Симболичка Библија

• Креатор на темата Креатор на темата Cool Hand Luke
  • Време на започнување Време на започнување
Од самиот почеток зборам, од кога Земјата била вжарена маса, па се ладела, па се створале услови за живот полека полека, биохемиски реакции, имаше некои поими како мравја киселина, Гибсонова енергија итн., не се сеќавам. Има време допрва за човекот, а тек за мајмунот... кој можеби и деволуирал... :)

А сето ова освен делот за "мајмунот" има врска со теоријата на еволуцијата како?

А сето ова освен делот за "мајмунот" има врска со теоријата на еволуцијата како?

:raz: Па еволуција од самиот почеток, од настанокот на најпримитивните организми па понатаму.

:raz: Па еволуција од самиот почеток, од настанокот на најпримитивните организми па понатаму.

Еволуцијата ти го објаснува периодот по настанувањето на првиот жив организам па натаму. Теоријата за постанокот на светот, Теоријата за постанокот на животот се сосема одделни дисциплини и несмеат да се мешаат со еволуцијата.

„Првороден=единороден„.

Црквата не познава други деца од Мајката Божја освен Христа. Децата од праведниот Јосиф, 2 сестри и 4 браќа од Јосифовиот претходен брак се „браќа и сестри„ Христови според Законот Мојсеев, а не по „биологија„.
Мајката Божја е втора жена на праведниот Јосиф?
Бидејќи „се држиме“ до Новиот завет дека е полн со факти, а не симболи, каде пишува ова, дека имал друга жена, или муабетот дека бил вдовец? И тоа го има некаде по нет...

И дали за да се зачува идејата дека Марија морала да биде невина и да роди без секс, оди муабетот дека Јосиф имал друга жена и дека враќата на Исус не се браќа заради водење љубов со Марија, туку се од претходен брак...
А и да се зачува „праведноста“ на Јосиф, по се изгледа...

Секако ме интересира ова, каде пишува за браковите на Јосиф и која му била претходната жена!

Мајката Божја е втора жена на праведниот Јосиф?
Бидејќи „се држиме“ до Новиот завет дека е полн со факти, а не симболи, каде пишува ова, дека имал друга жена, или муабетот дека бил вдовец? И тоа го има некаде по нет...

И дали за да се зачува идејата дека Марија морала да биде невина и да роди без секс, оди муабетот дека Јосиф имал друга жена и дека враќата на Исус не се браќа заради водење љубов со Марија, туку се од претходен брак...
А и да се зачува „праведноста“ на Јосиф, по се изгледа...

Секако ме интересира ова, каде пишува за браковите на Јосиф и која му била претходната жена!

Праведниот Јосиф бил вдовец. Според Преданието, не според Евангелијата, Јосиф е одбран за вереник на Мајката Божја лично од Светиот Дух (постои икона на која е сликарски прикажано посочувањето на Јосиф од Светиот Дух, иако покрај Јосиф имало и други „кандидати„ за вереници...), не случјано, затоа што Јосиф веќе живеел побожен живот, а потекнувал од племето Давидово, што значи веќе бил дел од царската лоза, како и Мајката Божја. Последнично, и Сам Христос Е и Цар, и Човек и Помазаник.

Како вереник, Јосиф веќе имал 70 г., што значи дека бил на возраст на која допрва не се зачнуваат деца. Улогата Јосифова во однос на Мајката Божја е „маскирна„, што значи дека Јосиф „про форма„ е сопруг Мариин, за да се покрие блажената состојба од Богородица со брачна заедница, оти во стротивно, ако Евреите увиделе дека Марија е бремена без брачна состојба, би ја убиле со каменување, сметајќи Ја за блудница, како што тоа го допуштал Законот Мојсеев. Светиите велат дека дури и лукавиот можел да ја повреди Богородица, ако увидел а веќе знаел, дека „девојка ќе зачне„.

Не е познато која била претходната Јосифова сопруга, освен што се познати децата од тој Јосифов брак. Еден од браќата Христови, брат по закон не по „биологија„ е Јаков, кој себе се нарекува „Брат Господов„ и е прв епископ во Ерусалимската Црква.

Праведниот Јосиф бил вдовец. Според Преданието...
Од каде доаѓа преданието... ? :coffee:
Усно или е запишано некаде?

Ако тој бил 70, колку била Марија? И каде се запишани годините во новиот завет? Или и тоа е предание?
За да не биде каменувана, тој е покривка за нејзината блажена состојба од Духот?
Не е ова симболизам некако...

За Исус пишува првороден и дека има браќа, тоа кој како си толкува, не навледувам...

Од каде доаѓа преданието... ? :coffee:
Усно или е запишано некаде?

Ако тој бил 70, колку била Марија? И каде се запишани годините во новиот завет? Или и тоа е предание?
За да не биде каменувана, тој е покривка за нејзината блажена состојба од Духот?
Не е ова симболизам некако...

За Исус пишува првороден и дека има браќа, тоа кој како си толкува, не навледувам...

-Преданието доаѓа од Апостолите, од учењето кое Христос им го пренел на Апостолите. Преданието денес е запишано.
- Преданието (усното) постои пред да биде напишан и комплетиран Новиот Завет.
- Ако Јосиф имал 70г., Мајката Божја имала 15г.
- Годините, како и многу други нешта, не се запишани во Писмото, туку дознаени преку Преданието.
- За да не биде каменувана, Мајката Божја била „верена„ за праведниот Јосив, како незјин законски сопруг. Така, Нејзината бременост била покреина со законски брак. Според Законот Мојсеев, вдовците имале право на втор брак, а децата од првиот брак станувале законски браќа и сестри со/за децата од вториот брак.
- Не е симболизам, туку „фактицизам„.

„Преданието“ Е запишано... и не е од апостолите. Да беше од нив, ќе беше во новиот завет текстот, а не само усно!
Побарај ќе најдеш на нет, ги има делата...

Ми се допаѓа другото, одлично...

Добро е што е во наводници ова на крајот.... :coffee:

„Преданието“ Е запишано... и не е од апостолите. Да беше од нив, ќе беше во новиот завет текстот, а не само усно!
Побарај ќе најдеш на нет, ги има делата...

Ми се допаѓа другото, одлично...

Добро е што е во наводници ова на крајот.... :coffee:

Ц...

Преданието е започнато со Апостолите (види во Јован, 17.8, 17.14, во Коринтјаните, 15.3, 11.23...), кои од Христа го примаат Неговото учење и го разнесуваат (Матеј, 28.19) низ новооснованите Цркви во нивното време.

Преданието почнува да бидува запишувано од II век од н.е., од страна на раните учители во Црквата, како што е Тертулијан.

Под „Свето Предание„ се подразбира учењето од Црквата кое е забележано/запишано надвор од Светото Писмо и тоа Предание се надополнува до денес, преку записите од денешните монаси и теолошки професори.

Под „Свето Писмо„ се подразбираат Книгите од Стариот и Новиот Завет и тие се канонизирани, неменливи, „затворени„ во кориците од Писмото.

Светото Предание ги толкува записите од Светото Писмо.

Последно уредено:
Во цитатите од новиот завет нема ништо за преданието и за праведниот 70-годишен Јосиф и за тоа дека имал жена претходно, и дека браќата што се спомнуваат не се крвни браќа...
Tаму се зборува за мисијата на Исус и дека тој ете исполнил еврејски пророштва, чашата не може да одмине и си оди од овој земски свет, во кој што промени нели... многу, не спаси сите!

Значи кое е тоа свето предание и од каде идејата за него, и зошто тоа што е надвор од црквата бирате што ќе е валидно, што не?
Каде се појавува за прв пат ова предание за јосиф и тоа дека имал претходно жена и дека со неа има деца и дека тоа не се браќата и сестрите на Исус кои се спомнуваат во библијата? Велиш Тeртулијан?
Не е некаде во некое апокрифно писание?

„ Now when righteous Joseph became a widower, my mother Mary, blessed, holy, and pure, was already twelve years old.“
- Јеsus

Оригиналот е на коптски, и е минимум IV век (550+ скоро блиску до создавањето на исламот), а превод има на арапски... тешко се зачувуваат оригинали за вакви нешта!

Не била 15 како што велиш, туку била 12 - а се јадат слатки за Мухамед... но добро, тука зборуваме за Virgo Intacta! Има разлика! НО сепак, 12 години... 70 годешен! Сигурно е симболика некоја со броевите...
Од друга страна се пишуваше надалеку дека Исус не пишувал, а тука ете го во прво лице еднина, си ја раскажува приказната. Или некој сакал да создаде добра приказна за читање?

Два века се многу за преданија кои би содржале вистина и таа да не е полна со симболи кои даваат одредено објаснување, не многу јасно за обичниот верник...

И што е проблемот Исус да имал браќа и сестри откако бил роден од девица? Иако сето тоа е ... чудно и малку веројатно физички да е возможно, што и води човек да мисли дека како и стариот завет, и новиот крие тајни симболи и покажува кон сосема други ствари...

Заради мајка му на Исус дека мора да остане Virgo Intacta?
За тоа се работи? За невиноста? Ако е за тоа, ок - нека ви биде...
Тоа се премногу свети мистерии и таму, оставам да стои како што е... бидејќи не е саде Таа Virgo Intacta!
Но, треба да се изучуваат мистериите на светот и човештвото :)

Во цитатите од новиот завет нема ништо за преданието и за праведниот 70-годишен Јосиф и за тоа дека имал жена претходно, и дека браќата што се спомнуваат не се крвни браќа...
Tаму се зборува за мисијата на Исус и дека тој ете исполнил еврејски пророштва, чашата не може да одмине и си оди од овој земски свет, во кој што промени нели... многу, не спаси сите!

Значи кое е тоа свето предание и од каде идејата за него, и зошто тоа што е надвор од црквата бирате што ќе е валидно, што не?
Каде се појавува за прв пат ова предание за јосиф и тоа дека имал претходно жена и дека со неа има деца и дека тоа не се браќата и сестрите на Исус кои се спомнуваат во библијата? Велиш Тeртулијан?
Не е некаде во некое апокрифно писание?

„ Now when righteous Joseph became a widower, my mother Mary, blessed, holy, and pure, was already twelve years old.“
- Јеsus

Оригиналот е на коптски, и е минимум IV век (550+ скоро блиску до создавањето на исламот), а превод има на арапски... тешко се зачувуваат оригинали за вакви нешта!

Не била 15 како што велиш, туку била 12 - а се јадат слатки за Мухамед... но добро, тука зборуваме за Virgo Intacta! Има разлика! НО сепак, 12 години... 70 годешен! Сигурно е симболика некоја со броевите...
Од друга страна се пишуваше надалеку дека Исус не пишувал, а тука ете го во прво лице еднина, си ја раскажува приказната. Или некој сакал да создаде добра приказна за читање?

Два века се многу за преданија кои би содржале вистина и таа да не е полна со симболи кои даваат одредено објаснување, не многу јасно за обичниот верник...

И што е проблемот Исус да имал браќа и сестри откако бил роден од девица? Иако сето тоа е ... чудно и малку веројатно физички да е возможно, што и води човек да мисли дека како и стариот завет, и новиот крие тајни симболи и покажува кон сосема други ствари...

Заради мајка му на Исус дека мора да остане Virgo Intacta?
За тоа се работи? За невиноста? Ако е за тоа, ок - нека ви биде...
Тоа се премногу свети мистерии и таму, оставам да стои како што е... бидејќи не е саде Таа Virgo Intacta!
Но, треба да се изучуваат мистериите на светот и човештвото :)

Веќе ми станува бесмилено па и досадно да ти одговарам на прашања на кои веќе го имаш „точниот„ одговор.

Зашто било вака, ама зашто не било така...овој кажал ова, ама оној кажал тоа, а тој таму запишал онака...

Наместо да го прифатиш она кое ти се кажува, продолжуваш со нафрлање на нови и нови прашања, со кои „као„ ќе ме фатиш во незнаење и само така ќе имаш оправдување за додавање на уште една „тура„ од нови прашања.

Наликуваш на муслиман, кој поставува прашања до рисјани така што својата верска шема ја „проектира„ врз рисјанската, во обид да „докаже„ дека верата Христова е збирка од апсурди, ама неговата е „онаа„ вистинската, затоа што е хронолошки „последна објава од бог до човекот„.

Ај вразуми се па (може и) ќе продолжиме со муабетот...

Совршено ми е се‘ едно кој што кажал, за мене е битно кое е учењето од Црквата а не што кажале „ојле и дојле„.

Последно уредено:
Веќе ми станува бесмилено па и досадно да ти одговарам на прашања на кои веќе го имаш „точниот„ одговор.

Зашто било вака, ама зашто не било така...овој кажал ова, ама оној кажал тоа, а тој таму запишал онака...

Наместо да го прифатиш она кое ти се кажува, продолжуваш со нафрлање на нови и нови прашања, со кои „као„ ќе ме фатиш во незнаење и само така ќе имаш оправдување за додавање на уште една „тура„ од нови прашања.

Наликуваш на муслиман, кој поставува прашања до рисјани така што својата верска шема ја „проектира„ врз рисјанската, во обид да „докаже„ дека верата Христова е збирка од апсурди, ама неговата е „онаа„ вистинската, затоа што е хронолошки „последна објава од бог до човекот„.

Ај вразуми се па (може и) ќе продолжиме со муабетот...

Совршено ми е се‘ едно кој што кажал, за мене е битно кое е учењето од Црквата а не што кажале „ојле и дојле„.
Да прифаќав бидејќи некој ќе ми каже, без да има инфо од каде и зошто, ќе бев ко тебе, христијанин.
Така да тоа што прашувам не значи дека имам точен одговор, туку имам сомнеж...

Ако не сакаш да одговориш, ок ништо страшно, секако библијата ја гледам како извор на симболи кои го преместуваат времето и покажува наназад, на постари учења...

Да прифаќав бидејќи некој ќе ми каже, без да има инфо од каде и зошто, ќе бев ко тебе, христијанин.
Така да тоа што прашувам не значи дека имам точен одговор, туку имам сомнеж...

Ако не сакаш да одговориш, ок ништо страшно, секако библијата ја гледам како извор на симболи кои го преместуваат времето и покажува наназад, на постари учења...

Јас имам инфо од сигурен извор, а тоа е Црквата Христова.

Посигурен извор може да биде само Алистер Кроули....мислим.

Тоа шти имаш сомнеж не е страшно, оти и верните во Црквата имаат сомнежи, се‘ додека не осознаат која е вистината.

Библијата не е извор на симболи. Се чини дека кабализмот го проектираш врз Писмото па почнуваат да ти се привидуваа симболи, како што на еден муслиман му се привидува дека Исус се молел на самиот себе...

Светото Писмо се нарекува и „интегрален доказ„, оти во себе ја има вистината за Бог, за минатото, за сегашноста и за иднината, се‘ до крајот од Светов па дури и за после крајот.

Најди друга религија која има таков „широк опфат„...

Последно уредено:
Јас имам инфо од сигурен извор, а тоа е Црквата Христова.

Посигурен извор може да биде само Алистер Кроули....мислим.

Тоа шти имаш сомнеж не е страшно, оти и верните во Црквата имаат сомнежи, се‘ додека не осознаат која е вистината.

Библијата не е извор на симболи. Се чини дека кабализмот го проектираш врз Писмото па почнуваат да ти се привидуваа симболи, како што на еден муслиман му се привидува дека Исус се молел на самиот себе...

Светото Писмо се нарекува и „интегрален доказ„, оти во себе ја има вистината за Бог, за минатото, за сегашноста и за иднината, се‘ до крајот од Светов па дури и за после крајот.

Најди друга религија која има таков „широк опфат„...
Широкиот опфат кај тебе е тоа што твоето свето писмо се наметнува врз другите, односно ти како христијанин си научен дека иако јас не сум христијанин, се што постои во твојата света книга важи и во мојот универзум.
Симболите во една света книга сакаш да прифати некој да ги толкува како што ти мислиш дека е најправилно, потпирајќи се на авторитети од црква во која не припаѓа секој човек.
Може да се земат во предвид тие авторитети, да се изучуваат философките расправи и да се носи суд - но никако да се прифати туку така нештата како реалност и факт - посебно што зборуваме за свети книги кои се граничат со реалноста која ја гради човечкиот ум на Земјата.

Верните немаат сомнеж, а и да имаат - во самата библија пишува дека кој не видел (нема искуство) но верува, блажен е (што е врвот на екстазата)! Така да ова кога ќе ми го напишеш, секогаш имам чувство дека криеш работи од мене... можеби јас грешам па така проектирам врз тебе слика, но за разлика од вас христијаните, јас како Телемит читам и туѓи свети книги, не само својата! Така да знам малку нешто повеќе за другите... :)

Библијата во својата срж е еврејски мистицизам и пишувана од иницијанти, рабини... она што вие како христијани погрешно го нарекувате стар завет, а всушност е еврејскиот закон, е полн со кабалистички тајни и учења, симболи... не знам како до сега никој не седнал како христијанин да види што учат евреите во тој нивни закон и да ги прочитаат коментарите на истиот од нивните рабини и авторитети и да се направи анализа со други авторитети за истата работа... истото се пренесува и во новиот завет, со тоа што грчкиот јазик ја презема праксата наречена гематрија од еврејските мистици!

Вие сте чудно убедени дека нема потреба од сето тоа. :coffee:

Затоа и има многу чудни работи во светите книги кои водат до апсурдност - за обичниот верник кој што се решава дека сепак тоа се божји чуда и треба да се верува!

Интегрален доказ - сам себе се докажува! Сето тоа во што веруваш, важи само за тебе и секој друг христијанин кој што верува во Библијата како света книга на христијанството. Не важи за никој друг, за мене не важи ништо од сето тоа и од учењата и догмите на црквата, па ете не сите тука, глаголаме и расправаме за боговите и верувањата, и никому ништо - тоа кога ќе го прифатите, ќе биде многу подобро... но дали може да го поминете тој мост?

За муслините и вас како христијани немам што да додадам, вие сте двете големи религии кои си ги негирате учењата во самата срж... за вас после Христос нема пророци, со тоа го негирате исламот, а тие пак Исус или Иса го гледаат како најголем Пророк но никако син на бог, што ви ја негираат во срж вашата религија.
Мостот што треба да се помине за да се најде НЗС на овие две религии, не постои! Затоа сите потајно проповедаат преку симболи и скришно дека едните мора да исчезнат, за да остане саде вистината!

П.С. Бидјеќи ти си познавач на Писмото, нели Исус на своите ученици им вели вам сфе ќе ви кажам отворено (бидејќи иницијанти, мала група посветени луѓе) но на другите (профани) ќе им зборувам во параболи?
Од каде му на Исус таа идеја за тоа? Туку така... ? Или ги знае тајните како се пренесува Законот во светот?

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...

Недела од 5 јули 2025

Back
На врв Bottom