Општествено-политичка терминологија

• Креатор на темата Креатор на темата Quark
  • Време на започнување Време на започнување

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Poradi raznite tolkuvanja na razlicnite termini, sto ocigledno se slucuva i po temive na forumov, smetam deka bi bilo ubavo da postoi edna posebna tema kade ke se diskutira na kupce za site niv.

Znaci...

Sto e desnica, sto e levica, nacionalizam, patriotizam, sovinizam, fasizam, socijalizam, kapitalizam, propaganda, opstestven inzenering etc?

p.s. polezno bi bilo tie koi sto ne se odlicno teoriski potkovani, da kjutat i da citaat, kako mene na primer. :):)

Паметна тема,ете и од љоп да излези нешто паметно.Одам да да заколам јагне.

Апелирам да се стави како Sticky незнам на македонски како се вика по форумите,како важна тема.За да не се губи од вид.

Овие проблеми не се само овде...

пример...
Нео-Либерализам

Америка = Нео-Либерализам таму е економската политика спроведена од Републиканците. Односно се однесува на дерегулација на целата економска сфера. Затоа републиканците во америка ги викаат нео-либерали.

Додека во политичка смисла нео-либерализмот е сосема друго нешто.

п.с. Ќе земам и постирам дефиниции од Оксфордскиот Политички Речник.

ima vo recnik se ubavo si pisuva se znae
a kaj nas sto e sve izvrteno toa druga stvar
levica gi stiti kao interesite na siromasnite, obespravenite i rabotnickata klasa
desnica gi stiti bogatite, aristokratite i kao nivnite vrednosti
ekstremna desnica smeta deka rabotnickata klasa e najpatriotska i taka e nema druga zemja za siromasite
oni ginat u vojni
ekstremna levica ne veruva vo politicki aktivnosti pa pribegnuva kon direktni akcii a se bori za pravda ednakvost za site bez razlika
socijalizam e prva faza posle demek ide komunizam ama nisto od toa bez drzava ne ja biva ni vaka ni taka
jas mislam deka socijalizmot e podobar bidejki poedinecot ne e prepusten sam na sebe tuku kako opstestveno sustestvo se stimulira posto eve Kuba na primer
ima mnogu prednosti tamu site rabotat nema nejkam da rabotam
nema nikoj gladen
besplatno zdravstvo obrazovanie
nemaat mnogu no imaat duh
i mnogu se obrazovani
ne e komercijalno opstestvo.

Куба на пример?
:pos2:

Куба на пример?
:pos2:

Дали ти воопшто знаеш како се живее во Куба? Си ги посетил ли некогаш нивните плажи, нивните градови ? Лаком народ гледа по филмови пички амерички кои возат бесни коли па бегаат азил. Јас искрено би сонувал Македонија да има политика и моќ како Куба, за тебе не знам.

(обид да не отиде темата у курац, ми се допаѓа првичната идеја)

Капитализам

Општествено економски систем, изворно дефиниран преку сопствени капацитети за производство. Останатите карактеристики: обид да се има профит, конкуренција, слобода на размена на добра и услуги, капитал (со можност за уновчување, преку берзата), платена работна рака. Самиот збор КАПИТАЛ е збир на целото собрано богатство кое генерира нови богатства.
Ова е дефинирањето на начинот кој јас го сакам:)
Според Маркс и компанија - барањето профит и акумулирањето на капитал е по секоја цена, придружено со тоа што работниците не се сопственици на својот труд:)

Шовинизам. плевел кој 20 години ни ги уништува полињата и градините. Заради тој плевел голем е бројот на македонци кој земаа иселеничка виза за Канада. Доколку не дојде до радикални промени и употреба на вистинскиот хербицид ни се заканува истребување.

Шовинизам. плевел кој 20 години ни ги уништува полињата и градините. Заради тој плевел голем е бројот на македонци кој земаа иселеничка виза за Канада. Доколку не дојде до радикални промени и употреба на вистинскиот хербицид ни се заканува истребување.

Ти многу си “загрижен“ за Македонците....

Ако те слушаме тебе, ист ефект ќе има ко да го слушаме Караманлис или Шешељ.

Многу “арно“ и мислиш на Македонија :pos2:

Ти многу си “загрижен“ за Македонците....

Ако те слушаме тебе, ист ефект ќе има ко да го слушаме Караманлис или Шешељ.

Многу “арно“ и мислиш на Македонија :pos2:

Да сте сите ко мене ехееееее :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom