Верност

• Креатор на темата Креатор на темата Филозофка
  • Време на започнување Време на започнување

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
  • Дали доколку имате врска би биле верни на партнерот?

• Дали би очекувале истото да ви се возврати со иста мера?
  • Дали сметате дека неверството е доволно јака причина за да раскинете долгогодишна врска?
  • Дали би ви сметало доколку партнерот имал богато сексуално минато пред вас?
  • Дали вие сте имале богато сексуално минато пред да го/ја запознаете партнерот/ката?:smir:
  • Дали имате проблеми со промискуитетот?
  • Дали се плашите од полово преносливи болести?
  • Дали имате развиен однос кон неверството и промискуитетот воопшто?
Темава е поставена заради промискуитетноста(и ширењето на полово преносливи болести) која што владее особено помеѓу младата популација во државава, тој однос влијае и на основната клетка на општеството тоа е семејството.
Повелете произнесете се со своите ставови се надевам нема да има претставување на себеси во погрешно светло само со цел да се докаже квази чесност и морал:smir::helou:

• Дали сметате дека неверството е доволно јака причина за да раскинете долгогодишна врска?
  • Дали вие сте имале богато сексуално минато пред да го/ја запознаете партнерот/ката?:smir:
Темава е поставена заради промискуитетноста(и ширењето на полово преносливи болести) која што владее особено помеѓу младата популација во државава, тој однос влијае и на основната клетка на општеството тоа е семејството.
Повелете произнесете се со своите ставови се надевам нема да има претставување на себеси во погрешно светло само со цел да се докаже квази чесност и морал:smir::helou:

Имам долгогодишна врска и сум поверна амин, истото го очекувам и од партнерот. Доколку тој ме изневери мислам дека не би простила бидејќи би била разочарана едноставно би ми се гнасело да бидам со него повторно и да се плашам од ППИ тоа е и причината поради која не би простила неверство.

Па, вака... Од теорија е познато дека да се има еден сексуален партнер е добро зашто сексот, ако се практикува со само еден ист партнер станува подобар, просто зашто станува поувежбан. Во секоја општествена структура (фирма, друштво, екипа итн) ако се воведе нов човек треба повеќе време за тој да се вклопи во средината, за да може да биде прифатен како дел од тимот, а и тој да се прифати себеси како дел од тимот.

Со други зборови, нема апсолутно ниту една „морална“ причина зошто човек би имал само еден сексуален партнер. Причините за тоа се чисто практични: сексот и врската, статистички, се подобруваат ако подолго време двајцата партнери практикуваат секс само еден со друг.

(Јасно, не зборувам за оној дел кога младиот човек ја истражува својата сексуалност и кога практикува секс само заради свои лични потреби, т.е. да се истражи себеси. Во тој случај многу е веројатно дека ќе промени неколку сексуални партнери/ки)

Исто така, поимот на „врска“ е многу лабав и всушност се сведува на договор: На пример, „Јас имам секс само со тебе, а ти само со мене. Може така?“ или „Јас имам секс со кого сакам, ти имаш со кого сакаш. Може така?“ или „Јас имам секс со кого сакам, а ти само и исклучиво со мене, зашто ако некој макар и те погледне со макар и трошка страст, ќе те истепам, а членовите на твоето семејство ќе ги убијам, по еден за секој поглед што ќе го привлечеш. Може така?“ се сите валидни предлози за договори на кои ќе се базира една врска. Како ќе се договорат партнерите, што ќе биде основата на врската (може да е добра волја, интерес, страв, љубов, желба, омраза итн) е небитно и приватна работа меѓу нив - важно е дека кога ќе се договорат, вака или онака, тие имаат комуникација еден со друг и со самото тоа и врска.

Во однос на сексуалното минато... Според мене, тоа е само плус, ако човек имал повеќе сексуални партнери. Тоа само покажува колку човек сакал да истражува и да комуницира со другите луѓе и колку немал страв од меѓучовечки комуникации. Ако некој има проблем што неговиот/та партнер/ка имал/а многу повеќе сексуални партнери од него/неа, тој/таа всушност има проблеми со себе и му/ѝ е криво што тој/таа немал толку. Со други зборови, ако вашиот партнер имал повеќе сексуални партнери од вас и тоа ви е проблем, вие всушност му љубоморите, зашто вие не сте успеале да имате толку во истото тоа време.

Во однос на сексуално преносливите болести... Па, за среќа, кондомите се широко распространети и користени и не се табу тема. Значи, барем мажите можат себе да се заштитат, а со самото тоа и своите партнерки (или партнери). За жените не знам како оди, но сигурно постојат начини.

Во однос на неверството... Повторно, се работи за интерес. Ако вие не сте задоволни од партнерот/ката, и тоа незадоволство премине одредена граница, кога ви е поважно да имате секс со некого друг, освен со вашиот/та партнер/ка, тогаш значи интересот ви се променил од вашата партнерка на нешто друго. Постојат случаи кога човек има секс со странец поради некои нерешени прашања со партнерот, т.е. го искористува странецот за да го замати, наместо да го реши, својот проблем со партнерот. Тоа начелно е лош потег, зашто проблемот останува нерешен, а се вовлекува и трета странка, која врска нема со проблемот меѓу двата партнери.
Со други зборови, неверството (тоа го подразбирам како секс со трета личност, наместо вашиот/та партнер/ка) може да биде „оправдано“ само кога некој сака да стави крај на својата врска. Во овој случај претпоставувам дека сите други можности да се спаси врската се веќе исцрпени и не успеале. Во тој случај, наместо во лице на партнерот да му се каже дека е крај на врската, човекот може да има секс со трета личност, што е припрема за нова врска, што автоматски значи и крај на постоечката,поради погоре кажаните практични причини: секс со само една личност, на подолго време, ја застабилува врската и ѝ дава повеќе шанси за успех. Со други зборови, ако човек има секс со трета личност, почнува врска со таа личност и поради чисто практични причини треба да прекине една од двете врски.
Јасно, подразбирам дека човекот сака да има *целосна* и *потполна* врска со партнерот/ката. Ако човекот сака само површно физичко задоволување (како што прават младите луѓе, дури ја истражуваат својата сексуалност), може да се одлучи и да има повеќе партнери/ки. Се разбира, треба да направи договор со сите нив; нешто како кога такси-компанијата прави договори со секој од своите такси-возачи одделно.

Се надевам дека е доволно. :helou:

Напишано од Крусер
Во однос на сексуално преносливите болести... Па, за среќа, кондомите се широко распространети и користени и не се табу тема. Значи, барем мажите можат себе да се заштитат, а со самото тоа и своите партнерки (или партнери). За жените не знам како оди, но сигурно постојат начини.
Генитален херпес е сличен на тој што се појавува на устата, али може да биде штетен доколку не е лекуван на време.
Херпесот се појавува околу гениталиите и кај мажот и кај жената или околу аналниот отвор.
Херпесот се појавува при намалување на имунитетот кај човекот.Се пренесува преку добир, значи и да имате секс со кондом било каков значи дали анален, орален или вагинален пак ќе се инфицирате од генитален херпес, бидејќи се појавува околу гениталиите,херпесот може да се добие и преку практикување на орален секс
Доколлу влезе вирус на херпес во Вашиот организам не може да се излечи,
туку може да се контролира со терапија.
Се манифестира со болни ранички на половите органи
http://www.mdconsult.com/das/pdxmd/media/0302/7030201/large.jpg

Кондомите можат да обезбедат некаква заштита од ХПВ, но тие не се 100% ефикасни, бидејќи преносот на ХПВ претежно е преку кожа-кожа контакт. Вирусот може да ја зарази кожата која не е покриена со кондом. http://www.gineco.com.br/images/hpv_penis.jpg
Во една неодамнешна студија изведена со млади жени, оние чии партнери користеле кондом при секој сексуален однос имале 70% помал ризик за појава на ХПВ инфекција во однос на жените чии партнери користеле кондом повремено.
Не е потребно да се има сексуален однос за да се инфицирате со хуман папилома вирусот (HPV). Најновите истражувања утврдија дека инфекцијата се пренесува и по пат на допир т.е. кожа. Се смета дека три четвртини од популацијата ќе биде изложена на овој вирус баш заради неговото пренесување по пат на допир т.е. кожа.
Овие се најзастапените вирусни болести меѓу младите останатите не ги ни споменувам

интересна тема...јас кога ке ја земам партнерката односно мојата идна жена како иде пред олтар сакајки ме и јас неа...додека доага во умот не ми се врти наоми кембел бритни северина туку мојата сопруга идна жена со која ке живеам....и да НЕМА ДА ЈА ИЗНЕВЕРУВАМ НИКАКО но доколку има посебна сексуална фантазија ке ја задоволиме,,,,еве на пример како дојдов ја во тројка..не дојдов двете другарки инаку колешки мои се договориле јас да бидам нивно парче месо и успејаа лижев две пуси треснав еден АСС.

инаку денес сите се плашиме од овие болест е сега ова важи за младината посебно СРЕДНО која станува промискуитетна на 17 или 18 години некои и порано па шправат снимки...е сега потоа не ми смета ако партнрот има побогато сексуално искуство од вас-мене лично не ми пречи оти во бракот важна е љубовта но тука е и МЕГУСЕБНАТА почит мегу партнерите па оттука и нивно раазбирање ке се издигне на ново ниво.

а за ова промискуитетот важи едно правило ако лугето ги знаеш долго време немај мака и така двете колешки ме одведоа кај нивниот стан и падна јака еба.....иво***почна да ме фака за егс а До““““убаво пушешеона имаше обијај да ме плеска по газе јас тоа знам тоа ви кажувам а трите врски со другарките ма ни не се врскиме викаа да ги задоволувам па потоа се гушкавме се бањавме...и тоа на крајот криејки се мегу себе другарките дека некоја одела не одела сш мене се испокараа а крајот заврши со ЈАК секс мегу нив и мене успеав 6 пати таа вечер(а јазикот ме болеше 2 дена).......поентата е ако ги знаеш лугето играј уживај играј со нив...комуницирај тие се друзењубиви насекаде е тоа мирот слободата и универзалнотом

би те замолил и тебе филозовке да си го направиш самиот тест.

Имам долгогодишна врска и сум поверна амин, истото го очекувам и од партнерот. Доколку тој ме изневери мислам дека не би простила бидејќи би била разочарана едноставно би ми се гнасело да бидам со него повторно и да се плашам од ППИ тоа е и причината поради која не би простила неверство.

жени девојчижа госпоги и госпогици ве молам еве ви давам инфо од германски научници и сега тестот се спроведувал кај гупа луге(мислам 10000) беа добар статистички примерок....е овие мажи биле фрапосани какпо и потоа константно наблјудувани...и да не ја должам

ФАКТОТ Е МАЖОТ ПАТИ МНОГУ ПОВЕКЕ ОД ЖЕНАТА-ако е изневерен
на прашашето што ве боли најмногу 85%од анкетираните одговориле партнерката да ми рече не те сакам повеке...си одам утреили вечерва

кај жените нњ ње страншш бидејки тије мо...НЕЕЕЕ процентот на истото прашање бил 35% еѕе кој и
исто така важно успеавме ама сакам да прославам...сепак мажот од општествени причини си мисли дека тЕ сега поради Свето здруженија но

изгледа овде мажот е вистинскиот плачкокпа кој поради губењето на неговата немоќ ке мора да се кочи...германците продолжиле со истраистражувасата се сведува овде...и притоа а резултатите се на 20% од мажите добиле проблеми и со импотентност како и еректилна ддисфункција.:toe:од мене

толку знам тне сум скрзав колку знаев толку кажав

Младите сакаат да бидат верни ама не можат
Старите сакаат да бидат неверни ама не можат
вели една изрека
Природата го создала неверството
а општеството бракот
најверни се само некои птици ко папагалите
кои и во јата цел живот живеат само со еден партнер
а луѓето пустиот страв од болести ги тера на верност.

Imam edna dilema veke podolgo vreme se prasuvam samata: sto e ona sto gi tera mazite koi se vo brak,koi tvrdat deka im e ubav zivotot,deca,zena,rabota stabilna i se,da baraat nesto nastrana,da izneveruvaa?Dali se raboti za iskompleksirana licnost,go zivee ona sto ne uspeal pred brakot da go prozivee,dali nesto mu nedostiga vo negoviot "sovrsen" zivot,ili samo da se zadovolam so odgovorot deka taka saka,taka mu odgovara:toe:

Imam edna dilema veke podolgo vreme se prasuvam samata: sto e ona sto gi tera mazite koi se vo brak,koi tvrdat deka im e ubav zivotot,deca,zena,rabota stabilna i se,da baraat nesto nastrana,da izneveruvaa?Dali se raboti za iskompleksirana licnost,go zivee ona sto ne uspeal pred brakot da go prozivee,dali nesto mu nedostiga vo negoviot "sovrsen" zivot,ili samo da se zadovolam so odgovorot deka taka saka,taka mu odgovara:toe:

Истото она кое ги тера жените да го прават тоа.

Не сум промискутетен и затоа не се плашам од полово преносливи болест.и.
И не ми е најден наулица па да го пикам секаде :pos::pos:.
Ова за верноста истото ми е како со лојалноста и дадениот збор, а за тоа колку сум лојален и колку ми вреди зборот не морам на никому да му докажувам, јас лично си знам.

Верност-се зависи од личноста-некои сакаат да бидат верни,некои не размислуваат за партнерот,изневеруваат.
Што е тоа што ги тера мажите и жените да изневеруваат?
Кога проживеале многу,тешко им е да останат со еден/а,сакаат нешто ново,тоа што го имаат не им е интересно(глупаво ама точно).
Другата причина е што не проживеале како млади па им текнува тоа во еден момент и се препуштаат на искушението,не размислуваатиако може да се каат подоцна:tapp:
Трети пак,од незадоволство.
Лично јас не можам да простам неверство,колку и да имам вложено,не е битно,од мене прошка нема...
Исто не сакам да изневерувам,тоа не би била јас.
Имаше една песна-гледај но не допирај-правило:pos2:
Сите кои се во врска или брак нека се преиспитаат што сакаат и колку сакаат,зошто после кога ке повредите нечие срце враќање нема.

Порано сум знаела да бидам неверна но веднаш после тоа раскинував. Сепак тоа беа кратки врски кога имав 15,16 години.
Во оваа врска што ја имам сега ниту на крај памет не ми доаѓа да го изневерам. Го сакам, ме сака, се е супер и не гледам зашто би била со друг.
Нормално дека очекувам и тој да ми биде верен.
Незнам баш дали би ми сметало ако има богато сексуално искуство, најверојатно би била малку љубоморна:wub: а и несигурна зашто јас би била неискусна. Вака ни беше супер. Двајцата изгубени:)
Значи ни јас не сум имала никакво сексуално искуство, па од сето ова не се плашам од сексуално преносливи болести. Ама сепак заштитата е потребна.
И според сето ова неверството не би го прифатила од две причини:
* Ако е со мене треба да е само со мене
* И ако се мафта со други кога тогаш ќе закачиме некоја болест.

Opsto poznato e deka neverstvoto ne e ro red,ne cini,povreduva....mislam deka nikoj vo svoeto izlaganje ne e apsolutno siguren vo toa sto go kazuva....ke recam: nemozes nikogas da znaes vo kakvo iskusenie ke padnes,vo kakva situacija ke se najdes,se mozi da se sluci i potsvesno sekoj toa od nas go znae,bez razlika kolku si mislime deka sme verni i kolku nam ni se vreni partnerite,vo pravo sum???

Opsto poznato e deka neverstvoto ne e ro red,ne cini,povreduva....mislam deka nikoj vo svoeto izlaganje ne e apsolutno siguren vo toa sto go kazuva....ke recam: nemozes nikogas da znaes vo kakvo iskusenie ke padnes,vo kakva situacija ke se najdes,se mozi da se sluci i potsvesno sekoj toa od nas go znae,bez razlika kolku si mislime deka sme verni i kolku nam ni se vreni partnerite,vo pravo sum???

Во право си:)

Во врските во која сум била порано сум била 100%верна и во иднина на тоа поле не би сменила ништо.Кога веке сум со некого ке го почитувам и нема да шеткарам наокалу како што би се рекло/Да неверството е доволна причина да се раскине врската бидејки после неверството дури и да дојде до помирување и средување на ситуацијата пак ништо не е исто.Веке еднаш изгубената доверба многу тешко се врака.Да се плашам од полово преносливи болести бидејки можат да остават трајни последици.И да имам проблем со промискуитетот.....:toe:

А дали секс на брзинка, без емоции, значи неверство?
Онака знаиш на пат си па автостоперка некоја млаада пољакиња со соврмени сфаќања, а лето, топло......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom