Славески: Размислете дали треба да ги зголемите каматите!

• Креатор на темата Креатор на темата n/a
  • Време на започнување Време на започнување
Сите земји во регионот се задолжени кај ММФ или разни Париски,Лондонски... “клубови“ многукратно повеќе одколку Македонија.Од една страна тоа изгледа страшно иако населението подобро живее одколку кај нас(имаат подобар стандард и вработување) ама останува да виси презадолженоста како главен проблем.
Задолжувањето кај вакви институции е добра работа доколку тоа се направи строго наменски за инвестиции во патната инфраструктура и енергетската независност на една земја.Но за тоа треба влада која е спремна на предизвикот да ангажира кадри кој не се партијски и непотистички полтрони кој појма немаат од економија и развој.Во спротивно предизвикува контра ефект и само краткотрајно “подобрување“ на состојбите.Кај ММФ не треба да се задолжиш за да градиш филхармонија,музеи за восочни фигури,шмизли и слични скулптури,па сали или нишалки за деца,па градски фонтани и плочници кој не носат ни денар назад за да се врати долгот.
Гледам вечерва групацијата Г-20 се договорија преку ММФ и други институции да инвестираат 1000 милјарди долари за да ја покренат светската економија од западнатата рецесија.Тоа ќе бидат кредити без камати или кредити со камати од 1% годишно,се разбира за земји кој тоа ќе го побараат од споменатите институции како ММФ и разни други финансијски “клубови“,истовремено кога нашата влада со емисија на благајнички записи се задолжува кај нас,итоа со камати од 9-10%,на пример во Комерцијална или Стопанска банка,каде одредени министри имаат златни акции па нормално е да очекуваат и дивиденда за тие акции.Всушност тоа е парадоксот на нашата економија и “мудроста“ на нашата влада која наместо да обезбеди кредити со 1% камата преку ММФ тоа го прави од банките на Штерјо,Свето,Миле,Симон,Хари,Глигор...... со камати од 10%.
-Па кому бе мајката ќе му продаваат мадиња за бубрези,на запалените “орангутани“ по партијските штабови,или на наивните кравари,раноградинари и други земјоделци кој појма немаат што е ММФ?Абе ајде не заебавајте,почнувам да се нервирам кога пишувам вакви работи.:toe:

Сите земји во регионот се задолжени кај ММФ или разни Париски,Лондонски... “клубови“ многукратно повеќе одколку Македонија.Од една страна тоа изгледа страшно иако населението подобро живее одколку кај нас(имаат подобар стандард и вработување) ама останува да виси презадолженоста како главен проблем.
Задолжувањето кај вакви институции е добра работа доколку тоа се направи строго наменски за инвестиции во патната инфраструктура и енергетската независност на една земја.Но за тоа треба влада која е спремна на предизвикот да ангажира кадри кој не се партијски и непотистички полтрони кој појма немаат од економија и развој.Во спротивно предизвикува контра ефект и само краткотрајно “подобрување“ на состојбите.Кај ММФ не треба да се задолжиш за да градиш филхармонија,музеи за восочни фигури,шмизли и слични скулптури,па сали или нишалки за деца,па градски фонтани и плочници кој не носат ни денар назад за да се врати долгот.
Гледам вечерва групацијата Г-20 се договорија преку ММФ и други институции да инвестираат 1000 милјарди долари за да ја покренат светската економија од западнатата рецесија.Тоа ќе бидат кредити без камати или кредити со камати од 1% годишно,се разбира за земји кој тоа ќе го побараат од споменатите институции како ММФ и разни други финансијски “клубови“,истовремено кога нашата влада со емисија на благајнички записи се задолжува кај нас,итоа со камати од 9-10%,на пример во Комерцијална или Стопанска банка,каде одредени министри имаат златни акции па нормално е да очекуваат и дивиденда за тие акции.Всушност тоа е парадоксот на нашата економија и “мудроста“ на нашата влада која наместо да обезбеди кредити со 1% камата преку ММФ тоа го прави од банките на Штерјо,Свето,Миле,Симон,Хари,Глигор...... со камати од 10%.
-Па кому бе мајката ќе му продаваат мадиња за бубрези,на запалените “орангутани“ по партијските штабови,или на наивните кравари,раноградинари и други земјоделци кој појма немаат што е ММФ?Абе ајде не заебавајте,почнувам да се нервирам кога пишувам вакви работи.:toe:

Odlicen post ABC se potpisuvam zad se sto e napisano samo bi dodal deka nie mora znaci Makedonija so ovoj deficit sto go ima da se zadolzi kaj MMF ako ne saka da kolapsira kako drzava ,Romanija toa go stori pred mesec dena so 20 Milijardi jas licno ne veruvam deka nasata ekonomija e podobra od Romanskata ,Srbija e pred kolaps isto sekoe odolgovlekuvanje e samo pogubno za nas kako drzava ,ako uspeeme da lapneme del od ovoj kolac sto go serviraja G-20 mozeme da ocekuvame kakvo-takvo razmrduvanje vo sprotiven slucaj ocekuvam Gosev da objavi bankrot do Nova Godina i bez pravenje na crkvi,spomenici ili nuklearni centrali.

Odlicen post ABC se potpisuvam zad se sto e napisano samo bi dodal deka nie mora znaci Makedonija so ovoj deficit sto go ima da se zadolzi kaj MMF ako ne saka da kolapsira kako drzava ,Romanija toa go stori pred mesec dena so 20 Milijardi jas licno ne veruvam deka nasata ekonomija e podobra od Romanskata ,Srbija e pred kolaps isto sekoe odolgovlekuvanje e samo pogubno za nas kako drzava ,ako uspeeme da lapneme del od ovoj kolac sto go serviraja G-20 mozeme da ocekuvame kakvo-takvo razmrduvanje vo sprotiven slucaj ocekuvam Gosev da objavi bankrot do Nova Godina i bez pravenje na crkvi,spomenici ili nuklearni centrali.

ај бе не си прајте со ABC бајрам со умот.....:)
немате бе појма колку ви е глуп народот...поглуп и од вашите најлоши ноќни мори....

Значи поентаа на сето ова.
Задолжете се кај ММФ.
Како бе не расцветавме изминативе 15 години кога бевме гз и гаќи со ММФ?

Задолжете се кај ММФ.
Imas na prethodnata strana.
Site vladi do sega so isklucok na ovaa si gi perea racete so MMF i WB za nemoznosta da si gi ostvarat neostvarlivite predizborni vetuvanja kon stecajci, zagubari, admnistracija itn. Tie im vetuvaa, ovie veruvaa i glasaa, potoa im vikaa ne dava MMF I WB. Ne fer odnos kon dvete strani.
No sto napravi ovaa vlada. Se "otarasi" od mrcenjeto na ovie institucii so stoa sto im go varti dolgot. Taka i se otvoti pat do ispolnuvanje na nekoi vetuvanja.
Da vidime kako bilo podobro. Mnogu brzo kje doznaeme, dali toa e ispraven ili pravilen poteg za edna drzava koja e vo postojan deficit.

Zatoa sto :

За ММФ не знам ама СБ проектите ги дава со кредит, а една третина од кредитот се дава на нивни експертски дневници (1 дневница им беше нешто повеќе од две просечни плати во РМ), патувања и трошоци за истите. Другото иде за опрема и обуки, дневници и патувања за нашите кои учествуваат во проектот (сепак зависи и од тоа за каков проект/која област се работи). Значи во старт се плаќаат плати на странци и нивни прошетки (посебно пролет и есен беа поинтензивни) плус камати... а колку им се успеани проектите, ај да не ја земеме Македонија-нивното мото е борба против сиромаштијата, но дали една земја во Африка или Азија се изборила преку СБ против сиромаштијата? Имаше доста полемики во светски рамки дали овие и другите слични (париски клубови...) помагаат или преку одредени влијанија всушност ги прават економиите во одредени земји зависни од светската економија. Тие дискусии секако може да се најдат преку гугл.

Е сега дали во кризава (од светски размери) ни треба кредитна инекција од овие институции, тоа не знам, зборам за нормално опстојување на државата-каде нашите економисти (не мора да се јавниве фаци, имаме економисти доволно) би се ангажирале за развој, не мора да чекаме "странски експерти" (од кои добар дел немаат ни е од експерти) да ни прават земјоделски или инфра-развој.

Заборавив да напоменам дека опремата која се набавува (ако е преку СБ) треба да е од некоја земја која има соработка со СБ. Не се смееше на времето да се набавува опрема на пример од Југославија (СЦГ) само затоа што СБ немаа своја канцеларија односно соработка со таа земја. Исто при набавка на пц-ја проблем беше што беше одбрана марка fujitsu-icl, а не ИБМ, Хјулит Пакард и слични.

Такви им се правилата:toe:

А за кредити за земјоделците, не ни стигаа кредити до нив. Попат се топеа :)

1.Значи во старт се плаќаат плати на странци и нивни прошетки (посебно пролет и есен беа поинтензивни) плус камати... а колку им се успеани проектите,

2.Заборавив да напоменам дека опремата која се набавува (ако е преку СБ) треба да е од некоја земја која има соработка со СБ. Не се смееше на времето да се набавува опрема на пример од Југославија (СЦГ) само затоа што СБ немаа своја канцеларија односно соработка со таа земја. Исто при набавка на пц-ја проблем беше што беше одбрана марка fujitsu-icl, а не ИБМ, Хјулит Пакард и слични.

3.А за кредити за земјоделците, не ни стигаа кредити до нив. Попат се топеа :)

1. Platite i dnevnicite na strancite ne se pljakjaat od makedonskiot buget nitu se odbivaat od kreditot koj se dobiva.
2. Mnogu logicno, imaat najdobra ponuda i se drzat na taa. Imalo nabavki i na IBM, HP i Compaq. E nema pari za Haier.
3. Stigase nesto ama vo oprema, suvi pari nema. A sto pravese "pametnoto makedonce" Po partiski kluc zemi traktor, kombajn(ce), so grejs period na otplata 5 god. prodaj za pola cena i nadevaj se deka za kreditot nema da te davat po 5 god. ITN. me mrzi da pisuvam ima sto primeri.

Задолжете се кај ММФ.

Така е Славјански,зошто да земаш кредит од ММФ со 1% камата кога тоа можеш да го направиш од кај газда Штерјо,Свето,Миле,Трајко,Трифун или Симон,Хари,Бишев и уште 20тина наши Македонски ММФ-исти,со по 10% камата?
Знаеш зошто не “расцветавме“ изминативе години со ММФ?Па ако досега не си разбрал дека со кредитите од ММФ наместо развоен нашите власти финансираа административен буџет,тогаш џабе се мешаш на темава од која очигледно појма немаш.А да биде иронијата уште поголема и оние пари кој ги земаа за кредити од ММФ или Светска Банка кој беа наменети за развој,воглавном ги пласираа истите газди преку сопствените банки но со дупли камати.Е кога тоа ќе го разбереш,тогаш коментирај и прашувај како е тоа можно изминативе 15 години.:toe:

За ММФ не знам ама СБ проектите ги дава со кредит, а една третина од кредитот се дава на нивни експертски дневници (1 дневница им беше нешто повеќе од две просечни плати во РМ), патувања и трошоци за истите. Другото иде за опрема и обуки, дневници и патувања за нашите кои учествуваат во проектот (сепак зависи и од тоа за каков проект/која област се работи). Значи во старт се плаќаат плати на странци и нивни прошетки (посебно пролет и есен беа поинтензивни) плус камати... а колку им се успеани проектите, ај да не ја земеме Македонија-нивното мото е борба против сиромаштијата, но дали една земја во Африка или Азија се изборила преку СБ против сиромаштијата? Имаше доста полемики во светски рамки дали овие и другите слични (париски клубови...) помагаат или преку одредени влијанија всушност ги прават економиите во одредени земји зависни од светската економија. Тие дискусии секако може да се најдат преку гугл.

Е сега дали во кризава (од светски размери) ни треба кредитна инекција од овие институции, тоа не знам, зборам за нормално опстојување на државата-каде нашите економисти (не мора да се јавниве фаци, имаме економисти доволно) би се ангажирале за развој, не мора да чекаме "странски експерти" (од кои добар дел немаат ни е од експерти) да ни прават земјоделски или инфра-развој.

Заборавив да напоменам дека опремата која се набавува (ако е преку СБ) треба да е од некоја земја која има соработка со СБ. Не се смееше на времето да се набавува опрема на пример од Југославија (СЦГ) само затоа што СБ немаа своја канцеларија односно соработка со таа земја. Исто при набавка на пц-ја проблем беше што беше одбрана марка fujitsu-icl, а не ИБМ, Хјулит Пакард и слични.

А за кредити за земјоделците, не ни стигаа кредити до нив. Попат се топеа :)

Se soglasuvam so tebe Lurtz vo golem del od postot i jas ne sum pobornik za da se zadolzuvame od pricinite sto gi spomena ama :) ocigledno deka potrebna ni e nekoja finansiska inekcija od nadvor zosto so prodavanjeto na blaganjickite zapisi samurajot e na kolena i mecot e izvaden samo prasanje na vreme e koga ke napravi harikiri ,ne sum ekonomist si pravam tuka muabet pred kooperacija sum procital navamu i natamu i spored mojot omilen Rene Dekart mozam da konstatiram sepak parametrite se tie,ogromen deficit ,neracionalno trosenje na budzetot znaci pak si vikam daj boze da gresam ako ne se zadolzime i napravime rebalans na budzetot navistina ke bankrotirame kako onie latinoamerickine drzavi.

Znaci ova e moe mislenje bas me interesira da procitam nekoe izdrzano mislenje za ovaa problematika

Temava vo sustina bese "finanskita politika na vladata"
Prefrlanjeto od forumot za politika nema da ja skrie nesposobnasta na vlasta.

Така е Славјански,зошто да земаш кредит од ММФ со 1%
Ne e bas 1% no sansata e propustena vo Noemvri, sega prvo kje treba da si gi svedat vo realni ramki proektiraniot(nebulozen) GDP, i deficitot.
Za sto kje baraat pari ???? za fakturire sto sledat ???? za virtuelnite milijardi sto gi potrosija. Lesno e da ti kazam gradi ABC kje ti platam, ama posle karabina barem pola kje treba da ti uplatam, a nemam, saldo 0(nula)
Gabe vezeme. Mavnete i barem lkuc na temava. More izbriste ja.
Stavrevski i Slavevski zakon:wink:

Temava vo sustina bese "finanskita politika na vladata"
Prefrlanjeto od forumot za politika nema da ja skrie nesposobnasta na vlasta.

Ne e bas 1% no sansata e propustena vo Noemvri, sega prvo kje treba da si gi svedat vo realni ramki proektiraniot(nebulozen) GDP, i deficitot.
Za sto kje baraat pari ???? za fakturire sto sledat ???? za virtuelnite milijardi sto gi potrosija. Lesno e da ti kazam gradi ABC kje ti platam, ama posle karabina barem pola kje treba da ti uplatam, a nemam, saldo 0(nula)
Gabe vezeme. Mavnete i barem lkuc na temava. More izbriste ja.
Stavrevski i Slavevski zakon:wink:

E,да тука си во право,не била каматата баш 1%,туку еве колку била:

Најниско ниво на каматна стапка од 1,25%
Европската централна банка (ЕЦБ) вчера ја спушти клучната каматна стапка на историско ниско ниво од 1,25 насто.

Информацијава е од Вечер,за да му се стемни на човек.:smir:

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=E06618CBB2CF8C469EFEFCCFF4972D2D

Мене не ми е јасно како влегол Ставрески во триово,кој му го испрал мозокот на човекот.Од она што имам читано од него,јас не гледам ништо да примени.А толку е паметно човечево,само лоша среќа,јебига.
За овој суртуков на финансии,освен да се изнаплукам квалитетно,немам никаков коментар.Еве за сите оние што цел живот со врски се влечеле да видат до каде можат да догураат.Не е само да земеш фотеља,вака и цела Македонија виде колку е .....аааааа!Предлог,самоубиство.
„Размислете дали да ги зголемите каматите“:pos2:А што да прават?Да не ја слушаат Народна и цел финансиски систем да отиде по Вардар заедно со министеров?Овој дали е нормален бе што зборува,дали е нормален да конструира реален буџет,дали воопшто има лице и да дели вакви демагогии пред народ.Од која економија учеле,ај тој едниот во Прилеп дипломирал,ами овој во Скопје професор станал.
Пред некој ден разговарав со луѓе кои го конструираа финансискиот систем во земјава,што значи луѓе со години и педигре.Ги прашував за нивно мислење во врска девалвацијата и ММФ.Добив само потврда на она што го мислев,ќе ги цитирам:„Се виде дека сами незнаеме да ја водиме државата,ММФ ни се пред врата,а девалвацијата над глава.Се надеваме дека ќе проработи слухот и видот“
ММФ како и сакате наречете ја,е институција која ве вади од калта.Некој праша што направиле кога беа,јас би одговорила дека нивната цел е стабилна макроекономија(монетарна,фискална и јавен долг).Кога добивме епитет лидери на балканот го добивме оти бевме стабилни во секој поглед.Требаше само да продолжиме така,ќе дојдеа инвеститори поради стабилноста,почнавме да креваме глава.Но благодарение на политичките структури,пак се симнавме на колена и сега пак на проповед кај ММФ.Јас да сум од ММФ никогаш не би и помогнала на оваа земја,да видам до каде сама ќе догура со овој народ,абе ни совет,ни денар.

Мене не ми е јасно како влегол Ставрески во триово,кој му го испрал мозокот на човекот.Од она што имам читано од него,јас не гледам ништо да примени.А толку е паметно човечево,само лоша среќа,јебига.
За овој суртуков на финансии,освен да се изнаплукам квалитетно,немам никаков коментар.Еве за сите оние што цел живот со врски се влечеле да видат до каде можат да догураат.Не е само да земеш фотеља,вака и цела Македонија виде колку е .....аааааа!Предлог,самоубиство.
„Размислете дали да ги зголемите каматите“:pos2:А што да прават?Да не ја слушаат Народна и цел финансиски систем да отиде по Вардар заедно со министеров?Овој дали е нормален бе што зборува,дали е нормален да конструира реален буџет,дали воопшто има лице и да дели вакви демагогии пред народ.Од која економија учеле,ај тој едниот во Прилеп дипломирал,ами овој во Скопје професор станал.
Пред некој ден разговарав со луѓе кои го конструираа финансискиот систем во земјава,што значи луѓе со години и педигре.Ги прашував за нивно мислење во врска девалвацијата и ММФ.Добив само потврда на она што го мислев,ќе ги цитирам:„Се виде дека сами незнаеме да ја водиме државата,ММФ ни се пред врата,а девалвацијата над глава.Се надеваме дека ќе проработи слухот и видот“
ММФ како и сакате наречете ја,е институција која ве вади од калта.Некој праша што направиле кога беа,јас би одговорила дека нивната цел е стабилна макроекономија(монетарна,фискална и јавен долг).Кога добивме епитет лидери на балканот го добивме оти бевме стабилни во секој поглед.Требаше само да продолжиме така,ќе дојдеа инвеститори поради стабилноста,почнавме да креваме глава.Но благодарение на политичките структури,пак се симнавме на колена и сега пак на проповед кај ММФ.Јас да сум од ММФ никогаш не би и помогнала на оваа земја,да видам до каде сама ќе догура со овој народ,абе ни совет,ни денар.
Не сум баш многу сигурен во тоа што го кажале тие луѓето во години и со педигре, бидејќи овие воловиве што сега ни ја кројат капата се НИВНИ ТЕЛИЊА.....Во моментов ни треба нова , креативна економска мисла, која знае да ги уочи и искористи можностите кои се нудат..., а условно...класичниот пристап на решавање на заебанцииве...за Македонија е ПРОПАСТ...и тоа ДЕФИНИТИВНА...и би значело само едно....бришење на Македонија од списокот на САМОСТОЈНИ, СУВЕРЕНИ ДРЖАВИ...какви такви, колку ги има...
Големите кризи..секогаш изнедруваат и големи можности...лудо е , но некои наши " параметри " можат и да бидат предност, некои искуства со пари не можат да се платат...., ама нажалост немаме ВИСТИНСКА ВЛАДА за таква една операција сега..., само самобендисаните ОДРАСНАТИ ТЕЛИЊА производ на тоа луѓето во години и со педигре..:)

ММФ и Сбетска банка у превод значи светски рекет!!!

А тоа што сме неспособни или премногу склоони кон партиски интереси е друга работа (мислам на структирата на креирање на буџет)

Ти многу пофалби имаш кон ММФ и Светска банка зарем незнаш токму тие две институции и групациите што спаѓаат под нив во каква ситуација ѓи ставија земјите кои се зајмуваа од нив. Ти си слушнала за Должничката криза? Кој го *изеде тогаш најмногу? Словенија немаше ни еден аражман со ММФ ама имаше нешто кое ние до сеа сме го немале а тоа е одговорна влада! Знаеш како функционира ММФ и какви аражмани има, и знаеш дека целта на нивнота формирање беше изедначен (глобално) економски раст а успеаа намерно или не (ти процени си) да го продлабочат јазот помеѓу сиромашните и богатите земји. Знаеш дека буквално ја *силуваа Јужна Америка.....

Чим трајчето ни е врвот на економско-финансиските стручњаци,,,ич не би сакал да замислувам за што се способни другите:vozbud::kesa:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom