пат прачката мене ми беше наменета".

Ова го раскажува Василка Сукаловска - Поповска родена 1932 г. во село Граче, Костурско. Василка објаснува дека, и покрај забраните, дома зборувале на македонски јазик. "Чичко ми свиреше на мандолина, татко ми на виолина. Тивко пеевме песни на мајчиниот јазик, за да не не слушнат оние кои одеа по селата за да видат кој го употребува македонскиот јазик, за што следуваа казни затвор", вели Сукаловска - Поповска.

Враќајќи се назад, видов дека маџирите ни го зеле и грамофонот кој татко ми го купи од Костур. По патот здогледав жена од долното маало, која викаше на цел глас бидејќи маџирите ја силувале пред нејзиниот болен маж.

Секој кој е за промена на име, по еден Маџир* дома да си чува.

*Доселеник од Азија ради промена на етничката карта на беломроска Македонија.

Ај сеа и ти... само извртувате муабети и лажите по светот дека постоиме. Нели според грчките твдења Македонија беше измислица на Југославија и комунистите???

Не знам што им е и на Бугарите и на Грците.
Еднаш викаат дека сме Срби, па после Бугари, па после вртат некои имиња Врадарска република итн.... Нека имаат еден став и нека ни го соопштат.
И конечно, ако не постои македонска нација, зашто ги правеле овие злосторства, зошто ги носеле во затвори и сл...? Да Ви се пос*ерам во демократијата што ја имате и на Грците и на Бугарите.

Значи: сила, сила и само сила.

Сила на аргументи. Сила на закони и правда што е на наша страна. Сила на маркетинг за да се разобличат сите Грчки лажни тврдења и нивната „демократија“.

Ова е политичка војна. Кој не е спремен да се соочи со тоа, нека се соочи веднаш, зашто каде и да бега ќе го снајде истото. Вака барем се бориме за Македонија.

Не знам што им е и на Бугарите и на Грците.
Еднаш викаат дека сме Срби, па после Бугари, па после вртат некои имиња Врадарска република итн.... Нека имаат еден став и нека ни го соопштат.
И конечно, ако не постои македонска нација, зашто ги правеле овие злосторства, зошто ги носеле во затвори и сл...? Да Ви се пос*ерам во демократијата што ја имате и на Грците и на Бугарите.

Некои европски личности кои во почетокот на ХХ век биле присутни во Македонија јасно запишале како е можно да бидеме и срби и бугари и како Македонија постоела или не, кои етникуми ги има бо неа и што народот во неа бара , што има и што нема.

абе само:violent1::violent1::violent1::violent1: за нив

јас кога се пријавив доброволно во IDF(израел)зошто за македонија не сумњам мамето нивно

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom